sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Malý průvodce podpisy čínských kosmonautů

Ve čtvrtek 29. dubna odstartuje raketa CZ-5B, která na oběžnou dráhu dopraví první modul Tianhe nové čínské kosmické stanice. Její budování proběhne v následujícím půldruhém roce a vyžádá si celkem jedenáct startů, z toho čtyři pilotované. Na čínské poměry tempo nevídané: vždyť svůj první pilotovaný let uskutečnila před osmnácti lety, v roce 2003, a za tuto dobu realizovala přesně šest pilotovaných lodí! V říjnu 2003 se vydal na oběžnou dráhu první čínský kosmonaut Yang Liwei. V dalších letech jej v lodích „Made in China“ následovalo deset dalších mužů a žen. Jejich podpisy se staly vítaným oživením mnoha sbírek – a také raritou, která svou exotičností přitahuje pozornost nesběratelů. Otázku „Jak ty podpisy poznáte?“ slyšel snad každý sběratel. Odpověď na ni je přitom jednoduchá: s problémem se jde vypořádat úplně stejně jako dosud s podpisy japonských kosmonautů (dosud dvanáct), nebo jak si američtí sběratelé poradili s podpisy ruských kosmonautů. Azbuka je totiž pro ně stejně srozumitelná jako pro nás různé verze „rozsypaného čaje“ z Asie.

Podpisy posádky lodi Sojuz MS-17 (zleva): Sergej Kuď-Sverčkov, Sergej Ryžikov a Kathleen Rubinsová
Podpisy posádky lodi Sojuz MS-17 (zleva): Sergej Kuď-Sverčkov, Sergej Ryžikov a Kathleen Rubinsová
Foto: Tomáš Přibyl

A propo, ono poznat mnohé podpisy i „západních“ astronautů není jednoduché. Dávno pryč je doba, kdy byl podpis něco čitelného. Pro zajímavost přikládáme autogramy posádky lodi Sojuz MS-17, která se na Zemi vrátila 17. dubna. Na první pohled je patrné, že jde o Sergeje Ryžikova, Sergeje Kuď-Sverčkova a Kathleen Rubinsovou, že?

Ale zpět k čínským kosmonautům. Pomiňme nyní historické pilotované programy, které nebyly dotažené do konce a pojďme se podívat na aktuální lety lodí Shenzhou. V roce 1992 začaly práce na jejím vývoji, v roce 1994 byl zahájený výběr kosmonautů z řady vojenských pilotů. Dva z nich, Li Qinglong a Wu Jie, pak byli jmenováni instruktory a v roce 1996 posláni do Hvězdného městečka na výcvik. V roce 1998 byla jmenována další dvanáctka pilotů: Deng Qingming, Fei Junlong, Chen Quan, Jing Haipeng, Liu Boming, Liu Wang, Nie Haisheng, Pan Zhanchun, Yang Liwei, Zhai Zhigang, Zhang Xiaoguang a Zhao Chuandong. Je zajímavé, že ani jeden z instruktorů se nakonec do vesmíru nevydal, byť to oba dotáhli až do záložních posádek: Li Qinglong dělal náhradníka při misi Shenzhou 5 a Wu Jie při letu Shenzhou 6. Oba už jsou navíc bez šance letět, v roce 2014 oddíl čínských kosmonautů opustili (zřejmě pro vysoký věk a neperspektivnost z hlediska náročného kosmického programu).

V roce 2010 vybrala Čína druhý oddíl kandidátů pro lety do vesmíru (zdravíme Michala Václavíka!), který tvořilo pět mužů (Cai Xuzhe, Chen Dong, Tang Hongbo, Ye Guangfu a Zhang Lu) a dvě ženy (Liu Yang a Wang Yaping). Loni pak byl oznámen výběr dalších osmnácti osob (sedmnáct mužů a jedna žena), jejich jména ale dosud nejsou známá. Což je na jedné straně škoda, na straně druhé to pro nás v tuto chvíli není podstatné: posádky lodí Shenzhou minimálně v příštích dvou letech budou tvořené jen členy prvního a druhého oddílu. Třetí musí projít nejprve výcvikem základním, pak letovým pro konkrétní misi.

