sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Tříosý gyroskop z Česka poletí na letošní evropské misi Proba-3

Tomáš Neužil představuje tříosý MEMS gyroskop společnosti Honeywell z Brna. Foto: Martin Gembec

Revoluční mise Evropské vesmírné agentury (ESA) Proba-3 ponese na své palubě také přístroj vyvinutý v Brně v centrále Honeywell. Měli jsme příležitost se osobně seznámit s vývojáři i samotným inženýrským modelem tříosého MEMS gyroskopu, jehož letový exemplář je již připraven k cestě do kosmu. Velmi přesný gyroskop je nezbytnou součástí této mise, která má ambici vyrobit ve vesmíru umělé zatmění Slunce. Proba-3 totiž bude tvořena dvěma družicemi, které musí letět ve velmi přesné konfiguraci 150 metrů od sebe.

Série misí Proba

Mise Proba-3 je pokračováním zkušebních evropských sond, jejichž hlavním cílem je testovat nové technologie, ale vedle toho umí získávat také vědecká data. Proba-1 je dnes nejdéle fungující družicí Evropské vesmírné agentury (start 2001). Tvarem připomíná hotelovou ledničku (kvádr o rozměrech 60×60×80 cm a 95 kg). Hlavním úkolem bylo otestovat dva přístroje určené k pozorování povrchu Země – hyperspektrální kameru CHRIS (Compact High Resolution Imaging Spectrometer) s 200 úzkopásmovými filtry a rozlišením 17 metrů a monochromatickou kameru HRC (High Resolution Camera) s rozlišením 5 m.

Proba 1. Credit: ESA, https://www.esa.int/
Proba 1. Credit: ESA, https://www.esa.int/

Proba-2 startovala v roce 2009 a je určena k pozorování Slunce. Opět jde o technologickou družici schopnou zároveň sbírat vědecká data. Zajímavostí je, že jeden z přístrojů (DSLP, Dual segmented Langmuir probe), měřících základní parametry plazmatu v okolí družice, byl vyvinut Astronomickým ústavem AV ČR a Ústavem fyziky atmosféry AV ČR.

Proba-2 během termálního testu. Credit: ESA/Verhaert https://www.esa.int/
Proba-2 během termálního testu. Credit:
ESA/Verhaert, https://www.esa.int/

V roce 2013 startovala v rámci této série družice Proba-V. Ovšem V zde zastupuje slovo Vegetation, nikoli římské číslo 5. Tato 140 kg vážící družice tedy byla určena k průzkumu využití zemědělské půdy, rozložení vegetace na povrchu Země, monitorování polí a vlivů na pěstování plodin.

Závěrem přehledu menších technologických misí Proba Evropské vesmírné agentury se ještě můžeme zmínit, že ke startu se kromě revolučního slunečního koronografu Proba-3 chystá ještě mise ALTIUS založená také na platformě předchozích družic Proba. Ta bude zkoumat stratosféru pohledem na záření Slunce pronikající vrstvami atmosféry při okraji Země.

Proba-3

Proba-3 jsou ve skutečnosti dvě družice, které odstartují současně, ale poté se od sebe vzdálí na vzdálenost přibližně 150 metrů. Takto budou létat ve formaci a ve vhodném okamžiku jedna z nich, která je kulatého průřezu, zastíní sluneční kotouč, a to tak přesně, jakoby šlo o skutečné zatmění Slunce Měsícem. Druhá družice obsahuje dalekohled a dohromady tak vytvoří jedinečný koronograf. Přístroj, kterým se zastíní Slunce a sleduje se jeho okolí – sluneční koróna.

Proba 3. Credit: ESA - P. Carril, 2013, https://www.esa.int/
Proba 3. Credit: ESA – P. Carril, 2013, https://www.esa.int/

Pozorování koróny je nesmírně obtížné, protože oblasti těsně nad povrchem Slunce nelze pozemskými koronografy zachytit. Jedinou vzácnou příležitostí k zachycení koróny při povrchu Slunce jsou maximálně několik minut dlouhá úplná zatmění Slunce. Nejlepší takové záběry známe doposud díky úchvatným zpracováním profesora Miloslava Druckmüllera, který je shodou okolností také z Brna. Právem mu proto byla v roce 2023 udělena Českou astronomickou společností Nušlova cena za jeho celosvětově uznávaný vědecký přínos matematického zpracování obrazu, díky kterému víme o vnitřní koróně více, než si on sám dokázal v počátcích svého snažení představit.

Mise jako Proba-3 by tedy v budoucnu mohly znamenat revoluci v poznání koróny v oblastech, kam zatím vidíme jen při úplných zatměních. K udržení přesné konfigurace v letové formaci je třeba velmi přesné gyroskopy a aktuátory. Bavíme se zde o přesnosti polohy na milimetr. A právě to je doménou společnosti Honewell, která se dlouhodobě zabývá podobnými technologiemi v aviatice i kosmickém průmyslu.

Čeští inženýři pro misi Proba-3 vyvinuli technologii založenou na mikroelektromechanických systémech (MEMS), která zajistí bezpečnost a funkčnost družice ve složitých situacích v náročném vesmírném prostředí. Je potěšitelné, že i naši inženýři nyní přispěli k tomuto pokroku a mohli se sami zapojit do vývoje náročného přístroje ve smyslu požadavků, které jsou kladeny na hardware misí ESA.

Fotografie letového exempláře gyroskopu vyvinutého v Brně. Foto: Honeywell
Letový exemplář gyroskopu vyvinutého v Brně. Foto: Honeywell

Během prezentace pro média nám Michal Závišek, víceprezident a hlavní manažer Honeywell v Brně vysvětlil hlavní strategii firmy, kde bylo zajímavé vidět, jak firma stále rozvíjí úspěšné technologie nejen v aviatice, kde má na co navazovat. Zmíněny byly například systémy umělého horizontu z Apolla, přesné naváděcí senzory FGS z JWST nebo účast na programu Artemis. Budoucností v letectví je také doprava ve městech, kde se uvažuje o zavádění autonomních letounů a tam se budou zkušenosti s přesným řízením také hodit.

