Bílý králík míří k Měsíci

Ve velké čisté místnosti ArianeGroup v německém Lampoldshausenu se formuje futuristická kosmická loď postavená na základě originální a vzrušující dohody o spolupráci: lunární lander od japonského startupu ispace. S integrací a testováním pomáhá i společnost ArianeGroup, která dodává komponenty pro pohonný systém. Integrace palivových nádrží byla klíčovým krokem v konečném integračním procesu. Toto video ilustruje vykonanou práci.

Vzpomínáte se ještě na soutěž Google Lunar X Prize? Týmy z celého světa vyráběly zařízení schopná přistát na Měsíci. V roce 2010 se k soutěži přihlásilo celkem 32 soukromých týmů z celého světa, ale pouze pěti kandidátům se nakonec podařilo zůstat až do finále. Například pojízdný rover indického týmu připomínal kresleného robota VALL-I ze stejnojmenného filmu společnosti Disney-Pixar. Naproti tomu americký kandidát týmu Moon Express vypadal jako obří automatický vysavač. Mezi finalisty byl i japonský tým Hakuto (nyní Hakuto-R), který to jako některé další uskupení po soutěži nevzdali a dál pracují na stejném cíli. Tým Hakuto měla pod sebou japonská společnost ispace, která nyní plánuje do roku 2024 použít tento model landeru pro dvě mise na průzkum Měsíce. To jsou alespoň plány platné v dubnu 2022. Mezinárodní program průzkumu Měsíce provozovaný společností ispace se nazývá HAKUTO-R. Hakuto znamená v překladu bílý králík, odkazuje na postavu z legendy o Měsíci, která je známá po celé východní Asii a v níž může tvar králíka být vidět v tmavých oblastech Měsíce.

Pracovníci v čisté místnosti pracují na lunárním modulu Bílý králík (Hakuto). Start je v plánu na listopad-prosinec 2022.

Pracovníci v čisté místnosti pracují na lunárním modulu Bílý králík (Hakuto). Start je v plánu na listopad-prosinec 2022. Zdroj: ispace

Spolupráce s Ariane byla původně zahájena před čtyřmi lety jednoduchou žádostí o informace z Japonska týkající se ventilů, poté se změnila v plnohodnotný program. Podle projektového týmu v Lampoldshausenu je spolupráce mezi jejich skupinou a mladým startupem příkladná. Pro misi ispace-1, jejíž let je v současné době naplánován již na 4. čtvrtletí roku 2022, dodává ArianeGroup části pohonného systému a spolupracuje na montážních, integračních a testovacích pracích na tomto pracovišti. Lander poletí na raketě Falcon-9. Start je zatím v plánu na listopad-prosinec roku 2022. Druhá mise ispace, která už bude méně demonstrační a více vědecká. Ponese i složitější rover, který se pokusí hledat vodu v lunárních oblastech. Je zatím v plánu na rok 2024. Microrover je vyvíjen společností ispace Europe (ispace EU), evropskou dceřinou společností ispace, se spolufinancováním Lucemburské vesmírné agentury prostřednictvím smlouvy Evropské vesmírné agentury (LuxIMPULSE). Poznámka: ispace EU zaměstnává více než 20 zaměstnanců a letos oslaví 5 let.)

Konstrukční model lunárního modulu byl vyvinut a postaven v Japonsku, tým společnosti ArianeGroup a ispace se poté dohodly na přesunu do velkého čisté místnosti v Lampoldshausenu pro montáž, integraci a testování lunárního modulu, včetně avioniky, solárních panelů a různých užitečných zatížení, jakož i dvou roverů zákazníků ispace.

Lunární rover Rashid z vesmírného střediska Mohammed bin Rashid Space Center (MBRSC) se sídlem v Dubaji a Transformovatelný lunární robot od Japonské agentury JAXA. Dále na palubě budou Testovací modul pro polovodičovou baterii od NGK Spark Plug Co., Ltd. (NGK Spark Plug).  Letový počítač s umělou inteligencí (AI) od Mission Control Space Services Inc. (Mission Control). Nespecifikovanné množství 360stupňových kamer od Canadensys Aerospace (Canadensys). Dále i panel s vyrytými jmény lidí, kteří tým Hakuto během Google Lunar XPRIZE podpořili. V neposlední řadě užitečné zatížení, u kterého lze v budoucnu očekávat zveřejnění dalších podrobností.

Pro tým ArianeGroup je tato spolupráce v mnoha ohledech vzrušující, a to nejen proto, že se jedná o kosmickou misi, která se chystá na Měsíc. Přítomnost zákazníka znamená, že lze najít rychlé, jednoduché a cílené řešení všech vzniklých problémů, čímž se odpovídajícím způsobem sníží pracovní zátěž a z ní vyplývající náklady. Díky této úzké spolupráci vznikla určitá vzájemná důvěra, která práci ještě více zpříjemňuje. Práce v areálu Lampoldshausen mají skončit letos v květnu. Poté bude bílý králík odeslán k dalším testům ve Spojených státech a následně zamíří na Měsíc!

P. S.: Za celou redakci přeji Všem šťastné a veselé Velikonoce!

Umělecká představa japonského landeru Hakuto u Měsíce.

Umělecká představa japonského landeru Hakuto u Měsíce. Zdroj: ispace

Zdroje informací:
Přeloženo z velké většiny z tohoto článku: https://www.ariane.groupmoon
https://ispace-inc.com

Zdroje obrázků:
https://www.ariane.group/hakuto-r.jpg
https://pbs.twimg.com/media
https://ispace-inc.com/wp-content.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Bílý králík míří k Měsíci”

  1. Spytihněv napsal:

    Snad se jim to podaří na konec roku vmáčknout a na Měsíci už se bude moci založit kotec. Doufejme, že ti dva nefritoví nebudou mít s bílým problém 🙂 Na letošní rok se chystají tři první mise v rámci CLPS, tak jsem zvědav, jestli se realizují alespoň dvě.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.