První čínský kosmonaut Yang Liwei se zvěčnil na fotografii startu rakety CZ-2F
První čínský kosmonaut Yang Liwei se zvěčnil na fotografii startu rakety CZ-2F
Foto: Tomáš Přibyl
Yang Liwei podepsaný na přistávající kabině Shenzhou
Yang Liwei podepsaný na přistávající kabině Shenzhou
Foto: Tomáš Přibyl

Po čtyřech automatických letech usedl 15. října 2003 do lodi Shenzhou 5 kosmonaut Yang Liwei a svými čtrnácti oblety Země se nesmazatelně zapsal do čínské historie. ČLR se zároveň stala třetí zemí světa (po Sovětském svazu/Rusku a Spojených státech), která dokázala vyslat člověka na oběžnou dráhu vlastními prostředky. Let trval 21 h 22 min 45 s. 

Podpisy první čínské dvoumístné posádky Shenzhou 6: Fei Junlong (vlevo dole) a Nie Haisheng
Podpisy první čínské dvoumístné posádky Shenzhou 6: Fei Junlong (vlevo dole) a Nie Haisheng
Foto: Tomáš Přibyl

Skoro dva roky po premiérové misi odstartovala 12. října 2005 Shenzhou 6 s dvoučlennou posádkou (velitel Fei Junlong a operátor Nie Haisheng). Šlo tedy o první vícečlenný čínský let a také o první několikadenní výpravu, která trvala 4 dny 19 h 33 min.

Podpisy posádky lodi Shenzhou 7: Liu Boming (vlevo nahoře), Jing Haipeng (vlevo dole) a Zhai Zhigang (vpravo)
Podpisy posádky lodi Shenzhou 7: Liu Boming (vlevo nahoře), Jing Haipeng (vlevo dole) a Zhai Zhigang (vpravo)
Foto: Tomáš Přibyl

Následovala tříletá přestávka, pak 25. září 2008 vzlétla Shenzhou 7 s rekordní tříčlennou posádkou (velitel Zhai Zhigang, operátor 1 Liu Boming a operátor 2 Jing Haipeng). Let trval 2 dny 20 h 27 min, do historie se zapsal prvním čínským výstupem do otevřeného prostoru ve skafandru. Formálně jej absolvoval Zhai Zhigang v čínském skafandru Feitian, ovšem společně s ním „šel ven“ i kolega Liu Boming v ruském skafandru Orlan-M. Liu Boming měl ovšem nařízeno zůstat „na půli cesty“: svého kolegu zajišťoval z orbitálního modulu lodi Shenzhou proměněného na přechodovou komoru a mohl se ven jen vyklonit.

Podpisy kosmonautů z mise Shenzhou 9: Jing Haipeng (dole), Liu Wang (vlevo nahoře) a Liu Yang (vpravo nahoře)
Podpisy kosmonautů z mise Shenzhou 9: Jing Haipeng (dole), Liu Wang (vlevo nahoře) a Liu Yang (vpravo nahoře)
Foto: Tomáš Přibyl

Po bezpilotním letu lodi s pořadovým číslem osm, která prověřovala techniku setkávání s orbitální stanicí Tiangong 1, odstartovala 16. června 2012 ke stejnému cíli Shenzhou 9. Posádku tvořil velitel Jing Haipeng, operátor 1 Liu Wang a operátor 2 Liu Yang (ta se stala první čínskou kosmonautkou). Jing Haipeng pak byl prvním čínským kosmonautem, který uskutečnil druhou cestu do vesmíru. Let trval 12 d 15 h 24 min.

Podpisy tříčlenné posádky lodi Shenzhou 10: Nie Haisheng (dole), Zhang Xiaoguang (vlevo nahoře) a Wang Yaping (vpravo nahoře)
Podpisy tříčlenné posádky lodi Shenzhou 10: Nie Haisheng (dole), Zhang Xiaoguang (vlevo nahoře) a Wang Yaping (vpravo nahoře)
Foto: Tomáš Přibyl

Znovu se ke stanici Tiangong 1 vydala loď Shenzhou 10. Stalo se tak 26. června 2013, mise trvala 14 d 14 h a 29 min a zúčastnil se jí velitel Nie Haisheng, operátor 1 Zhang Xiaoguang a operátor 2 Wang Yaping (druhá čínská kosmonautka).