Tomáš Neužil, hlavní šéf technického týmu v Honeywell Aerospace Technologies představil klíčovou komponentu mise Proba-3, která se postará o přesnou orientaci družic, tříosý MEMS gyroskop, kompletně vyvinutý, postavený a otestovaný v České republice. Foto: Martin Gembec
Tomáš Neužil, hlavní šéf technického týmu v Honeywell Aerospace Technologies, představil klíčovou komponentu mise Proba-3, která se postará o přesnou orientaci družic, tříosý MEMS gyroskop, kompletně vyvinutý, postavený a otestovaný v České republice. Foto: Martin Gembec

Tomáš Neužil, který vedl tým inženýrů, nám pak přiblížil, jaká zařízení vyvíjí a co přesně poletí na misi Proba-3. Poté nám ve vývojových dílnách Honeywell představil inženýrský model samotného gyroskopu, který vyvinuli pro ESA, a také další velice zajímavé zařízení, které bude nyní stále žádanější v kosmickém průmyslu. Zařízení pro optická pojítka mezi družicemi a zemským povrchem, nebo mezi družicemi navzájem.

Tříosý MEMS gyroskop pro komerční mise (vlevo) a robustnější verze pro misi Proba-3. Do komerčních přístrojů, kde se neočekává tak dlouhá životnost a spolehlivost se montují i běžnější komponenty, které se pouze následně testují. Pro misi Proba-3 byl postaven gyroskop podle standardů pro kosmické technologie, tedy z radiačně odolných a i jinak prověřených součástek. Foto: Martin Gembec
Tříosý MEMS gyroskop pro komerční mise (vlevo) a robustnější verze pro misi Proba-3. Do komerčních přístrojů, kde se neočekává tak dlouhá životnost a spolehlivost, se montují i běžnější komponenty, které se pouze následně testují. Pro misi Proba-3 byl postaven gyroskop podle standardů pro kosmické technologie, tedy z radiačně odolných a i jinak prověřených součástek. Foto: Martin Gembec
Tomáš Neužil předvádí model gyroskopu. Jedná se o poměrně velký a těžký kus hardwaru. Odhadhadem váží téměř jeden kilogram. Foto: Martin Gembec
Tomáš Neužil předvádí model gyroskopu. Jedná se o poměrně velký a těžký kus hardwaru. Odhadhadem váží téměř jeden kilogram. Foto: Martin Gembec
Ukázka desek plošných spojů elektroniky gyroskopu. Foto: Martin Gembec
Ukázka desek plošných spojů elektroniky gyroskopu. Foto: Martin Gembec

Dat produkovaných družicemi je stále víc a je třeba tomu přizpůsobit rychlost přenosu. A právě k tomu se výborně hodí optické spojení pomocí laseru. Nespornou výhodou je také obtížná možnost odposlechu a možnost kvantového šifrování komunikace. V Brně pro tento účel nyní testují zařízení pro mezisatelitní optickou komunikaci s otočnou hlavou a zrcadlem s velmi přesnou optickou plochou odolnou otřesům při letu do kosmu i změnám teplot na oběžné dráze. Než je přístroj vynesen, musí být důkladně testován. Na místě je možné provést například termální testy a také testy vybraných součástí v termální vakuové komoře. Nyní se navíc chystá vylepšení prostor tak, aby mohly být na místě takto testovány celé sestavené přístroje.

Otočné zařízení s pohyblivým rovinným zrcadlem pro optickou mezisatelitní komunikaci. Foto: Honeywell
Otočné zařízení s pohyblivým rovinným zrcadlem pro optickou mezisatelitní komunikaci. Foto: Honeywell

Rád bych závěrem za redakci poděkoval za možnost prohlídky prostor a prezentaci práce společnosti. Věřím, že článek může být motivací pro mnohé následovníky současných inženýrů, kteří se na vývoji těchto přístrojů podíleli. Kosmických firem máme jen v Brně několik a své uplatnění tam najdou jak zkušení inženýři, tak studenti. Snad bude mise Proba-3 úspěšná i díky českému přístroji a my uvidíme Slunce jako ještě nikdy předtím.

Stejně jako v dalších IT nebo technologických firmách, nabízí i Brno příjemné prostředí pro zaměstnance. Foto: Honeywell
Stejně jako v dalších IT nebo technologických firmách, nabízí i Brno příjemné prostředí pro zaměstnance. Foto: Honeywell

Zdroje informací:
https://www.esa.int/Enabling_Support/Space_Engineering_Technology/Proba_Missions
https://www.esa.int/Enabling_Support/Space_Engineering_Technology/Proba_Missions/About_Proba-2 
https://esamultimedia.esa.int/docs/Proba/Bulletin_Proba-v.pdf 
https://www.esa.int/Enabling_Support/Space_Engineering_Technology/Proba_Missions/About_Proba-3 
https://en.wikipedia.org/wiki/ALTIUS 

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2001/09/proba-1_in_orbit/9115638-5-eng-GB/Proba-1_in_orbit_pillars.png

https://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2009/05/proba-2_during_thermal_test/9743248-3-eng-GB/Proba-2_during_thermal_test_pillars.jpg
https://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2010/11/proba-3/9561474-5-eng-GB/Proba-3_pillars.jpg
Tiskové materiály společnosti Honeywell a fotografie autora.

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2024/02/22/triosy-gyroskop-z-ceska-poleti-na-letosni-evropske-misi-proba-3/