Evropská meteodružice ukázala svůj první snímek

Nejnovější evropská meteodružice, první zástupce programu Meteosat Third Generation Imager, představila svůj první pohled na Zemi. Odhalila tak snímek zachycující podmínky nad Evropou, Afrikou a Atlantikem v mimořádných detailech. Družice MT-I1, která startovala 13. prosince 2022 na raketě Ariane 5, představuje prvního zástupce nové generace družic, které mají přinést revoluci do předpovědi počasí nad Evropou. Za projektem společně stojí agentury ESA a Eumetsat. Níže přiložený snímek, který byl pořízen 18. března 2023 pomocí palubního přístroje Flexible Combined Imager, zachycuje většinu severní a západní Evropy pokrytou oblačností, zatímco Itálie a západní Balkán si užívaly relativně modré nebe.

První snímek z družice MTG-I1vznikl 18. března 2023 v 11:50 UTC pomocí přístroje Flexible Combined Imager. Plné rozlišení najdete zde.

První snímek z družice MTG-I1vznikl 18. března 2023 v 11:50 UTC pomocí přístroje Flexible Combined Imager. Plné rozlišení najdete zde.
Zdroj: https://www.esa.int/

Simonetta Cheli, ředitelka Programu pro pozorování Země v rámci agentury ESA, při příležitosti zveřejnění prvního snímku uvedla: „Tento snímek je skvělým příkladem toho, co může zvládnout evropská spolupráce v kosmickém průmyslu. Úroveň detailů, které MTG-I1 odhalil, byla nad Afrikou a Evropou z geostacionární dráhy doposud nedosažitelná. Dostáváme tak klíč k lepšímu chápání naší planety a systémů počasí, které ji ovlivňují. Tento snímek představuje nejen to, co můžeme dokázat díky evropským expertům, ale také jde o ukázku našeho odhodlání, aby přínosy nových technologií pocítily komunity v Evropě i mimo ni.

MTG-I1 na vibračním stole.

MTG-I1 na vibračním stole.
Zdroj: https://www.esa.int/

Přístroje na palubě meteorologických družic Meteosat třetí generace produkují snímky s mnohem vyšším rozlišením (a také výrazně častěji) než tomu bylo v případě družic Meteosat druhé generace. Na prvním zveřejněném snímku můžeme vidět například vysokou úroveň detailů v oblačných vírech nad Kanárskými ostrovy, sněhem pokryté Alpy, nebo sedimenty v pobřežních vodách kolem Itálie. Takové detaily nejsou na snímcích z aktuálně využívaných družic Meteosat druhé generace vidět buďto vůbec, nebo alespoň ne tak výrazně.

Nový snímek také odhaluje vyšší úroveň detailů struktur oblačnosti ve vyšších zeměpisných šířkách. To umožní meteorologům přesněji monitorovat vývoj rychle se měnících nebezpečných projevů počasí v těchto oblastech. Phil Evans, generální ředitel agentury Eumetsat dodává: „Tento neuvěřitelný snímek nám dává velkou důvěru v naše očekávání systému MTG, který má stanout v čele nové éry předpovědí nebezpečných projevů počasí. Možná to vypadá divně, že jsem tak nadšený ze zataženého dne nad Evropou. Ale úroveň detailů, které vidíme v mracích na tomto snímku, je pro předpověď počasí mimořádně důležitá. Tyto dodatečné detaily ze snímků s vysokým rozlišením a také díky tomu, že budou vznikat častěji, znamená, že pracovníci vytvářející předpovědi počasí budou schopni přesněji a pružněji detekovat a předvídat nebezpečné projevy počasí.

Tento animovaný gif vznikl ze snímků Evropy pořízených družicí MTG-I1 mezi 18. březnem 2023 11:50 UTC a 19. březnem 2023 11:50 UTC.

Tento animovaný gif vznikl ze snímků Evropy pořízených družicí MTG-I1 mezi 18. březnem 2023 11:50 UTC a 19. březnem 2023 11:50 UTC.
Zdroj: https://www.esa.int/

Vysoké rozlišení a vysoká snímkovací frekvence přístroje Flexible Combined Imager výrazně pomůže komunitě Světové meteorologické organizace zlepšovat předpovědi nebezpečných projevů počasí, ale i dlouhodobé monitorování klimatu, námořních aplikací, zemědělské meteorologie, a bude se významně podílet na iniciativě Včasná varování pro všechny, především na africkém kontinentu,“ uvedla Natalia Donoho, šéfka divize Světové meteorologické organizace pro kosmické systémy a jejich využívání. Samotná družice MTG-I1 nyní prochází 12 měsíců dlouhou fází uvádění do provozu. V jejím rámci jsou zapínány přístroje  Flexible Combined ImagerLightning Imager, aby mohla být jejich nasbíraná data optimálně zkalibrována. Na konci letošního roku pak začne rozesílání dat z družice meteorologickým službám v Evropě i mimo ni, které je začnou využívat pro předpovědi počasí.