Podpisy zatím poslední čínské pilotované mise Shenzhou 11: Jing Haipeng (vlevo) a Chen Dong (vpravo)
Podpisy zatím poslední čínské pilotované mise Shenzhou 11: Jing Haipeng (vlevo) a Chen Dong (vpravo)
Foto: Tomáš Přibyl

Jen dvoučlenná posádka (velitel Jing Haipeng a operátor Chen Dong) se vydala na druhou čínskou stanici Tiangong 2 po tříleté pauze 18. listopadu 2016 v lodi Shenzhou 11. Jen dvoučlenná proto, aby její let mohl být co nejdelší: kapacita stanice Tiangong ležela těsně nad hranicí 60 osobodní. Jing Haipeng se stal první čínským kosmonautem, který letěl potřetí. Mise trvala 32 dní 6 h 29 min.

Na této příležitostné poštovní obálce je pěkně pohromadě všech jedenáct čínských kosmonautů z prvních šesti pilotovaných misí (Shenzhou 5 až 7 a 9 až 11) z let 2003 až 16
Na této příležitostné poštovní obálce je pěkně pohromadě všech jedenáct čínských kosmonautů z prvních šesti pilotovaných misí (Shenzhou 5 až 7 a 9 až 11) z let 2003 až 16
Foto: Tomáš Přibyl
Pro snadnější orientaci přinášíme tutéž poštovní obálku doplněnou o jména jednotlivých kosmonautů
Pro snadnější orientaci přinášíme tutéž poštovní obálku doplněnou o jména jednotlivých kosmonautů
Foto: Tomáš Přibyl
Na další příležitostné obálce je podpisů hned 21: jde o všechny podpisy čtrnácti kosmonautů prvního oddílu a sedmi oddílu druhého. Díváte se tak na autogramy všech legend čínské pilotované kosmonautiky i na budoucí posádky lodí Shenzhou
Na další příležitostné obálce je podpisů hned 21: jde o všechny podpisy čtrnácti kosmonautů prvního oddílu a sedmi oddílu druhého. Díváte se tak na autogramy všech legend čínské pilotované kosmonautiky i na budoucí posádky lodí Shenzhou
Foto: Tomáš Přibyl
A pro úplnost i tentokrát doplňujeme jména jednotlivých kosmonautů
A pro úplnost i tentokrát doplňujeme jména jednotlivých kosmonautů
Foto: Tomáš Přibyl

Na závěr malý pohled na „jízdní řád“ nové čínské kosmické stanice, jejíž první modul se vydá na oběžnou dráhu 29. dubna. Upozorňujeme, že nominace posádek nejsou oficiální a jsou z neověřitelných zdrojů. Berme je proto s velkou rezervou, ale lepší prostě v tuto chvíli nemáme. Budování čínské stanice v tomto a příštím roce bude probíhat takto:

