Zkušební nafouknutí tepelného štítu

LOFTID: experimentální velký nafukovací tepelný štít

Agentura NASA připravuje technologii nafukovacího tepelného štítu, který by jednou mohl pomoci dostat lidskou posádku na Mars. Experimentální prototyp LOFTID (Low-Earth Orbit Flight Test of an Inflatable Decelerator), který by měl nejdříve letos na podzim letět jako sekundární náklad na polární dráhu, by mohl v praxi otestovat všechny klíčové prvky tohoto systému. Zatímco primární náklad poletí vstříc oběžné dráze, LOFTID zamíří do zemské atmosféry, přičemž má prokázat, že nafukovací štít dokáže zpomalit a ochránit případný náklad, který by k němu mohl být připojen.

Jedním z nezbytných dílů takového systému je nafukovací zařízení, které pomalu naplní útroby štítu plynem a tím se postará o pomalé rozložení celého kompaktního útvaru do finálního tvaru, než dojde ke vstupu do atmosféry. Ke zkoušce, kterou NASA natočila, byl tento systém otestován na maketě, kterou tvoří několik prstenců, jejichž vnitřní objem je stejný jako u letového modelu. Těchto testů proběhlo několik a pokaždé se simulovaly různé situace, které mohou za letu nastat. Inženýry zajímalo, zda nafukovací systém zareaguje podle očekávání jak při plánovaném průběhu, tak i při potenciálních anomáliích.

Tyto testy představují závěrečnou fázi zkoušek nafukovacího systému. Jejich provedení ukázalo, že systém je připraven k integraci do návratového zařízení, které obsahuje několik dílů spojujících nafukovací systém se samotným tělem štítu, palubní elektronikou, odhazovacími záznamovými zařízeními a padákovým systémem. V průběhu dalších měsíců budou všechny části návratového zařízení integrovány do jednoho celku, který následně zamíří na environmentální testy. Po jejich dokončení bude připravený technologický demonstrátor připraven k odeslání do firmy ULA, která obstará jeho start i následné vylovení.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2019/05/loftid_wearth.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Zkušební nafouknutí tepelného štítu”

  1. hansnasa napsal:

    Já bych vyrobil štít s odolných ablatívních plátů ve formě vějíře, který by se před vstupem do atmosféry jako vějíř roztáhl.

  2. Maniak napsal:

    Chápu to správně, že díky větší ploše začne brzdit dřív, než se dostane do hustých vrstev atmosféry?
    Co mi není jasné – jak se zbaví tepla, aby neshořel? Nebo díky řídké atmosféře toho tepla bude méně, ale po delší dobu?

    • Tom napsal:

      Tohle by mne take zajimalo. Stejne jako vyrovnavani tlaku. Plyn se bude rozpinat pri zvysovani teploty, ale na druhou stranu na nej bude pusobit vetsi tlak jak se bude propadat nize do atmosfery. Na druhou stranu ten tlak na Marsu zas neni tak velky jak ona zemi, takze doplnovani plynu asi portreba nebude, ale nejaky pretlakovy ventil ktery se vyporada s tou tepelnou expanzi tam asi bude?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.