Dvanáctá česká družice BDSat-2

Je tomu tak. Na oběžné dráze Země se nachází již dvanáctá česká družice. S družicí BDSat-2, se před několika dny podařilo navázat oboustranné spojení a stáhnout první data. Jde tak o čtvrtou českou družici, která byla za poslední rok vynesena na oběžnou dráhu, což je skvělé číslo, které lze považovat za úspěch. My se tak stáváme svědky čím dál více rozrůstajícího se českého kosmického průmyslu a můžeme sledovat nové, zajímavé projekty, které zvyšují atraktivitu kosmonautiky v Česku a náš kosmický průmysl, díky nabytým zkušenostem, posouvají dál. V dnešním článku si družici BDSat-2 přestavíme, přiblížíme si misi Transporter-6, prostřednictvím níž byla BDSat-2 vynesena, a podíváme se na aktuální stav družice.

CubeSat BDSat-2

CubeSat BDSat-2
Zdroj: https://www.ceitec.eu/

Samotný projekt družice BDSat-2, navazuje na zčásti neúspěšnou předchozí družici, nesoucí název BDSat. Ta byla vynesena pomocí jedné z předchozích misí Transporter firmy SpaceX, a to konkrétně Transporter-4. Družice byla na začátku dubna roku 2022 úspěšně dopravena na heliosynchronní oběžnou dráhu, všechny systémy byly v pořádku a podařilo se navázat komunikaci. O dva měsíce později se ovšem vyskytl problém a spojení s družicí bylo v důsledku softwarové chyby natrvalo ztraceno. Ani ne o rok později přichází nástupce, a to CubeSat BDSat-2 o velikosti 1U, tedy 10 ×10 × 10 centimetrů. Do samotného projektu, podporovaného ze státního rozpočtu, je zapojeno nejen několik českých firem, ale kupříkladu i Vysoké učení technické v Brně, prostřednictvím výzkumného centra CEITEC.

Družice BDSat-2

Družice BDSat-2
Zdroj: https://www.bdsat.cz/

Samotná firma BD SENSORS, jejíž název družice ukrývá, se společně s CEITEC VUT, podílela na prvním z komponentů, které se na palubě družice nacházejí. Jde o tlakoměrné zařízení, vzniklé ve spolupráci těchto dvou subjektů, které si firma BD SENSORS chce otestovat ve vesmírném prostoru. Jedná se tak o senzory, které jsou navrženy pro setrvání v tomto prostředí a musí odolat okolním vlivům, jako je kosmické záření. BD SENSORS je zároveň firmou, která bude v následujících letech dodávat čidla pro stanici Gateway na oběžné dráze Měsíce. Další strukturou, jež družice otestuje, je způsob ukládání energie. Zde půjde o jakousi banku superkapacitorů, tedy zdroj, který ukládá energii, kterou družice za pomocí fotovoltaických článků sesbírá. Ta je pak spotřebována v době, kdy jsou fotovoltaické panely družice odvráceny od Slunce a nedostává se jim sluneční energie. Celou družici následně zkonstruovala firma Spacemanic, která dodala všechny kritické struktury. Družice pak bude řízena z pozemní stanice, jež se nachází v Laboratoři experimentálních družic v Ústavu radioelektroniky na VUT. Celý projekt si dále klade za cíl podporovat radioamatérskou komunitu, a tak je každý schopen družici za pomoci přijímače a příslušné frekvence zachytit a získat data s kompletní telemetrií.

Raketa Falcon 9

Raketa Falcon 9
Zdroj: https://www.flickr.com/

Za vynesení svého nákladu během mise Transporter platí několik firem, které se takovýchto služeb firmy SpaceX prostřednictvím této sdílené mise rozhodnou využít, a tak výsledná cena za vynesení nákladu není tak vysoká. V případě BDSat-2, tedy družice do 50 kilogramů, by cena za vynesení na heliosynchronní oběžnou dráhu s výškou 550 kilometrů podle cenové kalkulačky na webu SpaceX měla být 275 tisíc amerických dolarů. 3. ledna byla družice BDSat-2 společně s dalšími 114 družicemi vynesena raketou Falcon 9 z rampy SLC-40 na Floridě. Ve výsledné výšce poté byla jako druhá v pořadí vypuštěna na heliosynchronní oběžnou dráhu. Ještě ten stejný den se s družicí podařilo navázat spojení a byla úspěšně přijímána telemetrická data. Jakub Kapuš z firmy Spacemanic zároveň na svém Facebooku zveřejnil před pěti dny příspěvek, ve kterém uvádí, že družice BDSat-2 oběhla Zemi více než 100 krát, odeslala přes 54 tisíc datových packetů a přijala 1151 příkazů. Dle následného znění příspěvku všechny systémy a přístroje na družici pracují bez problémů.

Zdroje informací:
https://www.bdsat.cz/
https://everydayastronaut.com/
https://www.spacex.com/rideshare/

Zdroje obrázků:
https://www.bdsensors.cz/fileadmin/user_upload/Space/cubesat.jpg
https://www.bdsat.cz/wp-content/uploads/2022/04/BDSAT.jpg
https://www.ceitec.eu/data/documents/images/thumb/5….jpeg
https://www.flickr.com/photos/spacex/52517919804/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.