ŽIVĚ A ČESKY: New Shepard poletí poprvé s lidmi

Čekání na první pilotovanou misi suborbitálního nosiče New Shepard je u konce. Firma Blue Origin plánuje start s čtyřčlennou posádku na úterý v 15:00, ale vše bude záležet jako obvykle na souhře mnoha faktorů – od techniky po počasí. Do kosmického prostoru nad mezinárodně uznávanou hranici ve výšce 100 kilometrů se podívá nejen zakladatel Blue Origin, Jeff Bezos a jeho bratr Mark, ale také dva zajímaví lidé. Při tomto letu totiž padnou hned dva rekordy. Na palubě bude jak nejstarší (Wally Funk), tak i nejmladší člověk (Oliver Daemen), který překročí hranici kosmického prostoru. Pokud budete mít čas a chuť, rádi bychom Vás pozvali ke sledování našeho živě a česky komentovaného přenosu.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba čtvrt hodiny před plánovaným startem, tedy okolo 14:45. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT 14:25
Máme tu odklad o zhruba 4 minuty. Začátek přenosu se posouvá na 14:50.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://www.nasaspaceflight.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://lh3.googleusercontent.com/…BN0IiFJOFpr4CyMIVWeop4MhK9DR6y9u24cPR3TWwj

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

34 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: New Shepard poletí poprvé s lidmi”

  1. myshpul napsal:

    Nakonec tam všichni dováděli v „beztížným stavu“ a výhled ven šel úplně stranou…

  2. Michal Andrej napsal:

    Tí „kozmonauti“ (predsa len ide o let do kozmu) nepotrebujú skafandre? Nebezpečenstvo dekompresie kabíny sa opomína? Viem že Rusi v Sojuze tiež leteli v teplákoch, a zahynuli.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ten pobyt mimo dýchatelnou atmosféru trvá jen krátce. Věřím, že po tu dobu by posádka přežila díky dýchacím maskám, které jsou třeba v letadle. Nebylo sice oficiálně potvrzeno, že tam jsou, ale očekávám to.

      • Josef napsal:

        To se mýlíte. Při letu letadla je tlak atmosféry dostatečný na to, aby člověk přežil při dýchání kyslíku. Ve stratosféře to už není splněno, člověk potřebuje přetlakový oděv už proto, aby se nezačala vařit krev při tělesné teplotě. Bezos hazardoval.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Stejně to má i SpaceShipTwo. V té velké výšce navíc oba stroje stráví jen chvíli, to by musela být hodně velká díra, aby se z ní ztratila většina atmosféry kabiny.

  3. Spytihněv napsal:

    Pokud jde o absenci záběrů přímo z kabiny v přímém přenosu, tak Bezose zcela chápu. Určitě nešlo o technický problém, ale sledujeme začátek velkého byznysu a s tím jsou neslučitelné případné zaběry na cestující, kterým je špatně, nebo se tam plácají v nedůstojných pozicích. Firma musí dbát na mediální stránku. Takže nejprve skouknout a šup s tím na twitter.

    Kolaps přímého přenosu je samozřejmě pro Mall velká ostuda, ale raději si dám záznam z tohoto než live z x-tého startu kobylek Starlink stále na jedno brdo.

    Přenos byl zde ukončen dosednutím, ale brzy poté následovalo vystoupeni cestujícich a opravdu obdivuhodná kondice dámy ve věku 82 let. Takto zachovalá pokročilá seniorka se opravdu jen tak nevidí 🙂

  4. Vasek napsal:

    Rozhodně je to škoda, těšil jsem se opět jak si pustím česky komentovaný start v přímém přenosu a ještě tak zajímavý. Bohužel jsem musel jako všichni přejít na přímý přenos jinam (konkrétně na ČT24) kde ale zase byl částečný komentář od Lukáše Houšky takže aspoň takováto útěcha. Ale zase si redakce ČT neodpustila titulek – „míří k hranici vesmíru“ ale co už. Komentář od Dušana jsem si aspoň pustil napodruhé ze záznamu. Nejvíc je škoda že to nefungovalo zrovna dnes kdy jsem viděl na počítadle minimálně 1500 sledujících lidí kteří se nedočkali. Ale je fajn že je takový zájem o to sledovat tyto živě a česky komentované přenosy. Tak přeju, ať už jsou další přenosy bez problémů.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Bohužel se dnes objevila nečekaná chyba, která svým rozsahem překonala všechny dosavadní. Ale usilovně se pracuje na jejím odstranění. Minulost se nedá vrátit, ale všichni se snaží, aby zítřek proběhl co možná nejvíc normálně.

