Kontrakt na misi TRUTHS

Delegáti z téměř 200 států se sjeli do Dubaje na summit COP28 organizovaný Spojenými národy, aby zhodnotili kroky, které činí pro boj s klimatickou krizí. Jelikož družice hrají v procesu sledování a pochopení klimatických změn důležitou roli, uzavřela agentura ESA kontrakt s firmou Airbus, aby se družicová mise TRUTHS mohla posunout do další vývojové fáze. TRUTHS má za úkol poskytnout data, která vytvoří „zlatý standard“ klimatických měření, což dá zákonodárcům větší jistotu v data, která používají pro boj se změnou klimatu. ESA se dlouhodobě snaží zajistit, aby data, která na Zemi posílají její družice, byla co nejspolehlivější. Jenže jak si můžeme být jistí, že jsou měření z oběžné dráhy skutečně přesná – obzvláště pak když jde o data, která ovlivňují tak důležitý obor jako je boj se změnou klimatu?

Vizualizace družice TRUTHS (Traceable Radiometry Underpinning Terrestrial- and Helio-Studies)

Vizualizace družice TRUTHS (Traceable Radiometry Underpinning Terrestrial- and Helio-Studies)
Zdroj: https://cisp.cachefly.net/

Tyto pochybnosti má umlčet TRUTHS (Traceable Radiometry Underpinning Terrestrial- and Helio-Studies). ESA postaví tuto novou družici v rámci programu Earth Watch jménem Spojeného království a dalších pěti členských států ESA. Konkrétně jde o Českou republiku, Švýcarsko, Španělsko, Řecko a Rumunsko. Družice má poskytnout sledovatelná měření příchozího slunečního záření i záření odraženého od Země zpět do vesmíru v Mezinárodní soustavě jednotek (SI), s jejichž pomocí bude možné zkalibrovat údaje pocházející z jiných družic a poskytovat tak vysoce přesné údaje o záření Země vědcům zabývajícím se modelováním klimatu.

Měření družice TRUTHS poslouží ke kalibraci ostatních misí.

Měření družice TRUTHS poslouží ke kalibraci ostatních misí.
Zdroj: https://www.esa.int/

TRUTHS bude v podstatě „standardizační laboratoří v kosmickém prostoru“, která stanoví zlatý referenční standard pro měření klimatu. Start je zatím plánován předběžně na rok 2030, ale ESA je již intenzivně zapojena do vývoje této nové družice, který je rozdělen do několika fází. Nejnovější krok představuje podepsání kontraktu na summitu COP28, který posune misi do fáze, která se zaměřuje na návrh družice a jejího přístrojového vybavení včetně stavby demonstračních modelů některých klíčových systémů. Další krok bude také obsahovat rozbor výkonnosti přístrojů včetně zevrubných a komplexních simulací a modelování systémů, aby mohla být prokázána jejich technologická vyzrálost.

Podpis dohody o vývoji družice TRUTHS na summitu COP28.

Podpis dohody o vývoji družice TRUTHS na summitu COP28.
Zdroj: https://www.esa.int/

Těší nás, že jsme společnosti Airbus z Velké Británie zadali zakázku, která jejich prací posune vývoj systému TRUTHS do další důležité fáze. Na konferenci COP28 jsme se přesvědčili, že svět je odhodlán v oblasti klimatu jednat a že je mimořádně důležité mít k dispozici spolehlivé údaje, na jejichž základě je možné zakládat svá rozhodnutí,“ uvedla ředitelka ESA pro programy pozorování Země Simonetta Cheli a dodala: „TRUTHS poslouží jako referenční bod, aby bylo možné snadněji porovnávat data z jiných družic, což zvýší jejich spolehlivost.“ Její slova potvrzuje Jean Marc Nasr, šéf kosmických systémů ve firmě Airbus: „Tento kontrakt nás posune o krok blíže ke stavbě mise, která umožní vědcům a klimatologům provést křížovou referenci jejich měření a poskytne data umožňující přesnější předpovědi a analýzy v kratším čase.

Družice TRUTHS ponese dva hlavní přístroje – Absolutní sluneční kryogenní radiometr a Hyperspektrální snímkovací spektrometr včetně inovativního palubního kalibračního systému. Oba přístroje společně budou provádět kontinuální měření jak přicházejícího slunečního záření, tak i energie, kterou Země vyzařuje do okolního prostředí. Tyto dva typy měření budou využity ke zhodnocení energetického příjmu a výdaje naší planety. Naše klima v základu ovlivňuje právě množství přicházející sluneční energie v porovnání s množstvím, které se odrazí zpět do vesmíru. Přesná znalost těchto energetických výměn je základem pro pochopení a sledování změn. A aby toho nebylo málo, ESA také podepsala smlouvu s firmou Teledyne e2v na vývoj detekčního systému, který bude tvořit jádro hyperspektrálního snímkovacího spektrometru družice TRUTHS. Tento systém, pořízený agenturou ESA, bude do přístroje integrován společností Airbus.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/23755117-1-eng-GB/TRUTHS_a_standards_laboratory_in_space.png
https://cisp.cachefly.net/…/0001104642_resized_airbustruthssatelliteesa1220231022.jpg
https://www.esa.int/…/TRUTHS_for_reference_climate_measurements.jpg
https://www.esa.int/…/25348461-2-eng-GB/TRUTHS_contract_signature_at_COP28.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Kontrakt na misi TRUTHS”

  1. pave69 napsal:

    Celkem vtipné, že zlatý standard měření v jednotkách SI bude zajišťovat zrovna UK. Když jsem tam jezdil autem, tak jsem 4 dny odhadoval, co znamenají ta čísla na bílých kulatých plechách s červeným okrajem. SI jednotky to teda nebyly…
    a v hospodě šidí půllitry víc než v Praze 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.