Hubbleův teleskop potkala závada počítače

Experti z NASA momentálně pracují na řešení problému v počítači Hubbleova teleskopu, který má na starost vědecké přístroje. Ten přestal pracovat v neděli 13. června krátce po 22:00 SELČ. Po analýze dat se tým zodpovědný za provoz teleskopu pustil do rozboru, zda k závadě počítače vedla stárnoucí palubní paměť. Specialisté uvažovali o tom, že by ve středu 16. přepnuli provoz na jeden ze záložních modulů. Zatím však není jisté, zda k tomuto přepnutí došlo, případně jaké to přineslo výsledky. NASA ale už dopředu uvedla, že po přepnutí nechá počítač běžet zhruba jeden den, aby měla jistotu, že se problém podařilo vyřešit. Poté by mělo dojít k restartu všech vědeckých přístrojů a návratu teleskopu do běžného pozorovacího režimu.

Nefunkční počítač má za úkol řídit a koordinovat vědecké přístroje na palubně teleskopu. Po nedělním problému přestal hlavní počítač přijímat od počítače pro řízení vědeckých přístrojů standardní signál, který potvrzoval, že vše funguje. Hlavní počítač proto automaticky přepnul všechny vědecké přístroje do tzv. bezpečné konfigurace. Řídící středisko v Goddardově centru v marylandském Greenbeltu restartovalo 14. června počítač pro řízení vědeckých přístrojů, ale zakrátko se objevil stejný problém.

Počítač pro řízení vědeckých přístrojů NSSC-1 (NASA Standard Spacecraft Computer-1) byl postaven v 80. letech. Je součástí modulu pro řízení vědeckých přístrojů a práci s daty, který byl nahrazen během poslední servisní mise v roce 2009. Tento modul má mnoho úrovní redundance, takže je možné v případě potřeby zajistit, aby na zálohu přešly primární úkoly.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…/image/18-1990_s31_imax_view_of_hst_release-1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.