sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Meteosat třetí generace se blíží ke startu

Bylo potřeba překonat celou řadu technických i programových výzev, ale první družice nové generace řady Meteosat je na dobré cestě ke svému startu, který je aktuálně plánován na podzim roku 2022. V návaznosti na úspěch první a druhé generace družic Meteosat se již brzy dočkáme generace třetí. Družice MTG (Meteosat Third Generation) převezme od svých předchůdců žezlo a zajistí pokračování sběru dat pro předpověď počasí v dalších dvou desetiletích. Tato nová generace meteorologických družic nabídne oproti současným možnostem snímání družicemi druhé generace výrazné zlepšení. Vědci se mohou těšit třeba na snímání blesků v reálném čase nebo na včasnou detekci ničivých bouří pomocí infračerveného sondování.

Po dokončení prvního letového exempláře přístroje FCI (Flexible Combined Imager) v červenci letošního roku byl nyní přístroj úspěšně usazen na platformu. Sestava se nyní připravuje na termálně-vakuové zkoušky, které by měly začátkem října začít ve francouzském Cannes. Při testech se bude demonstrovat správné fungování družice v simulovaných teplotách podmínkách kosmického prostoru.

Usazení přístroje FCI na platformu.
Usazení přístroje FCI na platformu.
Zdroj: https://www.esa.int/

Ještě předtím byl FCI, vyvinutý firmou Thales Alenia Space, vystaven zevrubné kampani pro zkoušky systémů v různých prostředích. Vše tehdy vyvrcholilo komplexním testem, který měřil všechny důležité optické a radiometrické charakteristiky přístroje. Testy potvrdily, že toužebně očekávaný přístroj, který představuje špičku současné techniky, funguje podle očekávání. Souběžně s tím se testovala tříose stabilizovaná platforma vyvinutá v brémském areálu firmy OHB. Tyto testy ověřovaly její chování a datové spoje související s vědeckými přístroji. Platforma pak také prošla testem validace systémů, při kterém byla úspěšně řízena jak firmou Telespazio (ta demonstrovala chování při nominálním startu a prvotní orbitální fázi) tak i evropskou meteorologickou organizací Eumetsat (demonstrace ostrého provozu).

„Je opravdu velice potěšující vidět, jak významného pokroku se v posledních několika letech dosáhlo, a to navzdory mnoha technickým a programovým problémům, které nás potkají. Průmyslové konsorcium i týmy ESA by měly být velmi hrdé na to, čeho společně dosáhly, zejména s ohledem na bezprecedentní omezení, která přinesla krize kolem Covid-19,“ říká Paul Blythe, manažer programu Meteosat z ESA a dodává: „Nedávno naměřené výsledky výkonu FCI jsou skutečně působivé a potvrzují prvotřídní schopnosti, které evropské firmy nabízí. Opravdu se těším na vypuštění družice MTG-I1, které přijde na konci příštího roku. Ten totiž zahájí zavádění třetí generace meteorologických pozorovacích kapacit z geostacionární dráhy.

Přístroj FCI (Flexible Combined Imager) během mechanických zkoušek.
Přístroj FCI (Flexible Combined Imager) během mechanických zkoušek.
Zdroj: https://www.esa.int/

Zmíněná družice MTG-I1 bude první z celkem šesti družic, které se vyvíjí v rámci kontraktu MTG. Čtyři z nich budou snímkovací družice (MTG-I) a zbylé dvě pak „sondovací“ (MTG-S). První družice řady MTG-S je také na dobré cestě ke startu. Zatím se zdá, že by startovní připravenosti mohla dosáhnout koncem roku 2023. Firmou OHB vyvinutý infračervený senzor prochází závěrečnými zkouškami v Mnichově a koncem letošního roku je plánováno jeho mechanické testování.

Program MTG je výsledkem spolupráce mezi agenturami ESA a Eumetsat. ESA v rámci této spolupráce zajišťuje definování a stavbu družic MTG, ale i pořizování hardwaru, který je potřeba na více misích. Eumetsat zase zodpovídá za provoz družic po celou dobu její životnosti. Družice MTG postupně nahradí v současné době provozovaný systém Meteosat druhé generace (MSG – Meteosat Second Generation). Ten disponuje čtyřmi družicemi – první z nich byla vypuštěna v roce 2002 a poslední v roce 2015.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/mtg-i_protoflight_platform/23441408-1-eng-GB/MTG-I_Protoflight_Platform.jpg
https://www.esa.int/…/Final_mating_of_the_Flexible_Combined_Imager_to_the_satellite.jpg
https://www.esa.int/…/The_Flexible_Combined_Imager_under_mechanical_testing.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
TritonJ
TritonJ
3 let před

Jsou už nějaké informace, jaké rozlišení budou mít obrazové výstupy ve srovnání s MSG? https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/sat/data_jsmsgview.html

https://kosmonautix.cz/2021/09/08/meteosat-treti-generace-se-blizi-ke-startu/