Nový studijní program se zaměřením na kosmonautiku

Zájemci o kosmonautiku mohou tento obor již několik let studovat na pražském ČVUT. Nyní přišla z Brna potěšující zpráva o novém studijním projektu. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně se totiž rozhodla spustit studijní program Space Applications, který má být zaměřený plně na vesmírný průmysl. Projekt má podporu Evropské kosmické agentury i firem, které se v oboru pohybují – SAB Aerospace, OHB, Honeywell, brněnská hvězdárna, JIC, Brno Space Cluster, Výzkumný a zkušební letecký ústav a řada dalších. Studenti dostanou možnost naučit se, jak postavit vlastní CubeSat, ale také navštíví špičková střediska kosmického výzkumu – ať už jde o střediska německé agentury DLR, nebo o areály Evropské kosmické agentury ESA.

Webová stránka studijního programu Space Applications

Webová stránka studijního programu Space Applications
Zdroj: https://spaceapps.cz/

Absolventi nového oboru by měli najít uplatnění jako systémoví inženýři s přehledem o různých systémech umělých kosmických objektů. Cílem je, aby program kombinoval poznatky z elektrotechniky s vědomostmi ze strojařiny. To mají zajistit pracovníci Leteckého ústavu Fakulty strojního inženýrství VUT. Tento obor bude výhradně v angličtině, což vysvětluje garant programu Tomáš Götthans z elektrofakulty VUT: „Podle našeho názoru nemá smysl v tomto oboru zvažovat studium v jiném jazyce, než je angličtina, na které je vesmírný průmysl postavený. Budoucí absolventi tak snadno najdou uplatnění kdekoliv ve světě.

V tomto oboru na studenty čeká třeba předmět astrofyzika, ale také si v rámci jednoho kurzu ve skupinkách vyzkouší i vytvoření reálného CubeSatu či menší družice. Postupně se přidají další předměty jako je třeba programování, návrhy antén a komunikačních zařízení nebo základy kryptografie. Program je v současné době vytvořen jako navazující magisterský pro absolventy bakalářského studia. Zájemci budou muset projít testem z elektrotechniky, matematiky, fyziky a informatiky spolu s krátkým pohovorem v angličtině. Ačkoliv anglické studijní programy musí ze zákona zahrnovat školné, podařilo se organizátorům prosadit snížení poplatku na minimální výši. Studenti Space Applications tedy za rok studia zaplatí tisíc euro. Jelikož však řadu studentů čeká placená stáž u některého z výše uvedených partnerů, mělo by se jim školné vykompenzovat už v průběhu studia.

Dnes enormně roste počet malých satelitů ve vesmíru, protože se snížila jejich cena za jejich vynesení. Vidíme zde potenciál pro řadu firem, třeba i menších, které mohou pomáhat například se snímkováním Země, sledovat CO 2 v atmosféře nebo třeba zajišťovat komunikaci chytrých zařízení z oblasti internetu věcí. Těch aplikací je celá řada. A právě jak roste počet firem, roste i poptávka po systémových inženýrech s vědomostmi z oblasti kosmického průmyslu,“ doplnil Götthans, který tento program vytvořil právě na základě poptávky průmyslových partnerů. Přihlášky do nového studijního programu pro kosmický průmysl je možné podávat do konce března 2022.

Zdroje informací:
Tisková zpráva VUT
https://spaceapps.cz/

Zdroje obrázků:
https://tubrnoracing.cz/…/82146184_3229723520388799_2758108567335600128_n.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Nový studijní program se zaměřením na kosmonautiku”

  1. Tom napsal:

    Je to parada a ja jen muzu litovat ze nejsem mlady…
    Jen mam trosku rozporuplne pocity z toho skolneho, ktere urcite nepokryje naklady na vyuku. Sam jsem zadarmo vystudoval CVUT, jenze pak jsem odesel z CR. Dalsi dve univerzity jsem si jiz platil ze sveho – jedna se o castky zhruba $30000 rocne.
    Je jasne ze velka cast studentu odejde pracovat do ciziny a prijde mi nefer levne v CR vystudovat a pak tvorit hodnoty jinde. A ano, prijde mi to nefer i u me.
    System kdy treba na vysoke skolne pujci stat, a student ho zacne splacet az zacne dosahovat urcite platove urovne, mi prijde rozumnejsi.
    Jinak studentum preji hodne stesti v uzasnem, a mam dojem cim dal perspektivnejsim, oboru. A prima clanek, mam dojem ze to tu par mladych zajemcu bude inspirovat!
    A moje osobni rada – kdo ma zajem (a na rozdil ode mne ste mladi) bezte do toho! Za 1000 Euro rok vyucovani spickove technologie v anglictine se stazi v cizine – to je z meho pohledu vynikajici prilezitost, to bych si nenechal ujit! (i kdybych se mel zadluzit – tech par tisic euro je pak v konecnem dusledku nic)

  2. SaturnV napsal:

    Chystá se něco podobného i v Praze ? 😀

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.