#3 Aktuality o Starship: Rok od startu SN15 a další prohlídka Starbase

Máme tu další díl Aktualit o Starship, kde si shrnujeme aktuální dění na základně Boca Chica v americkém státě Texas a v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě. Minule jsme se zaměřili na poškozený prototyp Superheavy B7, stavbu Superheavy B8, dovoz motorů Raptor druhé generace do Texasu a na stavbu rampy pro Starship na Floridě. Dnes si připomeneme výročí startu Starship SN15, sestavení Starship S24, opravu prototypu Superheavy B7 a jeho testování, jaké využití našel prototyp Starship SN16 a také bychom se poslední květnový den mohli dočkat zveřejnění výsledků environmentální studie od Federální Letecké Správy.

Starship SN5 při testovacím skoku.

Starship SN5 při testovacím skoku.
Zdroj: https://spacenews.com/

6. května, dvacet čtyři minut po půlnoci našeho času, se z texaské suborbitální rampy vznesl prototyp Starship SN15. Tomu předcházela celá řada prototypů počínaje Starhopperem a konče SN11. První prototypy, které už měly k podobě Starship poměrně blízko, nesly označení SN5 a 6, nejednalo se o plnorozměrové prototypy, jelikož jim chyběla aerodynamická špička. Místo ní bylo na vrchu obou prototypů umístěno závaží, které simulovalo hmotnost aerodynamické špičky. Důvod, proč začínáme zrovna u těchto exemplářů je prostý. Když pomineme Starhopper, Starship SN5 se jako první odlepila od startovní rampy. Oba prototypy (Starship SN5 a 6) provedly krátké skoky do sto padesáti metrů a úspěšně přistály na vybetonované ploše.

Starship SN15 při přistání

Starship SN15 při přistání.
Zdroj: https://www.flickr.com/

Po úspěšných letech Starship SN5 a 6 SpaceX přistoupila na vyšší level. Tentokrát už s plnorozměrovým prototypem, který už měl aerodynamickou špičku, byl vybaven třemi raketovými motory Raptor, klapkami pro manévrování v atmosféře, malými přistávacími nádržemi atd. První plnorozměrový prototyp Starship SN8 odstartoval 10. prosince 2020 a vydal se do výšky 12,5 kilometru. Při testu se mělo ověřit fungování motorů Raptor, ovládání lodi v horizontální poloze pomocí klapek a závěrečný přistávací manévr, při kterém se Starship překlopí z horizontální do vertikální pozice a pomocí svých motorů jemně dosedne na vybetonovanou plochu. První dvě fáze zvládly všechny prototypy na výbornou, ale u posledního nejkritičtějšího bodu selhaly všechny čtyři prototypy – SN8, 9, 10 a 11. Jako první a zatím poslední prototyp, který dokázal splnit i nekritičtější fázi letu (přistání), je Starship SN15. Ten je dodnes vystaven poblíž výrobního areálu na místě, které dostalo přezdívku Rocket Garden. Uplynul tedy už více jak rok od posledního testovacího letu nějakého prototypu a následovat bude až orbitální let, který se již blíží.

Sestavená Starship S24 v High Bay.

Sestavená Starship S24 v High Bay.
Zdroj: https://twitter.com/

Od výročí startu SN15 přejdeme ke stavbě prototypu S24. Starship S24 8. května potkal další velký milník, když aerodynamická špička byla přivařena ke spodní části. Aktuálně je ještě potřeba připevnit zadní klapky, aby byla S24 kompletní. Od svých předchůdců se liší jednou zásadní věcí a tou jsou dveře pro vypouštění nákladu. Jelikož mají velmi specifický tvar, je pravděpodobné, že budou sloužit pro vypouštění družic Starlink. S24 je nová generace kosmických lodí, které se opět něčím liší. Například už je přizpůsobena pro motory Raptor 2 a také jsou na ní spousty dílčích změn, které ale bohužel neznáme.

Dveře pro vypouštění družic Starlink.

Dveře pro vypouštění družic Starlink.
Zdroj: https://twitter.com/

V minulém díle jsem psal o vážném poškození Superheavy B7 při jednom z tlakových testů. Po tomto testu byl prototyp odvezen do výrobního areálu, kde byl opraven a 6. května znovu zamířil na startovní rampu. 9. května proběhl další test s kapalným dusíkem a vypadá to, že se poškozený Downcomer podařilo správně opravit a B7 je tak žhavým kandidátem na orbitální let. Během následujících dnů/týdnů bychom se také možná mohli dočkat statického zážehu, jelikož plošina, která slouží k instalaci Raptorů, se přiblížila k orbitální rampě.

