Velká integrace v hale VAB

Plně sestavená dvojice pomocných urychlovacích stupňů na tuhé pohonné látky nové americké rakety Space Launch System (SLS) již několik měsíců stojí na mobilní vypouštěcí plošině uvnitř montážní haly VAB na Kennedyho středisku na Floridě a jsou připraveny na další fázi sestavování obřího nosiče pro misi Artemis I. Pracovníci kosmodromu a týmy společnosti Jacobs se už před několika dny začali chystat na zvednutí 85 tun těžkého centrálního stupně, který bude následně umístěn mezi zmíněné sestavené urychlovací motory na tuhé pohonné látky. Bylo potřeba zkontrolovat a připravit jeřáby, které zajistí zvednutí, umístění a zajištění centrálního stupně na mobilní vypouštěcí plošině.

Centrální stupeň rakety SLS pro misi Artemis I v hale VAB.

Centrální stupeň rakety SLS pro misi Artemis I v hale VAB.
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov/

Centrální stupeň měří na délku 64,5 metru a při startu poskytne tah více než 900 tun. Společně s dvojicí pomocných motorů na tuhé pohonné látky vyvine nosič při startu tah skoro 4 000 tun. Tento největší díl rakety SLS dorazil na Kennedyho středisko 27. dubna a od té doby probíhaly jeho kontroly a další naplánované činnosti. Jakmile bude centrální stupeň usazen na své místo, započnou další integrační kroky, v rámci kterých se k raketě v hale VAB postupně připojí další části včetně kosmické lodi Orion. Po celou dobu bude raketa stát na mobilní vypouštěcí plošině, která bude nosiči i lodi před startem dodávat energii, zajišťovat komunikaci, chlazení i pohonné látky. NASA momentálně plánuje, že by ke startu mise Artemis I mohlo dojít koncem listopadu letošního roku.

Proces sestavování rakety SLS.

Proces sestavování rakety SLS.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Celý proces usazení centrálního stupně mezi pomocné motory byl před pár dny naplánován na tento víkend. Zatím nemáme informace o tom, zda k integraci došlo, či nikoliv. Jisté ale je, že jakmile se informace potvrdí, budeme Vás o tom informovat a fotky z této události Vám přineseme v samostatném článku.

Přeloženo z:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://blogs.nasa.gov/…/sites/303/2021/06/Boosters_Stacked_2021-1024×684.jpg
https://images-assets.nasa.gov/…/KSC-20210504-PH-KLS01_0002~large.jpg
https://pbs.twimg.com/media/E3IAMQOXIAIB3OK?format=jpg&name=medium

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Velká integrace v hale VAB”

  1. Hawk napsal:

    Proste s pravdepodobnosti hranicici s jistou to bude az pristi rok 😀
    Artemis 2 je myslim zatim planovana na zari 2023, takze realne nekdy v roce 2024.
    A trojkova mise , kam nakonec skutecne poleti(na povrch ci ke Gateway, nebo oboji), kdy poleti je uz vesteni z kristalove koule.

  2. Kamil napsal:

    Co to znamená, že „nově“ NASA plánuje start na listopad, protože to přeci plánovala už dřív? Jaká je tedy pravděpodobnost, že skutečně v listopadu poletí, nebo jak pravděpodobné jsou prosinec, leden či únor?

    • Jiří Hošek Redakce napsal:

      V článku není napsáno „nově“, ale „momentálně“.
      Oficiální harmonogram montáže a testů vede ke startovní připravenosti na konci listopadu (neoficiálně 22. listopadu). Harmonogram ale neobsahuje žádné časové rezervy, a je proto zatížen vysokou mírou nejistoty. Lze říci, že toto datum je NET, tedy „ne dříve než“. O něco pravděpodobněji se jeví startovní připravenost v prosincovém startovním okně. Manažeři programu však vytvořili i časovou osu, která zohledňuje odhadovaný tříměsíční rizikový faktor a vede ke startovní připravenosti na přelomu února a března 2022. Přesné rozdělení pravděpodobnosti ale nelze určit, protože spousta neznámých je v plánovaných testech (ne v samotné integraci).

      • Kamil napsal:

        Díky. To potvrzení listopadového termínu se objevilo tento týden, proto jsem ho nazval „nové“, ale Dušan pořád mluvil o tom, že pravděpodobnější je let začátkem roku 2022, tak mě zajímalo, jestli se ty pravděpodobnosti nějak změnily ve prospěch listopadu.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Nezměnily. Oproti harmonogramu po úspěšném březnovém zážehu Green Run měl příjezd centrálního stupně do VAB jednodenní skluz a integrace mezi SRB má týdenní skluz.

      • Kamil napsal:

        Ještě ke startovním oknům: jaké vlastně jsou? Jsou už k nim nějaké info?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.