sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Vesmírná technika: Vývoj raketových motorů RD-170

VT_2022_50

Postavit nejsilnější ruský raketový motor nebylo jen tak. Před inženýry stála celá řada technologických výzev, se kterými do té doby neměl nikdo z nich žádné zkušenosti. Vývoj raketového motoru RD-170 (a podobného motoru RD-171) proto probíhal postupně. V rámci každé etapy se experti zaměřili na důkladné zkoušky jednotlivých systémů, ke kterým byly vyžity často i desítky testovacích exemplářů.

Pokud Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku pořadu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Vesmírná technika vychází na MALL.TV každý pátek .

Kromě Vesmírné techniky najdete na internetové televizi MALL.TV i další pořady Kosmonautixu. Každý den (kromě pátku) zde vycházejí Vesmírné zprávy, které informují o dění v kosmonautice. Také zde najdete starší díly živě a česky komentovaných přímých přenosů startů raket pod názvem Vesmírné starty.

Pokud si chcete prohlížet tyto pořady přímo v aplikaci na svém telefonu, nebo tabletu, zde je návod jak naladit MALL.TV.

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jan Jancura
Jan Jancura
1 rok před

Velké díky za další, velmi zajímavý díl seriálu

Michal Václavík
1 rok před
Odpovědět  Jan Jancura

Není zač.

PetrK
PetrK
1 rok před

Díl je velmi zajímavý, o tom není sporu.
Bohužel úložiště není spolehlivé, pokud se zadaří, v 7 min 3 reklamy, na to nemám nervy. Stáhnout to nelze, tudíž ještě jednou bohužel.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  PetrK

Pokud se nepletu, tak tento komentář píšete už asi u třetího dílu v řadě. Vy už víte, jak to funguje a my Váš názor už také známe. Jak sám vidíte, nic se v tomto směru nemění. Příští týden tedy nemusíte video sledovat, abyste ušetřil své nervy, protože to bude opět stejné.

Honza1616
Honza1616
1 rok před
Odpovědět  PetrK

Bohužel každý máme nějaký problém.

Mě zase není pochuti poslouchat jakým způsobem je namluvené video:((
mluvený projev pana Majer je jako kdyby mluvil na 2-leté děti, přitom třeba na podobném webu elonx.cz s nikým kdo dělá videa problém nemám.

A to že články nejsou v psané podobě, protože na podobné zájmové weby chodím skoro pořád jen v práci když jsu na datech a tedy tyto články pak přeskakuji protože nechci plýtvat daty na přehrávání videa,
přijde mi že dnes začíná být populárnější dělat videa a podcasty než psát články, pravda vyhnete se potřebě textové korektury, to bude ten problém.

Nicméně vám PetřeK jde aspoň pomoci, doporučuji používat blokovače reklam,
já v tomto videu neměl jedinou reklamu
uBlock Origin vám dokonce pomůže zablokovat i prvky které nejsou reklamou, jako třeba ta hromada obrázku v pravém boxu typu „Přednášející“ „doporučujeme“ „prop.předměty“ „podcasty“ „poděkování“
Mám hezký uhlazený web comment image

a taky těch 12 sledovacích Cookies co mi zde prohlížeč hlásí které musí blokovat, to je hnus :((

Nějakou drobnou nerušivou reklamu nebo 2 nebo 3 na webu
nebo 1 ve videu bych snesl,
ale je toho čím dál víc a to už prostě taky nehodlám tolerovat a že autoři a správci webu tak přicházejí o příjem penízků z reklam…. jejich blbost, nemají nám toho cpát tolik

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Honza1616

Plně chápu, že vám můj styl nevyhovuje, rozhodně nejste jediný.
Ve formě videa vydáme pouze Vesmírnou techniku, jinak jsou u nás všechny články psané, takže si myslím, že jde o výraznou menšinu.
P.S. Tím blokováním pole přednášející se připravujete o možnost podívat se na zajímavé přednášky o kosmonautice, o kterých třeba nevíte.

Borin
Borin
1 rok před
Odpovědět  Dušan Majer

My, kteří hledáme ve vašem projevu obsah, si rádi zvykneme. Stejně jako na emotivní výklad pana Přidala.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Borin

Díky moc za sledování.
P.S. Nemyslel jste Tomáše Přibyla?

Borin
Borin
1 rok před
Odpovědět  Honza1616

Vy asi ve svém zaměstnání budete hodně platný. Pokud máte čas na zájmové weby, nejste dostatečně vytěžováný.

Honza1616
Honza1616
1 rok před
Odpovědět  Borin

Pro ukojení vaší zvědavosti,
pracuji ve výrobě a mojí náplní práce je obsluha a dohled nad automatizovanou výrobou,
stačí abych 1x za 2 minut natáhl ruku a vyndal hotový produkt ze stroje a dal tam další materiál což mi zabere asi 10 vteřin, pokud mám vše správně seřízené což za roky praxe je pochopitelné, nemusím pak ani na stroj dohlížet.
Pak si mohu dovolit postavit před sebe tablet a jen po očku občas kouknout na výrobu,
v posledních měsících jsem toto povýšil ještě o kus dál, text si nechávám předčítat nahlas respektive do bezdra.sluchátek a pak ani ten tablet nemusím sledovat a mohu se i práci věnovat na 100%,
přičemž i tak sedím u stroje se založenýma rukama a nic víc nedělám jen čekám na dokončení procesu….

Jan Jancura
Jan Jancura
1 rok před
Odpovědět  Honza1616

Obě formy informací mají své výhody i nevýhody, nedávám přednost žádné z nich. Vesmírná technika ve video formě se mi velice líbí i když mi někdy některé technické parametry prezentované techniky uniknou a přivítal bych tedy jejich uvedení v nějaké přehledné formě, Ale to není výtka, jen povzdechnutí.

https://kosmonautix.cz/2022/12/18/vesmirna-technika-vyvoj-raketovych-motoru-rd-170/