Jak velkou plochu nasnímá Euclid na jednu expozici?

Evropský teleskop Euclid a jeho optika jsou navrženy tak, aby v jediném snímku poskytovaly výhled na velkou část oblohy. To je nezbytné pro splnění primárního cíle mise, tedy během šesti let zmapovat ve vysokém rozlišení více než jednu třetinu oblohy. Evropská kosmická agentura nyní vytvořila názorné srovnání, když na pozadí snímku, který pořídilo v jednu chvíli 36 detektorů přístroje VIS položila snímek Měsíce v úplňku. Snímek přístroje VIS byl pořízen při jediné expozici během prvotních měsíců testování teleskopu. Toto srovnání přehledně ukazuje, že plocha, kterou dokáže Euclid nasnímat při jedné orientaci v prostoru, je větší než Měsíc v úplňku, který má při pohledu ze Země úhlový průměr přibližně půl stupně. Euclid najednou nasnímá čtvercovou plochu se stranou o délce zhruba 0,7 stupně.

Pole 36 CCD detektorů přístroje VIS.

Pole 36 CCD detektorů přístroje VIS.
Zdroj: https://irfu.cea.fr/

Přístroj VIS je vybaven 36 CCD detektory uspořádanými do mřížky 6 × 6, přičemž každý senzor disponuje 4 000 × 4 000 pixely. Druhý palubní přístroj (NISP) je vybaven polem 4 × 4 senzorů, které jsou citlivé na blízké infračervené záření a každý z nich nabízí velikost 2 000 × 2 000 pixelů. Zatímco snímky z VIS poslouží k určování tvarů galaxií, NISP pomůže především s měřením jejich jasu (a jak se tato hodnota mění na různých vlnových délkách), takže vyžaduje menší počet detektorů, které mají větší pixely. Euclid je jediným teleskopem, který momentálně dokáže snímkovat tak velké části oblohy při jediné expozici s takto vysokou úrovní ostrosti jak ve viditelné, tak blízké infračervené části spektra.

Pole šestnácti senzorů přístroje NISP

Pole šestnácti senzorů přístroje NISP
Zdroj: http://sci.esa.int

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/25177695-1-eng-GB/Euclid_s_wide-eyed_look_at_the_cosmos.png
https://images.theconversation.com/files/…format&w=754&fit=clip
http://sci.esa.int/science-e-media/img/22/Euclid_NISP_focal_plane_20181025.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Jak velkou plochu nasnímá Euclid na jednu expozici?”

  1. Martin Gembec Administrátor napsal:

    Samotná plocha snímaná teleskopem nevypadá na první pohled jako příliš ohromující. Kdejaký amatér nasnímá malým dalekohledem se zrcadlovkou ještě mnohem větší pole, ale Euclid při tom disponuje naprosto bezprecedentním rozlišením a dosahem, jak je patrné už z faktu, že jeden čip má pouze 4 000 x 4000 px a tedy pochytá hrozně moc světla na velkou plochu jednoho pixelu. V tomhle se mu nemůže jen tak něco rovnat. Píšu to sem proto, že si asi málokdo uvědomí, že samotné pole větší než Měsíc v úplňku není něco výjimečného, ale je to výjimečné u dalekohledu s tak brutálním rozlišením a dosahem.

  2. PetrDub napsal:

    Odhlédneme-li od těch mezer mezi detektory (které reálně vedou k tomu, že se snímky musí překrývat), tak 0,7°x0,7° je cca půl čtverečního stupně na jeden snímek. Celá obloha má asi 41253 čtverečních stupňů, tj. na splnění cíle 1/3 oblohy to znamená asi 27 500 takových snímků. To už je hodně pěkné fotoalbum :-).

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.