Superheavy B7 po opravě na orbitální rampě.

Superheavy B7 po opravě na orbitální rampě.
Zdroj: https://twitter.com/

Starship SN16 míří do nové High Bay.

Starship SN16 míří do nové High Bay.
Zdroj: https://twitter.com/

Prototyp Starship SN16, který už téměř rok stojí nedaleko výrobního areálu, byl 11. května dopraven do nově budované High Bay, která je o něco širší než ta stávající. Jen o chvíli později byl prototyp připevněn k mostovému jeřábu uvnitř a předpokládá se, že se tento starší prototyp použije k testování jeřábů a manipulace uvnitř nové High Bay.

A na konec se podíváme, jak to vypadá s vyhodnocením studie o dopadech startů Superheavy Starship na životní prostředí. Podle posledních informací to vypadá, že se celý proces blíží ke svému konci a výsledky by měly být zveřejněny 31. května. Důvod zdržení byl, že SpaceX údajně provedla v dokumentech nějaké změny, které bylo třeba posoudit. Nyní to už ale vypadá, že FAA je velice blízko dokončení celého procesu. To ale neznamená, že SpaceX dostane 31. května startovní licenci. Ta se bude vydávat zvlášť a vydání samotné startovní licence bude trvat v řádu týdnů.

Tabulka ukazuje jednotlivé fáze celého posuzovacího procesu a je zde vidět, že se již blížíme ke konci celého procesu..

Graf ukazuje jednotlivé fáze celého posuzovacího procesu a je zde vidět, že se již blížíme ke konci celého procesu. Graf je k datu 12. května.
Zdroj: https://www.permits.performance.gov/

Nakonec Vás mohu ještě nalákat na blížící se video od Tima Dodda, který má na YouTube kanál Everyday Astronaut a ti, kteří sledují dění kolem programu Superheavy Starship, si jistě vzpomínají na rozhovor Tima s Elonem Muskem, který ho provedl výrobním areálem a navštívili i startovní rampu. Mohli jsme se tak kochat dechberoucími záběry jak z výrobního areálu, tak ze startovní rampy. Určitě Vás tedy potěší, že tento rozhovor bude mít pokračování. Elon Tima znovu provedl po Starbase a odpovídal na jeho dotazy. Podle toho, co Tim Dodd sdílel na Twitteru, se můžeme těšit na záběry z integrační věže, nebo zblízka vidět motory Raptor druhé generace. Tim na Twitteru napsal, že rozhovor zveřejní na jeho YouTube kanále, až bude mít povolení ke zveřejnění.

Pokud byste chtěli sledovat statické zážehy na základně McGregor v Texasu, kde SpaceX testuje první stupně a své motory, mám pro Vás dobrou zprávu. Nasa Space Flight zprovoznila nové kamery, které mají v dohledu velkou část testovacího areálu. Přímý přenos můžete sledovat zde.

A tímto jsme se dostali až na konec dnešního článku a já Vám děkuji za přečtení. Seriál Aktuality o Starship je nepravidelný seriál, který zmapuje to nejzajímavější, co se v projektu Superheavy Starship od minulého dílu událo jak na Floridě, tak ve Starbase.

Doporučené a použité zdroje informací:
https://www.nasaspaceflight.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://www.permits.performance.gov/

Doporučené zdroje informací:
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FRZKYYqXEAMCzNh?format=jpg&name=large
https://live.staticflickr.com/65535/51169562702_6295a96040_b.jpg
https://spacenews.com/wp-content/uploads/2020/08/sn5-firstflight2-879×485.jpg
https://pbs.twimg.com/media/FSQyBpQXMAIXifT?format=jpg&name=4096×4096
https://pbs.twimg.com/media/FSZ6uEjXsAENa6l?format=jpg&name=4096×4096
https://pbs.twimg.com/media/FSaJK7pWQAEDEKd?format=jpg&name=large
https://www.permits.performance.gov/…program-spacex-boca-chica-launch-site

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “#3 Aktuality o Starship: Rok od startu SN15 a další prohlídka Starbase”

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.