Díly Ariane 6 míří na kosmodrom

Centrální stupeň a horní stupeň nové evropské rakety Ariane 6 určené pro tzv. kombinované zkoušky na rampě ve Francouzské Guyaně opustily výrobní haly v Les Mureaux a Brémách a vydaly se na cestu do Jižní Ameriky, kde se nachází evropský kosmodrom CSG. Zde mají být tyto stupně integrovány v montážní hale BAL, čímž vznikne centrální jádro pro model kombinovaných testů Ariane 6. Tento balík zkoušek je pro vývoj Ariane 6 nezbytný. Vůbec poprvé totiž bude současně testována nová raketa i rampa. Testy budou skutečně komplexní, ale divácky nejatraktivnější budou statické zážehy motoru Vulcain 2.1.

Příprava na transport.

Příprava na transport.
Zdroj: https://www.ariane.group/

Centrální stupeň Ariane 6 vyrobený společností ArianeGroup se před cestou ještě podrobil závěrečným funkčním kontrolám. Ty neodhalily žádnou závadu, která by bránila jeho převozu z výrobního areálu v Les Mureaux do francouzského přístavu Le Havre. Loď ale nezamířila rovnou do Jižní Ameriky, ale do německých Brém, kde byl naložen horní stupeň Ariane 6. Ten byl předtím také sestaven a otestován firmou ArianeGroup. Jakmile byly oba stupně na palubě, mohlo plavidlo vyrazit na cestu přes Atlantik. Loď i s nákladem by měla do svého cíle ve Francouzské Guyaně dorazit během ledna. Hned poté začnou práce, jejichž harmonogram je již naplánován.

Horní stupeň Ariane 6 pro kombinované zkoušky.

Horní stupeň Ariane 6 pro kombinované zkoušky.
Zdroj: https://www.ariane.group/

Jak bylo zmíněno již v úvodu, tyto první kusy Ariane 6 jsou určeny ke kombinovaným zkouškám rakety s nově vybudovanou vzletovou rampou, která vznikla pod dohledem francouzské kosmické agentury CNES. „První setkání nové evropské rakety a její vzletové rampy je rozhodujícím krokem ve vývoji Ariane 6,“ říká Franck Huiban, šéf civilních programů ArianeGroup a dodává: „Týmy expertů z ESA, CNES a ArianeGroup pracují na přípravě kombinovaných testů ve Francouzské Guyaně. Tato činnost obnáší i testovací statické zážehy provedené přímo na vzletové rampě. Současně se také připravují testovací statické zážehy horního stupně, které obstará agentura DLR v německém Lampoldhausenu. Úspěch těchto testů má prokázat odolnost a efektivitu systémů rakety Ariane 6. Je vždycky nezbytné předvídat všechna možná rizika a dokončit potřebné kontroly v podmínkách, které jsou co možná nejbližší podmínkám při skutečném startu. Tím se maximalizuje účinnost testů a šance na úspěch inauguračního letu Ariane 6. První letové stupně jsou již v našich závodech ve Francii a Německu.

Centrální stupeň Ariane 6 pro kombinované zkoušky.

Centrální stupeň Ariane 6 pro kombinované zkoušky.
Zdroj: https://www.ariane.group/

Jakmile se náklad dostane na kosmodrom, budou stupně určené ke kombinovaným zkouškám horizontálně spojeny v nové montážní hale. Jakmile dojde ke spojení centrálního a horního stupně, dojde ke vztyčení sestavy a jejímu usazení do mobilní obslužné věže. Teprve až poté proběhne připojení pomocných urychlovacích stupňů. Jde tedy o velkou změnu oproti stávající Ariane 5, jelikož Ariane 6 dostane pomocné urychlovací stupně a tzv. horní sestavu (včetně aerodynamického krytu a nákladu) přímo na startovní rampě v obslužné věži. Ale zpět ke kombinovaným testům. V jejich rámci není potřeba zapalovat pomocné urychlovací stupně a proto budou místo pohonné směsi naplněny inertním materiálem. Budou však z hlediska hmotnosti a rozměrů odpovídat letovému hardwaru. Pro inženýry bude důležité si na nich vyzkoušet proces jejich připojování k raketě.

Centrální stupeň Ariane 6 pro kombinované zkoušky.

Centrální stupeň Ariane 6 pro kombinované zkoušky.
Zdroj: https://www.ariane.group/

Během kombinovaných testů nedojde k odlepení nosiče od rampy, ovšem můžeme se těšit hned na několik statických zážehů centrálního stupně. Rampa tak tedy poslouží jako zkušební lavice pro statické zážehy raketového motoru Vulcain 2.1, který spaluje osvědčenou směs kapalného kyslíku a vodíku. Během kombinovaných testů by se měla kompletně prověřit veškerá rozhraní a komunikační linky mezi raketou a nově vybudovaným pozemním vybavením. Má se ověřovat také správná funkce letového softwaru, plnění nádrží a jejich následné odčerpávání. Ve všech případech jde o činnosti, které jsou nezbytné k zajištění hladké předstartovní a také letové fáze.

Očekává se, že by kombinované testy rakety a rampy měly začít v dubnu 2022. Souběžně s nimi se v německém Lampoldhausenu připravuje další neletový exemplář horního stupně Ariane 6. Ten nese označení HFM (Hot Firing Model) a měl by podstoupit statické zážehy. Testy by se měly především zaměřit na jednotky APU (Auxiliary Power Unit), inovativní systém, který má zlepšit všestrannost nové rakety Ariane 6.

Centrální stupeň Ariane 6 pro kombinované zkoušky.

Centrální stupeň Ariane 6 pro kombinované zkoušky.
Zdroj: https://www.ariane.group/

Přeloženo z:
https://www.ariane.group/

Zdroje obrázků:
https://www.ariane.group/…Ariane6_Tests-combines-Model-Core-Stage.zip

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.