Říjnová Kosmoschůzka 2021

KS_2021_10_1

Minulý měsíc nám opět rozběhl maraton Kosmoschůzek. V říjnu tak bude poslední středa v měsíci, která tentokrát vychází na 27.10.2021, znovu vyhrazena v pražském Planetáriu (viz mapa níže) všem příznivcům kosmonautiky a příbuzných oborů. Můžete se těšit na dva oblíbené přednášející, Tomáše Petráska s tématem tlaku působícího na člověka a Jaroslava Kousala, který se bude věnovat pohonům nejmenších družic. Neváhejte a přijďte navštívit tuto akci, kterou pořádá Kosmo Klub z.s. Akce začíná v 17:30.

středa 27. října 2021 od 17:30 do 20:00 hodin,
Planetárium Praha
Královská obora 233,
170 21 Praha 7

vstup zdarma


zobrazit mapu
 

Přednášky kosmoschůzky:

Člověk pod tlakem — Tomáš Petrásek
Ať už člověk stoupá ke hvězdám nebo se noří do mořských hlubin, ocitá se pod tlakem – a to nejen v přeneseném smyslu. Astronauti, piloti i horolezci čelí nízkému tlaku a nedostatku kyslíku, potápěči zase drtivému tlaku vodních mas. Jak na takové extrémní podmínky reaguje lidský organismus, a do jaké míry se jim může přizpůsobit? Může se nám ve vesmíru vařit krev? Jak hluboko do oceánu můžeme sestoupit, než se samotný vzduch stane smrtelným jedem? Kam až můžeme posunout hranice člověka, a proč to (ne)dělat? Seznámíme se s některými odvážlivci, díky nimž si dnes můžeme na tyto otázky odpovědět, a zamyslíme se i nad smyslem a budoucností dobývání těchto extrémních prostředí.

Motorky pro nejmenší (pohonné systémy nanodružic) — Jaroslav Kousal
Nejmenší družice dnes už nemusejí být jen pasivními hříčkami gravitace a dalších sil. I pro družice pod 10 kg už je na výběr celá paleta chemických i fyzikálních pohonů, umožňující triky dlouho vyhrazené družicím „dospělým“. Přednáška se pokusí zachytit status quo této prudce se rozšiřující nabídky možností.

 

Program říjnové kosmoschůzky

Program říjnové kosmoschůzky
zdroj: klub.kosmo.cz

 

Změna programu vyhrazena
Více informací na webových stránkách Kosmo Klubu, o.s. (http://klub.kosmo.cz/novinky) nebo na e-mailu Kosmoschůzek ([email protected]). Hlavními organizátory akce jsou Petr Tomek – petrtomek98(c)gmail.com a Michal Václavík.
Přidejte se k události také na Facebooku!

Zdroje obrázků:
http://mek.kosmo.cz/cz/kk/kklogoc.jpg

https://www.flickr.com/photos/paulodykes/35807944733

http://klub.kosmo.cz/system/files/Kosmoschuzka-10-2021.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.