Svět startupů #4 Space Pioneer

Vítám Vás u již v pořadí čtvrtého dílu nepravidelného seriálu s názvem Svět startupů, který v jednotlivých dílech rozebírá vybrané startupy, jež jsou něčím zajímavé, vyplatí se je sledovat a působí v kosmickém průmyslu. Právě soukromé firmy menší velikosti jsou totiž jeho nedílnou a rychle rostoucí součástí. Startup by se tedy dal charakterizovat jakožto mladá firma, která nemá velký počet zaměstnanců a ve svém odvětví využívá nekonvenčních a inovativních postupů. Její velikost a praktická absence byrokracie a zdlouhavých vnitřních procesů pak takové firmě umožňuje rychle růst, na trh přinášet originální produkty a v konečném důsledku celý kosmický průmysl posouvat vstříc větší dostupnosti komerčním zákazníkům a novým technologiím.

Raketa Tianlong-2

Raketa Tianlong-2
Zdroj: https://www.space.com/

V dnešním díle se poprvé podíváme mimo Evropu a Spojené státy, a to konkrétně na jeden z čínských poměrně ambiciózních startupů. Firma Space Pioneer, rovněž známá jakožto Beijing Tianbing Technology Co., se sídlem v Pekingu se zaměřuje na vývoj raketových nosičů. Před osmi lety v roce 2015 ji založil bývalý CTO čínské firmy LandSpace, Kang Yonglai, který se dříve rovněž podílel na vývoji rakety CZ-11. Ve Space Pioneer se ze začátku věnovali raketám s hypergolickým pohonem, z čehož vznikl jejich první nosič s názvem Tianlong-1, pět let od založení, koncem roku 2020, se ovšem rozhodli zásadně přeorientovat, a to na letecký petrolej. Bylo tak třeba vyvinout nový motor a nosič, který získal označení Tianlong-2. Firma taktéž pracuje na raketě se znovupoužitelným prvním stupněm Tianlong-3. Space Pioneer by stejně tak v budoucnu měla být zapojena do čínských národních projektů a počítá se tak se zásobováním čínské vesmírné stanice Tiangong či zapojením do programu konstelace Guowang, v rámci kterého se Čína chystá vytvořit národní širokopásmovou konstelaci a na oběžnou dráhu vynést až 13 000 družic.

Pojďme si ale nyní představit jedinou momentálně využívanou raketu této firmy, a to Tianlong-2. Jedná se o 32,8 metrů vysoký dvoustupňový nosič, který pro některé mise může být doplněn ještě třetím stupněm. První stupeň disponuje třemi motory YF-102, které jakožto palivo využívají petrolej a jako okysličovadlo kapalný kyslík, každý z nich pak o tahu 620 kN. Jde o motor, který je vyvinutý státní organizací AALPT a Space Pioneer si jej zakupuje od CASC (China Aerospace Science and Technology Corporation). Druhý stupeň pohání jeden motor TH-11 s tahem 300 kN, který taktéž využívá petrolej s kapalným kyslíkem a v tomto případě jej vyvinula přímo firma Space Pioneer. Zároveň se uvádí, že Space Pioneer tento motor vyrábí s širokým využitím 3D tištěných komponentů, které by měly tvořit přes 80% motoru. Třetí stupeň, o který lze nosič doplnit, je poháněn motorem TH-31 o tahu 3 kN. Celkově tak raketa disponuje tahem 1860 kN a na nízkou oběžnou dráhu (LEO) je schopna vynést až 2 tuny nákladu nebo 1,5 tuny na SSO. První start této rakety proběhl teprve před nedávnem, a to 2. dubna, kdy Tianlong-2 s družicí Aitaikong Kexue společnosti Hangsheng Satellite a výplní pro simulování hmotnosti dalšího potenciálně vynášeného nákladu odstartovala z kosmodromu Jiuquan na poušti Gobi. Hned tento první start Space Pioneer i rakety Tianlong-2 byl úspěšný, raketa družici vynesla na SSO a tento startup se tak stal první soukromou firmou, která dosáhla oběžné dráhy hned na první pokus. Raketa Tianlong-2 je pak první soukromou čínskou raketou na kapalné pohonné látky, které se tento úspěch podařilo dosáhnou.

Model rakety Tianlong-3H

Model rakety Tianlong-3H
Zdroj: https://imparcialnews.com

Nyní další vyvíjenou raketou firmy Space Pioneer je Tianlong-3. V tomto směru se má jednat o 71 metrů vysokou dvoustupňovou raketu opět na petrolej a kapalný kyslík, která má mít znovupoužitelný první stupeň a tah kolem 6850 kN. Vynést může buďto 17 tun nákladu na nízkou oběžnou dráhu nebo 14 tun na SSO. Firma pro získání prostředků na vývoj Tianlong-3 otevřela investiční kolo a z nabytých prostředků chystá vývoj samotné rakety, motoru a výstavbu startovního komplexu na kosmodromu Jiuquan. První start je momentálně naplánován na rok 2024 a Space Pioneer odvážně tvrdí, že od roku 2025 budou schopni uskutečnit 30 startů ročně. Tianlong-3 má zároveň disponovat několika verzemi, a to Tianlong-3H se dvěma boostery, na způsob Falconu Heavy a Tianlong-3M se znovupoužitelným raketoplánem. Právě Tianlong-3 by měl být tím nosičem, který nejvíce přispěje do programu konstelace Guowang, protože nejspíše bude schopný vynášet náklad v poměrně po sobě krátce jdoucích intervalech. Tato firma tak za sebou už nějaké úspěchy má, ovšem zajímavé ji nejspíše bude pozorovat hlavně do budoucna. Její ambice jsou vcelku velkolepé a uvidí se, zda se je podaří naplnit. Ovšem rozhodně jde a v budoucnu půjde o významného hráče v tomto odvětví čínského kosmického průmyslu.

  • Sídlo: Peking, Čína
  • Generální ředitel: Kang Yonglai
  • Zaměření: Vývoj nosičů v čínském kosmickém průmyslu
  • Aktuální projekty a snahy: Nabízení misí pro raketu Tianlong-2, vývoj rakety Tianlong-3, integrace a zapojení se do čínských národních projektů

Zdroje informací:
https://en.wikipedia.org/
https://www.nasaspaceflight.com/
https://spacenews.com/
https://spacenews.com/
Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/Floj16CWYAEurr9.jpg
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/yQkww77CLecW3to8MW6XcJ.jpg
https://imparcialnews.com.br/wp-content/uploads/…/-jpg-1.webp

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.