Umělecká představa družic Meteosat třetí generace na oběžné dráze.

Umělecká představa družic Meteosat třetí generace na oběžné dráze.
Zdroj: https://www.esa.int/

Infrastruktura pozemního segmentu nezbytná pro rutinní zpracování snímků byla využita už pro vytvoření prvního zveřejněného snímku jakožto ochutnávka toho, co nás v budoucnu čeká. Snímky celého zemského disku, na který má družice výhled, budou po plném uvedení celého systému do provozu vznikat jednou za deset minut! Družice Meteosat třetí generace staví velké konsorcium evropských firem v čele s Thales Alenia Space ve spolupráci s OHB. Inovativní snímkovač blesků vyvinula italská firma Leonardo, zatímco Telespazio zajišťuje agentuře Eumetsat služby spojené se startem a provozem na oběžné dráze.

MTG-I1 je první ze šesti družic, které mají tvořit kompletní systém MTG. Ten bude po dobu následujících 20 let poskytovat kriticky důležitá data pro krátkodobé předpovědi a včasnou detekci extrémních projevů počasí. V plném provozu bude tento projekt tvořen dvěma družicemi MTG-I a jednou MTG-S (S = Sounding), které budou pracovat ve dvojicích. Družice MTG-S (první svého druhu v historii programu Meteosat) ponesou přístroj pro vertikální sondáž atmosféry v oboru infračerveného záření a spektrometr pro ultrafialový, viditelný a blízký infračervený obor záření. Sledováním atmosférické nestability ve třech rozměrech skrz oblačnost poskytne přístroj pro vertikální sondáž atmosféry významný krok vpřed na cestě ke včasnému varování před nebezpečnými bouřkami. Očekává se, že by také mohl pohledem z geostacionární dráhy poskytnout jedinečné informace o ozonu, oxidu uhelnatém a vulkanickém popílku v atmosféře.

V současné době prochází tento revoluční přístroj pro vertikální sondáž atmosféry v oboru infračerveného záření závěrečnými testy výkonnostní charakterizace, načež bude dopraven do německých Brém k integraci se samotnou družicí MTG-S. Předpokládá se, že družice bude dokončena v polovině roku 2024 a startovat by mohla do konce daného roku. Paul Blythe, programový manažer Meteosatu z ESA, doplňuje: “Po startu družice MTG-I1 se program MTG nezadržitelně rozjíždí. Na jedné straně podporujeme provoz a analýzu dat první družice na oběžné dráze, na straně druhé se snažíme zajistit dostupnost a výkonnost zcela nové družice MTG pro vertikální sondáž atmosféry. Prvotní výskledky MTG-I1 jsou ohromnou motivací pro ty, kteří se na tomto programu podílejí a představují významný impuls k dokončení celé sítě MTG do roku 2026.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www-cdn.eumetsat.int/files/2022-07/mtg-I1a.jpg
https://www.esa.int/…/full_earth_disc/24859670-6-eng-GB/Full_Earth_disc.jpg
https://www.esa.int/…/mtg-i1_on_the_shaker/24009309-1-eng-GB/MTG-I1_on_the_shaker.jpg
https://www.esa.int/…/24390136-5-eng-GB/Meteosat_Third_Generation_weather_satellites.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Evropská meteodružice ukázala svůj první snímek”

  1. TritonJ napsal:

    V odkaz na plné rozlišení plného disku je stále ještě zmenšená verze. To skutečně plné rozlišení (10000x10000px) je zde:
    https://i.redd.it/first-image-of-the-full-earth-from-meteosat-third-v0-4r74d91skuxa1.jpg?s=dd39533b7aa1fe02da081f4104457429aba5664c

    Nevím, jestli to nebude vyžadovat přihlášení do redditu. Ale tohle je teda opravdu pecka.

  2. -gt- napsal:

    Je možná škoda, že se většina článků k rychlému vývoji AI věnuje tomu, jestli AI vykazuje kreativitu, nebo jestli bude pomáhat studentům podvádět. Přitom zrovna třeba tady může zpúsobit průlomové zlepšení předpovědí.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      AI nachází nemalé využití i ve světě vědy. Nejčastěji se hovoří o struktuře proteinů, ale dokážu si představit i využití AI v oblasti meteorologie.

    • pave69 napsal:

      A tak na to bych si počkal, nemyslím, že to může být pravda. Můžete (člověk nebo AI) vymyslet vynikající předpověď, ale to neznamená, že je správná. Pro správnou předpověď potřebujete hlavně spoustu dat jak je a jak bylo. Když je nemáte, tak si je sice můžete vycucat z prstu, ale nevycucáte to správně.
      Takže pro zlepšení předpovědí potřebujete hlavně družice a spoustu IOT čidel. Pak se to může zlepšit.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.