ŽIVĚ A ČESKY: Crew-2 na startu

Poprvé opakovaně použitá komerční pilotovaná loď a také první opakovaně použitý stupeň komerční rakety použitý při pilotované misi – tak se dá ve stručnosti (a možná i lehce nepřehledně) charakterizovat start mise Crew-2, tedy druhé operační mise lodi Crew Dragon od SpaceX. Ta má na oběžnou dráhu dopravit čtyřčlennou posádku – Shane Kimbrough a Megan McArthur jsou z USA, Akihiko Hošide z Japonska a Thomas Pesquet pochází z Francie. Start z floridské rampy 39A je momentálně plánován na 23. dubna ve 11:49 SELČ.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 11:30 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://forum.kosmonautix.cz/
https://www.nasa.gov/
https://spaceflightnow.com/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/SpaceX_Crew-2_crew.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

22 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Crew-2 na startu”

  1. David R. napsal:

    Střídání celé posádky naráz po půl roce nemá technický, ale psychologický význam. Ti lidé si prostě na sebe zvyknou. Pracují pak jako sehraný tým a nemusí si v polovině pobytu zvykat znovu.

  2. sumbal napsal:

    Proč vlastně se celá posádka ISS obmění během jednoho měsíce? Proč nedochází k obměně co čtvrt roku polovina posádky, jak to většinou dříve bývalo, když létaly jen Sojuzy?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jedním z důvodů může být to, že se při příletu a odletu lodí od stanice naruší prostředí ideální mikrogravitace a tak je lepší to naakumulovat do krátkého časového období.

      • Jiny Honza napsal:

        U ISS je teď pět lodí, od zítřka šest. Každé připojení a odpojení způsobuje v celém komplexu rázy a vibrace, které trvají hodiny až desítky hodin a mohou velmi negativně ovlivňovat některé experimenty. Jestli dochází k obměně čtvrtletně nebo pololetně, ovšem s odstupem několika dní, nehraje žádnou zásadní roli.
        A mimochodem, k ovlivnění gravitace opravdu nedojde, ta je tam pořád zhruba 8,75 m/s2. To co je na ISS velmi malé a v některých případech zanedbatelné není gravitace, ale tíže. Stačí si otevřít libovolnou učebnici fyziky.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Gravitace tím opravdu ovlivněna není, ale prostředí ideální mikrogravitace ano, jak jsem psal.

      • Jiny Honza napsal:

        To byste nám mohl popsat, jak se takové ovlivnění „prostředí ideální mikrogravitace“ liší pro experimenty spojené se samotnou stanicí ovlivněné vibracemi a pro ty , které se jen tak „vznáší“ někde uvnitř. Nebo pro experimenty orientované podél a napříč „osy“ stanice. A taky v různých částech stanice.

        A tím popsat myslím ne promluvy, ale vzorce a čísla. Protože kecy Vám nakonec nebudou k ničemu, když neumíte nic změřit ani spočítat, natož pak vyrobit.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Trochu mi uniká důvod nadřazeného a namyšleně povýšeného tónu, který jste zvolil na konci svého komentáře. Pokud vás téma zajímá, pak je vše velmi podrobně popsáno v této obsáhlé přednášce. Konkrétně jde o pasáž od času 2:25:45. Dále se pak toto téma rozvíjí v této přednášce (od času 18:30). V obou přednáškách jsou jak čísla, tak i grafy, snad vám to bude stačit.

      • Petr Scheirich Redakce napsal:

        Problém je jediný: Jiný Honza buď neví, nebo „nechce vědět“, že v češtině se pojem mikrogravitace používá pro prostředí s velmi nízkou tíží, a hádá se o slovíčka.

  3. ESA 1 napsal:

    Není k dospozici mapa kde je právě crew-2?

  4. jendabek napsal:

    Chci se zeptat na to hlášení „one bravo“ během Max Q, dle Wiki jde o abort mode při výšce od 3-30km, zároveň to před touhle hláškou vypadalo, jako by se začal „šířit oheň“ směrem nahoru. Proběhlo vše v normálu? Jsem laik, tak sorry možná za blbý dotaz 🙂 Možná ta hláška jen znamená, že raketa překonala hranici, kdy je možné tento abort provést?
    Díky!

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      1B alias One Bravo je jedním z asi šesti abort režimů, které má CD k dispozici. Záleží totiž ve které fázi mise by k abortu došlo – hlavně výška a rychlost by ovlivňovaly parametry provedeného abortu. Proto má abort různé režimy – od sezení na rampě až po dosažení oběžné dráhy. Při přechodu mezi jednotlivými režimy to obsluha zahlásí. Ale nejde o nic nebezpečného. Je to spíše ve stylu: Pokud by teď byl abort, jelo by se podle scénáře číslo XY … Jinak CD je schopen abortu ve všech fázích letu.

      • jendabek napsal:

        Díky moc za poctivou odpověď 🙂 Starty SpaceX sleduji a nikdy jsem tohle hlášení nezaznamenal, tak mě to trochu vylekalo …
        Ať se daří!
        J.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ono se to hlásí jen u Crew Dragonů a těch zatím moc neletělo. 😉

      • Jiny Honza napsal:

        Taky mě to trochu vyděsilo.
        Asi už to markeťákům přijde nudný, tak to chtěli okořenit. Nebo někomu ruply nervy. Těžko říct. Naštěstí inženýři a technici ve SpaceX fungují pořád na 1*.

  5. ESA 1 napsal:

    Zná někdo jednotlivé body co se dějí např.hodinu před startem. Např. Kdy se uzavře průchod mezi astronauty a pracovníky?

  6. Zbynek_Mc napsal:

    Je známo jakou cenu si SaceX uctuje za tento start? Zajímalo by mě porovnání s prvním startem Crew 1 , který byl na nové lodi a novém nosiči, resp.s cenou za Sojuzy. Diky

  7. ov42 VÝSTRAHA napsal:

    Neví někdo, pokolikáté je použit první stupeň a jaká je jeho historie?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.