Komunikační problémy Voyageru 1

Dne 12. prosince oznámila NASA probíhající komunikační problémy se sondou Voyager-1. Ta nyní přijímá a provádí příkazy ze Země, ale nejsou odesílána zpět vědecká data. Inženýři NASA nyní pracují na vyřešení problému, jehož příčinou je jeden ze tří palubních počítačů Voyageru 1, systém letových dat (FDS – Flight Data System). Počítač FDS nekomunikuje správně s telemetrickou modulační jednotkou (TMU). V důsledku toho nejsou na Zemi posílána žádná vědecká ani technická data.

FDS počítač sondy Voyager-1

FDS počítač sondy Voyager-1
Zdroj: allaboutcircuits.com

FDS je navržen tak, aby shromažďoval data z vědeckých přístrojů, technická data o stavu sondy, která pak spojí do jediného datového „balíčku“, který TMU pošle zpět na Zemi. Nedávno TMU začal vysílat opakující se datový vzor, jako by byl „zaseknutý“. Po vyloučení jiných možností tým Voyageru určil, že zdrojem problému je FDS. Minulý víkend se tým pokusil restartovat FDS a vrátit jej do stavu, ve kterém byl před začátkem problému, ale sonda stále neodesílá použitelná data.

Inženýrům může trvat několik týdnů, než vyvinou nový plán k nápravě problému. Sonda a její dvojče Voyager 2, vypuštěná v roce 1977, jsou dva nejdéle fungující kosmické stroje v historii. Hledání řešení problémů, s nimiž se sondy setkávají, často vyžaduje důkladnou analýzu původní dokumentace, protože se současný tým setkává s problémy, se kterými se v původním plánování mise nepočítalo a jsou nové. Důvod je velmi jednoduchý, nikdo neočekával tak dlouhou životnost. V důsledku toho tým potřebuje čas, aby pochopil, jak nový příkaz ovlivní operace sondy, aby se zabránilo nezamýšleným následkům. Navíc příkazům z řídicího střediska mise na Zemi trvá 22,5 hodiny, než dosáhnou Voyageru 1, který zkoumá vnější oblasti naší Sluneční soustavy. To znamená, že inženýrský tým musí čekat 45 hodin, než dostane odpověď z Voyageru 1 a určí, zda měl příkaz účinek na vnitřní systémy. V příštích týdnech tak bude inženýrský tým pracovat pod tlakem z důvodu obnovení vysílání vědeckých dat. Vědci doufají, že sonda se dožije kulatých padesátých narozenin.

Ukázka vzdáleností od Slunce k Oortoovu oblaku

Ukázka vzdáleností od Slunce k Oortoovu oblaku
Zdroj: i.redd.it

Přeloženo z:
blogs.nasa.gov/

Zdroje informací:
allaboutcircuits.com
voyager.jpl.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
flyingmag.sfo3.digitaloceanspaces.com/
allaboutcircuits.com/
i.redd.it

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

13 komentářů ke článku “Komunikační problémy Voyageru 1”

  1. Radek V. napsal:

    Pokud Voyager neposílá vědecká data ani technická (tedy telemetrii), tak prostě nekomunikuje. Nevíme tedy, ani jestli námi odeslaná data přijal. NASA poslala příkazy k úpravě, Voyager se neozval, takže teď bádají, co dál. Pošlou další příkazy, ale když nedostaneme odpověď, bude konec. Snad se to podaří.

    • PetrDub napsal:

      Já jsem to pochopil tak, že dostane pokyny, aby poslal telemetrii a vědecká data a on odpoví, ale místo skutečných dat pošle nějaký opakující se vzor, nikoliv platná data. To je jiná situace, než kdyby na pokyn vůbec nereagoval, dává to větší naději, že se s tím podaří něco udělat. I když třeba s výměnou desky bych nepočítal :-). Budu držet palce, rok 1977 mám také v rodném listu, takže chápu, že různé výpadky už prostě přicházejí, ale pořád ještě to jakž takž jde.

