ŽIVĚ: LauncherOne vynese družice pro Americké ministerstvo obrany

LauncherOne. Raketa, která není stejná jako velká většina nosných raket. Ano, je to malá raketa s nosností do 500 kg na LEO, ale její výhoda je jinde. LauncherOne není jen tak ledajaká raketa. Běžně jsme zvyklí, že se startuje z kosmodromu. To ale není případ téhle malé rakety. LauncherOne totiž startuje z podvěsu pod křídlem letadla Boeing 747-400, kterému Virgin Orbit, firma jež provozuje raketu LauncherOne i toto majestátní letadlo, říká Cosmic girl (v překladu Kosmická dívka.)

Úkolem letadla je odstartovat a vystoupat zhruba do 10 km. V této výšce se raketa odhodí a letadlo se vrátí zpět na letiště, odkud odstartovalo. Výhodou tohoto systému je, že raketu můžeme vypustit z jakéhokoliv místa na jakoukoliv oběžnou dráhu. To zajišťuje LauncherOne velkou flexibilitu, o které si mohou nechat jiné rakety startující z kosmodromu jenom zdát, protože každý kosmodrom je vhodný pro starty na jiný druh oběžných drah.

Raketa LauncherOne po odhození

Raketa LauncherOne po odhození
Zdroj: https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/

Teď přejdeme k raketě. LauncherOne je malá nosná raketa, která má na délku 21,3 metru a průměr prvního stupně 1,8 metru. U druhého stupně je průměr 1,5 metru a celková hmotnost natankované rakety je 30 tun. Jak jsem již zmínil, tak raketa je odhozena ve zhruba 10 kilometrech. Pět sekund po odhození se zapálí motor NewtonThree na prvním stupni, který spaluje speciálně upravený letecký petrolej jako palivo a kapalný kyslík jako okysličovadlo. Doba hoření prvního stupně je 180 sekund. Na druhém stupni najdeme motor NewtonOne, ten spaluje stejnou směs paliva a okysličovadla jako první stupeň a jeho tryska je optimalizovaná pro provoz ve vakuu. Motor na druhém stupni hoří po dobu 360 sekund.

LauncherOne na této misi vynese družice pro Americké ministerstvo obrany a firmu SatRevolution. Americké ministerstvo obrany vypouští na této misi několik družic v rámci výzkumu a vývoje komunikace a navigace ve vesmíru. Firma SatRevolution si zaplatila za vynesení dvou družic (STORK-3 a SteamSat-2).

STORK-3 se připojí k družicím STORK-4 A STORK-5 (MARTA), které vynesl taky LauncherOne při misi Tubular Bells. Družice STORK slouží k pozorování Země se specifickým zaměřením na poskytování služeb zákazníkům v zemědělském sektoru, při pořizování fotografií ve středním rozlišení.  SatRevolution také vypustí pro firmu SteamJet Space System se sídlem ve Spojeném království družici SteamSat-2. Ta navazuje na družici SteamSat-1. SteamSat-2 je technologický demonstrátor, který má otestovat využití vodních trysek jako možnost pohonu ve vesmíru.

Závěrečné shrnutí:

  • Místo startu: Cosmic Girl odstartuje z Mojave Air and Space Port v Kalifornii
  • Čas startu: 13. ledna 23:00 SEČ
  • Raketa: LauncherOne
  • Náklad: Družice pro Americké ministerstvo obrany, STORK-3, SteamSat-2
  • Hmotnost nákladu: do 300 kg
  • Oběžná dráha: Nízká oběžná dráha (LEO) s výškou 500 km a sklonem 45° vůči rovníku.

K tomuto startu nebudeme vysílat česky komentovaný přenos, ale najdete zde okno s přehrávačem na YouTube kanál společnosti Virgin Orbit, kde bude vysílaný přímý přenos ze startu. Pokud Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte na tento odkaz a dostanete se na YouTube kanál Virgin Orbit.

EDIT: 14. ledna 6:47
Mise byla úspěšná.

EDIT: 13. ledna 22:15
Start se odkládá o 30 minut. Start je nyní naplánován na 23:30 našeho času.


Zdroje informací:
https://everydayastronaut.com/
https://space.skyrocket.de/
https://virginorbit.com/

https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://cdn1.img.sputniknews.com/…dfbbbf7b7dd4bcdbbfdba9e14cbd42bd.jpg
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/LwuovesMPogVY6TUj92G3i.jpg 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “ŽIVĚ: LauncherOne vynese družice pro Americké ministerstvo obrany”

  1. Michal Václavík VIP napsal:

    Shoz posunut na 23:45:12 SEČ

  2. Michal Václavík VIP napsal:

    Shoz nosné rakety LauncherOne je aktuálně plánován na 23:30:10 SEČ.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.