Vesmírná technika: Vývoj raketových motorů RD-170

VT_2022_50

Postavit nejsilnější ruský raketový motor nebylo jen tak. Před inženýry stála celá řada technologických výzev, se kterými do té doby neměl nikdo z nich žádné zkušenosti. Vývoj raketového motoru RD-170 (a podobného motoru RD-171) proto probíhal postupně. V rámci každé etapy se experti zaměřili na důkladné zkoušky jednotlivých systémů, ke kterým byly vyžity často i desítky testovacích exemplářů.

Pokud Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku pořadu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Vesmírná technika vychází na MALL.TV každý pátek .

Kromě Vesmírné techniky najdete na internetové televizi MALL.TV i další pořady Kosmonautixu. Každý den (kromě pátku) zde vycházejí Vesmírné zprávy, které informují o dění v kosmonautice. Také zde najdete starší díly živě a česky komentovaných přímých přenosů startů raket pod názvem Vesmírné starty.

Pokud si chcete prohlížet tyto pořady přímo v aplikaci na svém telefonu, nebo tabletu, zde je návod jak naladit MALL.TV.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

11 komentářů ke článku “Vesmírná technika: Vývoj raketových motorů RD-170”

  1. PetrK napsal:

    Díl je velmi zajímavý, o tom není sporu.
    Bohužel úložiště není spolehlivé, pokud se zadaří, v 7 min 3 reklamy, na to nemám nervy. Stáhnout to nelze, tudíž ještě jednou bohužel.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Pokud se nepletu, tak tento komentář píšete už asi u třetího dílu v řadě. Vy už víte, jak to funguje a my Váš názor už také známe. Jak sám vidíte, nic se v tomto směru nemění. Příští týden tedy nemusíte video sledovat, abyste ušetřil své nervy, protože to bude opět stejné.

    • Honza1616 napsal:

      Bohužel každý máme nějaký problém.

      Mě zase není pochuti poslouchat jakým způsobem je namluvené video:((
      mluvený projev pana Majer je jako kdyby mluvil na 2-leté děti, přitom třeba na podobném webu elonx.cz s nikým kdo dělá videa problém nemám.

      A to že články nejsou v psané podobě, protože na podobné zájmové weby chodím skoro pořád jen v práci když jsu na datech a tedy tyto články pak přeskakuji protože nechci plýtvat daty na přehrávání videa,
      přijde mi že dnes začíná být populárnější dělat videa a podcasty než psát články, pravda vyhnete se potřebě textové korektury, to bude ten problém.

      Nicméně vám PetřeK jde aspoň pomoci, doporučuji používat blokovače reklam,
      já v tomto videu neměl jedinou reklamu
      uBlock Origin vám dokonce pomůže zablokovat i prvky které nejsou reklamou, jako třeba ta hromada obrázku v pravém boxu typu „Přednášející“ „doporučujeme“ „prop.předměty“ „podcasty“ „poděkování“
      Mám hezký uhlazený web
      https://i.ibb.co/9c4jgBK/image.png

      a taky těch 12 sledovacích Cookies co mi zde prohlížeč hlásí které musí blokovat, to je hnus :((

      Nějakou drobnou nerušivou reklamu nebo 2 nebo 3 na webu
      nebo 1 ve videu bych snesl,
      ale je toho čím dál víc a to už prostě taky nehodlám tolerovat a že autoři a správci webu tak přicházejí o příjem penízků z reklam…. jejich blbost, nemají nám toho cpát tolik

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Plně chápu, že vám můj styl nevyhovuje, rozhodně nejste jediný.
        Ve formě videa vydáme pouze Vesmírnou techniku, jinak jsou u nás všechny články psané, takže si myslím, že jde o výraznou menšinu.
        P.S. Tím blokováním pole přednášející se připravujete o možnost podívat se na zajímavé přednášky o kosmonautice, o kterých třeba nevíte.

      • Borin napsal:

        My, kteří hledáme ve vašem projevu obsah, si rádi zvykneme. Stejně jako na emotivní výklad pana Přidala.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky moc za sledování.
        P.S. Nemyslel jste Tomáše Přibyla?

      • Borin napsal:

        Vy asi ve svém zaměstnání budete hodně platný. Pokud máte čas na zájmové weby, nejste dostatečně vytěžováný.

      • Honza1616 napsal:

        Pro ukojení vaší zvědavosti,
        pracuji ve výrobě a mojí náplní práce je obsluha a dohled nad automatizovanou výrobou,
        stačí abych 1x za 2 minut natáhl ruku a vyndal hotový produkt ze stroje a dal tam další materiál což mi zabere asi 10 vteřin, pokud mám vše správně seřízené což za roky praxe je pochopitelné, nemusím pak ani na stroj dohlížet.
        Pak si mohu dovolit postavit před sebe tablet a jen po očku občas kouknout na výrobu,
        v posledních měsících jsem toto povýšil ještě o kus dál, text si nechávám předčítat nahlas respektive do bezdra.sluchátek a pak ani ten tablet nemusím sledovat a mohu se i práci věnovat na 100%,
        přičemž i tak sedím u stroje se založenýma rukama a nic víc nedělám jen čekám na dokončení procesu….

      • Jan Jancura napsal:

        Obě formy informací mají své výhody i nevýhody, nedávám přednost žádné z nich. Vesmírná technika ve video formě se mi velice líbí i když mi někdy některé technické parametry prezentované techniky uniknou a přivítal bych tedy jejich uvedení v nějaké přehledné formě, Ale to není výtka, jen povzdechnutí.

  2. Jan Jancura napsal:

    Velké díky za další, velmi zajímavý díl seriálu

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.