ŽIVĚ A ČESKY: Orion se vrací na Zemi

Ve středu 16. listopadu se ze startovní rampy LC-39B v Kennedyho vesmírném středisku vznesla supertěžká raketa SLS Block I s kosmickou lodí Orion. Vy jste mohli živě sledovat náš česky komentovaný přenos z tohoto startu, který odstartoval novou éru dobývání Měsíce. 16. listopadu tak začala téměř měsíc trvající mise, při které kosmická loď doletěla k Měsíci a nyní se již vrací zpět na Zemi. Kvůli významnosti celé události pro Vás máme připravený i přenos z přistání kosmické lodi Orion, který spustíme zhruba v 18:10 našeho času.

Náš přenos z přistání spustíme zhruba v 18:10 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

Zdroje informací:
https://everydayastronaut.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/jsc2019e015944.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Orion se vrací na Zemi”

  1. vilous VÝSTRAHA napsal:

    NASA TV ve 21:00 SEČ přepnula na tiskovou konferenci, tak jsem přešel na youtube a vydržel jsem až do konce, protože jsem byl zvědavý, jak modul dostanou na plavidlo. Finální usazení na podložku proběhlo kolem 00:30 SEČ, tedy 6 hodin po přistání. V chatu převládaly veselé komentáře typu, že po 25 dnech ve vesmíru bude 25 dnů ve vodě.
    Proces se mi zá překomplikovaný a nesofistikovaný vyžadující velmi speciální plavidlo se schopností měnit svůj ponor a spoustu námořníků se spoustou lan tahaných někdy i ručně. Asi je to dáno dobou vývoje, vždyť Orion byl hotov 2014 a způsob vylovení tedy dávno před tím.
    Crew Dragon prostě chytne překlopný jeřáb a je hotovo.

    • Miroslav Pospíšil Redakce napsal:

      Velmi dlouhá doba, kterou velitelský modul lodi Orion strávil ve vlnách bez jakéhokoli zásahu záchranného týmu, byla v případě této testovací mise dána tím, že se kabina nechávala zcela volně vychladnout, aby všechna čidla měřila mnoho důležitých hodnot bez toho, aniž by bylo jejich snímání ovlivněno přiblížením člunů, nebo vrulníků záchranných týmů a činností jejich posádek v blízkém okolí.
      U následujících misí už to nebude potřeba – vyzvednutí posádky na záchrannou loď bude určitě prioritou a vše bude probíhat rychleji.

      • vilous VÝSTRAHA napsal:

        Děkuji za rychlou reakci.
        Přenos na youtube byl němý a na informační liště běžely ekonomické zprávy. A v každé lidské činnosti není-li dost informací, ihned se rojí fámy. Na mohutném chatu se nejvíce spekulovalo o kontaminaci hydrazinem. Jednou dokonce, že kabina po delším pobytu mimo naše ochranné magnetické pole je lehce radioaktivní.
        Tak jsem si ve druhém okně pustil tiskovku NASA a tam se všichni smáli a diskuse probíhala nejvíce kolem Artemis 2 – tak jsem pochopil, že je vše OK.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      U Orionu jde částečně i o tradici. Americké námořnictvo se podílelo na zajišťování kosmických lodí NASA po jejich návratu dlouhodobě.

  2. marsalek napsal:

    Mame zpravy, ze dvouhodinovy test hermeticnosti modulu posadky (CM) dve hodiny po pristani byl uspesny.

  3. Ladislav napsal:

    Díky za přenos ,s českým komentářem. Mohl jsem se tak vrátit do let kdy jsem jako kluk sledoval přistání Apola. Tentokrát dokonce v barvě. Už se těším na pokračování.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.