ESA zkouší na míru vytištěné cívky

Náhledový obrázek dnešního článku by mohl sloužit jako hodně složitá hádanka ve stylu „uhodněte, co je na obrázku“. My Vám však rovnou prozradíme, že se jedná o testovací verze elektromagnetických cívek, které se používají v moha kosmických misích. Tyto kusy byly vytištěny z čisté mědi, aby vytvářely magnetická pole požadovaných tvarů. Jedná se o jeden z více než dvou tisíc výzkumných kontraktů, které za posledních třicet let agentura ESA realizovala v rámci Programu obecné technologické podpory GSTP (General Support Technology Programme), ve kterém spolupracuje s evropskými průmyslovými a akademickými institucemi na finalizaci nadějných technologií jak pro kosmické mise, tak i pro otevřený trh.

Elektromagnetické cívky jsou využívány jako součástky do elektromotorů, magnetických ložisek a magnetorquerů pro řízení orientace družic. V rámci projektu vedeného německou společností Zarm Technik byl pro agenturu ESA vyvinut komplexní proces výroby těchto cívek založený na 3D tisku formou laserové fúze v práškovém loži. Zmíněný program GSTP nyní slaví své 30. výročí. Od svého vzniku v roce 1993 se stal nedílnou součástí dlouhodobých plánů agentury ESA. Daří se mu totiž zajišťovat, aby agentura měla náskok před technologiemi, které by jednou mohla potřebovat. Postupně se tak celý program vypracoval na základní stavební kámen celého technologického úsilí agentury ESA.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/The_future_s_magnetic_pull.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “ESA zkouší na míru vytištěné cívky”

  1. vilous VÝSTRAHA napsal:

    Jako absolventu elektrofakulty mi to mozek moc nebere. Podle popisu a foto nejde o cívky, ale jakési homogenní útvary z mědi. Stejné asi jde vytvářet normálním litím nebo pájením z více dílů.
    Princip cívky spočívá v tom, že je tvořena drátem s izolačním lakem a prout tedy musí protéci celou délkou drátu, nemůže přeskočit na sousední drát. Jedině tak vyvolá v sousedních vodičích magnetickou indukci.
    Útvary na foto při průtoku proudem kolem sebe vyvolají pole, ale nazývat je cívkou je diskutabilní.

    • vakuum napsal:

      Odhaduji, že je to hlavně technologický experiment, co a jak jde vyrobit. Na obrázku vidím polotovary. Z nich se vyrobí opravdové cívky, které z drátu nikdo nenavine.

    • Bigbaz napsal:

      Cívka může být i jen nakreslená dráha na plošném spoji, tedy rozhodně neplatí, že by musela být jen z lakovaného drátu.
      Když se na obrázek člověk pečlivě zadívá (doporučuji obrázek z odkazu, nikoli jen ten náhledový v článku), tak je vidět, že to opravdu cívka je. Jednotlivé elementy (závity) se vzájemně nedotýkají a při trasování průběhu tvoří dlouhý vodič, izolantem je tady vzduchová mezera. Tedy definici cívky to plní a bude to tak i fungovat.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.