Příprava tepelného štítu pro Artemis IV

NASA má za sebou další krok vstříc další misi Artemis. Pomocí velkokapacitního dopravního letounu Super Guppy přepravila 9. listopadu na Moffett Federal Airfield nedaleko Ames Research Center konstrukci tepelného štítu (tzv. skin, tedy „kůži“) lodi Orion určené pro misi Artemis IV. Půjde již o třetí pilotovanou výpravu programu Artemis k Měsíci. Tepelný štít ochrání kabinu a astronauty v ní před žárem při návratu do zemské atmosféry. Když totiž loď vstoupí rychlostí zhruba 40 000 km/h do zemské atmosféry, zažije štít teploty okolo 2800 °C, což zhruba odpovídá polovině teploty na povrchu Slunce.

Tepelný štít tvoří vnitřní nosná kostra z titanu, která je překryta zmíněnou „kůží“ z uhlíkových vláken. K této „kůži“ se připojí více než 180 bloků samotné tepelné ochrany, které budou postupně při průchodu atmosférou odhořívat. Nedávno doručená „kůže“ podstoupí tepelnou a tlakovou úpravu, která proběhne ve firmě Lockheed Martin v kalifornském Sunnyvale. „Kůže“ je tvořena mnoha vrstvami tkanin z uhlíkových vláken, které jsou aktivovány pryskyřicí. Po vytvrdnutí tato pryskyřice nejprve změkne a poté ztvrdne, čímž vytvoří pevnou vrstvu. Zmíněné tepelné a tlakové zpracování má zajistit nezbytnou mechanickou pevnost, kterou tepelný ochranný systém Orionu vyžaduje.

Transport tzv. „kůže“ tepelného štítu lodi Orion pro misi Artemis IV.

Transport tzv. „kůže“ tepelného štítu lodi Orion pro misi Artemis IV.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Velký náklad se perfektně hodí do letounu Super Guppy, který je vybaven speciálně navrženou odklopnou přídí, která se může otevřít o 110°, takže náklad může být uložen přímo do jeho útrob. Nákladový prostor je také velmi objemný a tudíž se do něj vejdou i zásilky, které tradiční letouny nepojmou. Tepelný štít (a tedy i jeho kůže) má průměr 5 metrů. Jde o největší tepelný štít, jaký byl kdy postaven pro pilotovanou misi. TEST

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/super-guppy-1.jpeg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/super-guppy-2.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.