      • St. napsal:

        nemel jsem po ruce prihlaseni na mall.cz, tak to pisu sem. Nejvetsi trapas byl komentar mall.cz , ze se snazi telefonicky spojit s Dusanem par chvil pred startem kvuli presmerovani na youtube, s konstatovanim, ze to Dusan nebere. Myslim, ze bylo zrejme, ze se Dusan bude snazit drzet vysilani do zdi kvuli zpetnemu zaznamu. Ted jsem ho shledl a uzil jsem si ho a musim podekovat Dusanovi, ze to dotahl zdarne do konce. Vim, jak je citlivy ke komentarum a malichernostem a musim ocenit, ze to profesionalne zvladl. Velika pochvala 😉

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        V tomhle případě musím říct, že se mi opravdu dovolat nemohli, protože jsem měl na telefonu vypnutý zvuk a o jejich snaze se mi dovolat jsme se dozvěděl až po vypnutí přenosu. Měl jsme od několika lidí hned několik zmeškaných hovorů a SMS zpráv. Ale jsem rád, že aspoń záznam šlape.

  5. FreeKosmix napsal:

    Mall.TV opét nezklamal… vyloženě škodí dobrému jménu kosmonautix.cz svojí neschopností, reakce v diskuzi svědčí o všem. Záznam naštěstí bez chyby (pozoruhodné ) a s chutí jsem si ho pustil, ale dopříště budu sledovat originální přenos, je to jistější.

    Jinak parádní podívaná a těším se zda budou záběry z kabiny.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Takto závažná chyba ještě nenastala. Jinak již přenosy fungují dobře.

      • FreeKosmix napsal:

        …takto závažná chyba? Chápu tu obhajobu Mall.TV, ale myslím, že to nemá dál smysl diskutovat a hájit. Přenosy s větším počtem sleduji až ze záznamu, protože většinou odpadne přenos a pak se nejde připojit žádným způsobem. Problém rozhodně není u poskytovatele mého internetu 🙂

        Ale díky za vaší péči o všechny nadšence kosmonautiky.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Tohle byla jednoznačně největší chyba ze všech přenosů, tady není co obhajovat. Chyba to byla velká a spousta lidí teď pracuje s nejvyšší prioritou právě na ní. Vámi zmiňované problémy nebývají tak časté a týkají se menšího počtu lidí.

      • Mario napsal:

        Odkedy prešli na Mall postupne som prestal sledovať. Na začiatku kvalita katastrofálna. Častokrát záznam nešiel aj niekoľko hodín a keď už išiel tak v tej najhoršej kvalite. Úspech bol ak sa dal posunúť čas a video sa znovu načítalo. Ak to nieje video kde ten komentár treba kôli informáciám volím originálny prenos na YT. A potom začali reklamy ktoré mi nevadia pretože nič nie je zadarmo. Ale kvalita ťažko zaostáva za YT a nevidím dôvod prečo pozerať a hlavne nie je ich o nič menej ako na YT. A tá skvelá funkcia že reklama reve ako na lesy a samotné video nie je počuť. Ešte k téme ten prenos bola strašná nuda. Niekto od nich by sa mal pozrieť na prenos SpaceX a niečo sa priučiť pretože ak chcú nalákať ľudí toto ako reklama nemá šancu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Vaše rozhodnutí chápu. Ale poslední měsíce už jsou záznamy hned po skončení přenosu. A zlepšily se i další věci. Jasně, včera to byla velká chyba, ale jinak to už šlape ve většině případů dobře.

