NASA převzala moderní vozidla pro astronauty

Kosmická agentura přebrala soubor vozidel, která zajistí hojně sledovaný závěrečný přesun astronautů programu Artemis ke startovní rampě, kde začne jejich cesta k Měsíci. Týmy od výrobní firmy Canoo Technologies Inc. z kalifornského Torrance doručily 11. července na Kennedyho středisko trojici speciálně navržených, plně elektrických a k životnímu prostředí šetrných dopravních prostředků pro posádku. Tyto automobily s nulovou produkci emisí dokáží přepravit nejen čtyři astronauty oblečené do skafandrů OCSS (Orion crew survival system), ale i členy podpůrného týmu včetně expertů na skafandry a přitom poskytují prostor pro specifické vybavení během cesty k rampě 39B.

Nová vozítka jsou přizpůsobená na míru konkrétním požadavkům NASA, ale také vzdávají hold odkazu amerických pilotovaných misí a průzkumu vesmíru celkově. Mnoho designových prvků (od motivů v interiéru a exteriéru až po barvy vozidel, či podběhy kol) bylo pečlivě vybráno kreativním týmem, ve kterém je třeba ředitelka startu programu Artemis, či zástupci oddílu astronautů z Johnsonova střediska v Houstonu. Tito lidé poskytovali svůj odborný pohled od koncepční fáze až po výrobu. Kontraktem na výrobu vozidel byla firma Canoo pověřena v dubnu 2022.

Zleva Jeremy Graeber, zástupce ředitelky startu, Charlie Blackwell-Thompson, ředitelka startu programu Artemis a Tony Aquila, výkonný ředitel Canoo Technologies Inc.

Zleva Jeremy Graeber, zástupce ředitelky startu, Charlie Blackwell-Thompson, ředitelka startu programu Artemis a Tony Aquila, výkonný ředitel Canoo Technologies Inc.
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov/

Spolupráce mezi Canoo a zástupci NASA se zaměřila na bezpečnost a pohodlí posádky po cestě k rampě, odkud se vydají k Měsíci,“ uvedla Charlie Blackwell-Thompson, ředitelka startu a dodala: „Nepochybuji o tom, že každý, kdo spatří tato nová vozidla, bude zažívat stejné pocity hrdosti, které budu zažívat při následujícím dobrodružství v podobě pilotovaných misí Artemis.“ V minulosti se při pilotovaných misích NASA používaly automobily, které se staly ikonickými. Pro výpravy programu Apollo i misí raketoplánů sloužily jakožto primární metoda přesunu od Neil A. Armstrong Operations and Checkout Building na startovní rampu legendární Astrovany. Posádky misí Artemis pojednou stejnou cestou, ale jízda samotná prošla v průběhu let výraznou proměnou.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/canoo_ctvs_with_vab.jpg
https://images-assets.nasa.gov/image/KSC-20230711-PH-KLS01_0066/KSC-20230711-PH-KLS01_0066~large.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “NASA převzala moderní vozidla pro astronauty”

  1. Karel Kocourek napsal:

    SLS s pětisegmentovými boostery spálí na jeden start asi 150 tun syntetické pryže a oni se zabývají bezemisními mikrobusy…
    Ne, že by nebylo správné omezit plýtvání nebo produkci emisí, ale v rámci projektu je to marginální záležitost. Pokud to považují za důvod k hrdosti, poukazuje to na naprostou ztrátu měřítek naší civilizace. A je to ještě horší, když si uvědomíme, že NASA je vědeckotechnická agentura, která by měla z principu argumentovat racionálně.

  2. Tovy napsal:

    Každý, kdo spatří tato vozidla, spíš bude přemýšlet, kde to má asi předek a kam se to sním rozjede…
    Pocit hrdosti bych spíš zažíval, až bych z toho vylezl a podíval se vzhůru.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.