ŽIVĚ A ČESKY: Electron poprvé letí z Virginie

Na dnešní půlnoc je plánovaný start malé rakety Electron od firmy Rocket Lab. Doposud jsme byli zvyklí, že tato raketa startovala z poloostrova Mahia na Novém Zélandu. Ale vůbec poprvé by měla právě dnes odstartovat z kosmodromu Wallops ve Virginii. Náklad budou tvořit tři družice HawkEye 360, z nichž každá váží přibližně 30 kilogramů a budou vyneseny na nízkou oběžnou dráhu s výškou 550 kilometrů a sklonem 40,5° vůči rovníku. Tyto tři družice poletí ve formaci a budou shromažďovat radiofrekvenční signály. Jinými slovy, budou určovat polohu těchto signálů. To může mít řadu využití. Například družice HawkEye 360 zaznamenaly vysokou radiofrekvenční aktivitu v údolí řeky Galwan u čínsko-indické hranice. Jelikož se znaly souřadnice, mohlo být místo nasnímáno pomocí snímkovacích družic, které odhalily, že se na místě shromažďuje čínská armáda.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 19. prosince ve 00:00 SEČ
  • Místo startu: Rampa LC-2, Wallops Island, Virginie
  • Raketa: Electron
  • Náklad: Tři družice HawkEye 360
  • Celková hmotnost nákladu: ~ 90 kilogramů
  • Doručovací oběžná dráha: Nízká oběžná dráha s výškou 550 kilometrů a sklonem 40,5° vůči rovníku.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 23:45 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

Zdroje informací:
https://everydayastronaut.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/Eg2uweVUYAAw1vY?format=jpg&name=4096×4096

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Electron poprvé letí z Virginie”

  1. Borin napsal:

    Tak zřejmě, nebo hodně přibližně 8.1.2023 – 23:45 podle založeného přenosu?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To je jen provizorní termín. Start se nejprve posunul o 24 hodin, ale protože předpověď výškového větru nebyla optimální, firma jej posunula o dalších 24 hodin, což už byl samý konec velkého okna. Když se předpověď nezlepšila, bylo jasné, že firma musí tohle velké okno vzdát a poletí se nejdříve v lednu. Bohuiužel YT neumí nastavit neurčité datum. Začátek přenosu musí být uveden konkrétně s přesností an minutu. Jakmile bude znám nějaký oficiální termín, upravím to.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.