  6. Richard Mrázek napsal:

    „No já tomu možná nerozumím, ale za sebe bych řek, že tu nic tak extrovního nevidím. Když to srovnám s tím naším výletem na Kokořín…“

    Tedy, kdybych měl možnost a prachy tak bych letěl hned, ale k výzkumu vesmíru a skutečné kosmonautice a vědě jako takové to má asi tak daleko jako vyhlídkový let třeba v Mig29 (což se dá v podstatě bez problémů koupit) třeba k Lindbergově letu.
    Prostě Matějská pro movité a odvážné. Nechci to zhazovat, letěl bych hned, ale přijde mi to jako v tom vtipu, který by modifikovaný zněl asi tak, že se Bezos s Bransonem hádají kdo je opravdový astronaut a kdo ne a kde je hranice vesmíru a co se (oblety atd) počítá atd a opodál sedící Musk (dosaď si Nasa, ULA, Roskomos, atd) jen tiše pronese „tak se všichni uklidníme“…
    …jen můj názor.

  7. Vojta napsal:

    Moc pěkné. Na třetí jsem neměl čas a ze záznamu to běželo bez chybičky.

    Překvapilo mě, že se po přistání neuříznou padáky, aby v případě větru nepřevrhly a neodtáhli kabinu. Ale asi neplánují startovat jindy než za bezvětří a za těch pár minut se s dobrou předpovědí nemusejí bát.
    Doufám, že zveřejní i nějaké záběry z kabiny, Richard Branson se nebál něco pustit i živě, ale to je větší dobrodruh a chápu, že ne každý chce riskovat, že bude odvysílán v nějaké nepříjemné situaci.

  8. Borin napsal:

    Těšil jsem se na komentování Dušanem Majerem. Viděl jsem reklamy Mall.tv, to ano. Zřejmě přetížení pro velký zájem..? Ani přihlášení ke Kosmonautix nešlo. Co se opravdu stalo?

    Díky ČT24 aspoň něco, s ořezaným obrazem o telemetrii, proužkem zpráv překrývajícím další letové údaje. Jejich komentář zpožděný asi o 5 sekund. Jiný web jsem si nepřipravil.

    Další úspěšný let, gratulace. Snad odtajní i záběry z kabiny. Ještě Musk do Virginu a už se staví do řady další miliardáři.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Data ode mne na Mall.TV odcházela, chyba byla na serverech. Hledání závady má nejvyšší prioritu. Všem se omlouváme.
      O problémech s naším webem ale nic nevím. Možná velký zájem přetížil server.

    • sepi86 napsal:

      Také mi nešly v době přenosu stránky…teda konkrétně jen článek s přenosem, ostatní byly ok.

    • Jakub napsal:

      Přitom je to tak jednoduché… Stačí na youtube do vyhledávacího pole napsat new shepard. Objevily by se vám předtím minimálně tři live přenosy. Dokonce i teď tam beží speciál, kde je tiskovka se všemi a pouštěli tam i ty záběry z kabiny a mnoho dalších zajímavostí.
      Kritika na kosmonautix není úplně fér. Myslím, že všichni kolem webu odvádí super práci a je zde k dispozici spousta podrobných a zajímavých informací a to vše zdarma. Chybička se prostě vloudí.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky, že nás čtete a věřím, že příští přenos už bude v pořádku. 😉

      • Borin napsal:

        Ještě dodatečně poděkování za záznam opět se skvělým komentářem. Neztratil jste nervy a to je dobře 😀 . Zmínka o kamerovém dronu byla potvrzena v čase T+10:07 přeběhnutím jeho stínu nahoře a vlevo.
        Na YT byl přenos delší ještě o příjezd techniků ke kapsli a vystoupení šťastných mávajících účastníků letu na modré schůdky. Pravda s prodlevou.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Není zač děkovat. Věřím, že příští přenos už bude bez problémů.

      • lemming napsal:

        Pokud by to byla ojedinělá chyba, tak ano. Ale s Mall.TV jsou problémy od té doby, co na něj Kosmonautix přešel. Není chyba Kosmonautixu, že tento konkrétní přenos vypadl, jistě. Ale je jejich chyba, že se drží partnera, který opakovaně dokazuje technickou nekompetenci (byť na to rozhodnutí mají samozřejmě plné právo!). Mě už ty neustálé problémy přestaly bavit dávno a přenosy Kosmonautixu jsem kvůli nim opustil.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já pořád vidím ten pokrok a věřím, že se to doladí.

  9. zvejkal napsal:

    No, tak gratulujem, nemalo to chybu!
    Vsetko vyslo, parada.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.