sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Pošlete své jméno k Měsíci

Mezi čtenáři našeho webu se jistě najde celá řada těch, kteří v minulých letech využili nabídky agentury NASA a poslali své jméno třeba k Marsu na palubě roveru Perseverance. NASA tuto tradici drží již dlouho a nabídla virtuální letenky na celou řadu misí včetně posledních startů raketoplánů. Nyní stojí americká kosmonautika na prahu nové éry, kterou symbolizují především raketa Space Launch System (SLS) a kosmická loď Orion. Do startu jejich první společné mise Artemis I již zbývají nízké jednotky měsíců. Je tedy nejvyšší čas oprášit osvědčenou tradici. Pokud tedy máte zájem, můžete se zaregistrovat a Vaše jméno poletí na lodi Orion k Měsíci.

Stačí vyplnit jen tři políčka.
Stačí vyplnit jen tři políčka.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Mise Artemis I bude nepilotovaná, ale Vy se jí přesto můžete zúčastnit (byť jen virtuálně). Stačí navštívit tuto adresu a sescrollovat trochu níže. Do položky First name uvedete své jméno, do položky Last name zase své příjmení. Tady se sluší poznamenat, že zatímco v minulých letech byly občas problémy se speciálními znaky (háčky a čárky), teď už je vše v pořádku. Posledním políčkem, které musíte vyplnit je PIN. Nebojte, o žádný podvod s mobilem či platební kartou nejde. Můžete sem napsat libovolné čtyř- až sedmimístné číslo, které si dobře zapamatujete. S jeho pomocí se pak můžete do systému zpětně přihlásit. Jakmile vše vyplníte, klikněte na červené tlačítko SUBMIT. Během pár sekund se dostanete na stránku, kde vidíte svou virtuální letenku. Když na ni kliknete, budete si ji moci stáhnout do svého počítače. Pak už se můžete svým úlovkem pochlubit kamarádům v online prostoru, nebo si letenku vytisknout a zarámovat jako originální připomínku této mise. Vaše jméno bude následně uloženo na flash disk, který bude umístěn v lodi Orion.

Virtuální letenka, která zajistí, že Vaše jméno poletí v lodi Orion na misi Artemis I.
Virtuální letenka, která zajistí, že Vaše jméno poletí v lodi Orion na misi Artemis I.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/send-your-name-with-artemis/img/logo–rocket.png
https://www.nasa.gov/send-your-name-with-artemis/

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
2 let před

Nikde nesmím chybět! Na povrchu Marsu i Ryugu, ve sluneční koróně a i jinde… Účast na první Artemis je nutnost 🙂 Snad ten květen vyjde.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Spytihněv

Potkáme se tam. 😉

SaturnV
SaturnV
2 let před
Odpovědět  Spytihněv

Pro mě to bude vesmírná premiéra 😀 Snad všechno vyjde!

Matěj Horák
2 let před

#wearegoingtothemoon

pbpitko
2 let před

enter your name …. ..
First Name …
NIČ NEJDE VYPLNIŤ !!!

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  pbpitko

Chyba bude zcela jistě na vaší straně. Nikdo jiný podobný problém nehlásil. Zkuste navštívit danou stránku v jiného prohlížeči.

houba
houba
2 let před
Odpovědět  pbpitko

Nějaký drobný nedostatek na stánce byl. V chrome 98,64-bit, linux jsem po odeslání formuláře dostal v XHR chybnou odpověď 400, a vytvoření prošlo až po otevření ve FF 97. Což se na internetu vždy hodí vyzkoušet, jestli to náhodou nefunguje v jiném prohlížeči.

K dnešnímu dni už funguje (po promazání cache – Ctrl+F5) i v chrome. Tedy alespoň u mě.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  houba

Aha, to je zajímavé, díky. Já jsem v Chromu žádný problém neměl.

Cateye
Cateye
2 let před

Jména hloupých na všech sloupích…

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Cateye

Pokud nemáte k tématu nic moudřejšího, možná je lepší mlčet. Lidem to dělá radost, ale někteří bohužel mají potřebu se povyšovat nad ostatní a zesměšňovat jim radost, která přitom nikomu neubližuje. Volba každého …

mauron
mauron
2 let před

Tak kdyby to aspoň někam vyryli, že? Tohle je prostě jen o tom mít na nějakém zastrčeném čipu svých zbytečných 30 bytes.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  mauron

Na Perseverance je skoro 11 milionů jmen. U Artemis I může být zájem srovnatelný. Dokážete si představit, jak velká plocha by byla k tolika jménům potřeba ( i když zvolíme hodně malé písmo)? Stejně tak by vyrytí takového množství textu trvalo docela dlouho. Ano, dá se to řešit třeba laserem, ale stejně …

Honza Valecka
Honza Valecka
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

No, na Perseverance to vypadalo tak na 3×1 cm2…
Jinak háčky a čárky to možná bere, ale jen v křestním jméně: „Last Name can only contain letters, numbers, ., _, -, ‚, and spaces.“

Zdenecek
Zdenecek
2 let před

Když chci dát first name tak to píše že obsahuje nepovolené znaky nevíte co s tím udělat?

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Zdenecek

To je zvláštní. Já jsem ve svém jméně bez problémů použil š. Nikdo jiný navíc problém s českými znaky nehlásil.

https://kosmonautix.cz/2022/03/04/poslete-sve-jmeno-k-mesici/