  2. -gt- napsal:

    Ta fotka palubního počítače je boží. Krásně dokumentuje, jak rozdílný je vývoj v různých oblastech elektroniky. Vedle IC se podívejte na konektory Cannon, stejné jsme používali před padesáti lety a počítám, že se budou používat ještě pár desítek let.

    • Baton David napsal:

      cannony se stále používají, tipuju ale že cannon v počítači meziplanetární sondy bude z o dost lepších materiálu než běžný konektor, naštěstí ale není počítač sondy vystaven vzdušné vlhkosti, to by bylo peklo kdyby počítače přestaly pracovat díky oxidaci v konektorech, třeba u starších průmyslových počítačů se toto opravdu stává, u novějších systémů s velkou mírou miniaturizace dochází ke zkratům a pak odejdou do křemíkového nebe celé moduly

  3. Petr Scheirich Redakce napsal:

    Ta poslední věta článku, „Dalším bodem tlaku na obnovu činnosti je i fakt, že za Oortovým oblakem se obě sondy nevyhnutelně odmlčí.“ zní opravdu zvláštně. Podíval jsem se do zdroje, jehož překladem měl tenhle článek vzniknout, jestli nejde jen o nějakou chybu v překladu, ale zdroj poslední tři věty tohoto článku vůbec neobsahuje.

    Oortův oblak končí podle odhadů ve vzdálenosti zhruba jednoho světelného roku (to zobrazuje i obrázek v článku), což je nějakých 60000 astronomických jednotek. Takže se sondy určitě odmlčí mnohem dřív, než za ním.

    Možná chtěl autor napsat, že se odmlčí za Kuiperovým pásem. I to by ale byla trochu nešťastná formulace, protože Voyagery už jsou za Kuiperovým pásem docela dlouho.

    • Tomáš Pojezný Redakce napsal:

      Dobrý večer,
      Zmíněná věta pochází ještě z jiného zdroje, který jsem neuvedl. Prošel jsem celkově čtyři portály a v jednom byla i tato informace. Větu jsem odstranil a děkuji za upozorněni. Nebylo to cílené a ani vymyšlené. Snažím se do těchto menších článků dávat dostatek informací.

      • Spytihněv napsal:

        Ono je to skutečně do očí bijící, samozřejmě to ale vyžaduje znalost, co a kde je Oortův oblak.

      • Tomáš Pojezný Redakce napsal:

        Jak jsem uvedl, informace nebyla záměrná. Jak se říká neznalost neomlouvá a tak se Vám omlouvám.

      • Spytihněv napsal:

        Proč se omlouvat? Nikdo neutrpěl 🙂 Uvedl jste nesmysl a někteří vás na to upozornili. Stane se. Teď něco pro odlehčení, neberte to osobně – omluvu by zasloužil spíše sám Voyager, protože označit ho za družici je teda potupa 🙂

      • Tomáš Pojezný Redakce napsal:

        Chybu jsem opravil, díky za upozornění. Do 22,5 hodiny bude mit omluvu i Voyager 🙂

      • St. napsal:

        Dobry den, odkaz „Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky“ jste prehledl ?

        Ze to prehlidne bezny ctenar, ktery zatouzi „nekoho sundat“ v diskuzi, aby si taky neco napsal, to se da pochopit, ale od redaktoru to tu zni velmi neprofesionalne. Zvlast kdyz to mohou vyresit interne …

      • Spytihněv napsal:

        Nevím, jak jste dospěl k závěru, že někdo touží „někoho sundat“, když mu napíše o chybě zde v diskusi. Není důvod, proč vždy jen cudně „kontaktovat autora“. Někdy nejde pouze o nudný překlep, ale o téma, které se může v diskusi i celkem zajímavě probrat.

  4. Spytihněv napsal:

    Tuhle jsem dumal, zda nepřestanu fungovat dříve, než některý z Voyagerů. A teď už mám jasno. Přežijí mě oba. Vzhledem k tomu, že „za Oortovým oblakem se obě sondy nevyhnutelně odmlčí.“ 🙂 Tato informace má cenu zlata.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.