  • Tianhe (raketa CZ-5B, kosmodrom Wenchang) – 29. dubna 2021 – první dvacetitunový modul nové stanice.
  • Tiahzhou 2 (CZ-7, Wenchang) – 20. května 2021 – automatická zásobovací loď.
  • Shenzhou 12 (CZ-2F, Jiuquan) – 10. června 2021 – velitel Nie Haisheng (let do vesmíru číslo 3), operátor 1 Deng Qingming (1), operátor 2 Ye Guangfu (1). První stálá posádka stanice, osídlení na cca 90 dní.
  • Tianzhou 3 (raketa CZ-7, Wenchang) – září 2021 – automatická zásobovací loď.
  • Shenzhou 13 (CZ-2F, Jiuquan) – říjen 2021 – velitel Liu Boming (2), operátor 1 Chen Dong (2), operátor 2 Zhang Lu (1). Druhá stálá posádka nové stanice. Návrat v březnu 2022, délka letu 5 až 6 měsíců.
  • Tianzhou 4 (raketa CZ-7, Wenchang) – duben 2022 – automatická zásobovací loď.
  • Shenzhou 14 (CZ-2F, Jiuquan) – květen 2022 – velitel Liu Wang (2), operátor 1 Liu Yang (2), operátor 2 Tang Hongbo (1). Třetí posádka nové stanice. Návrat první čínské kosmonautky Liu Yang do vesmíru. Zajímavostí je, že Liu Wang a právě kosmonautka Liu Yang už spolu letěli na Shenzhou 9. Délka letu 180 dní, posádka opustí stanici až po příletu další směny v lodi Shenzhou 15.
  • Wentian (CZ-5B, Wenchang) – květen nebo červen 2022. Laboratorní dvacetitunový modul.
  • Mengtian (CZ-5B, Wenchang) – srpen nebo září 2022. Experimentální dvacetitunový modul.
  • Shenzhou 15 (CZ-2F, Jiuquan) – říjen 2022 – velitel Zhang Xiaoguang (2), operátor1 Wang Yaping (2), operátor 2 Cai Xuzhe (1). Čtvrtá posádka nové stanice. Do vesmíru se vrací i druhá čínská kosmonautka Wang Yaping. V době příletu Shenzhou 15 bude na stanici deset dní společně pracovat šest kosmonautů, a to včetně obou dosavadních čínských kosmonautek.

Tak co, už ovládáte jména/podpisy čínských kosmonautů jako když bičem mrská? Můžete si to vyzkoušet na následujících dvou snímcích: na prvním je opět všech jedenáct dosud letěných čínských kosmonautů, na druhém 21 členů prvního a druhého výběru. (Paradoxně je jednodušší právě ona „jednadvacítka“, protože jména jsou na stejných místech jako u výše indexované fotografie.) Vždyť je to vlastně tak jednoduché…

Podpisy jedenácti dosud letěných čínských kosmonautů. Kdo je kdo?
Podpisy jedenácti dosud letěných čínských kosmonautů. Kdo je kdo?
Foto: Tomáš Přibyl
Podpisy 21 čínských kosmonautů z prvního a druhého výběru
Podpisy 21 čínských kosmonautů z prvního a druhého výběru
Foto: Tomáš Přibyl

PS K přepisu čínských názvů a jmen lze přistoupit dvěma způsoby. Jednak existuje mezinárodní standard ISO nazvaný hanyu pinyin. A jednak speciální český přepis, který v roce 1951 vytvořil sinolog Oldřich Švarný. Ten použil metodu záznamu čínštiny, která lépe respektuje výslovnost. Jenže… Metodika pana Švarného není závazná a používá se čím dál méně. V době internetu a mezinárodní komunikace je pochopitelně přehlednější a jednodušší mít ve všech jazycích stejnou formu transkripce, tedy hanyu pinyin. Ten jsme respektovali i v rámci tohoto textu.

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hawk
Hawk
3 let před

Trosku skoda, ze podle prehledu nepocitaji ani v pristim roce se zajizdenim te nove viceucelove pilotovane lode, ktera ma za sebou prvni testovaci let.

tonda
tonda
3 let před

Díky Tomáši za výživný článek!Pokud tedy měl udělat jasno ve jménech Čínských kosmonautů,tak u mě jsi dosáhl pravý opak.Guláš jsem v nich měl a mám,jen o něco ostřejší!Chápu,že jich je v Číně tolik,že si jména jsou hodně podobné,ostatně i u nás je spousta Nováků,Svobodů,atp.Ale prosímtě,aspoň mě prozraď,jak podle jména poznám,že se jedná o ženu.A to mě evokuje vcelku logickou otázku na tu jejich dvojici,která letěla už jednou spolu(netroufám si jejich jména ani napsat!),jsou to manželé?Myslím,že otázka sexu ve vesmíru(tímto rovněž zdravím M.Václavíka)bude brzy vyřešena,pokud už nebyla a nemluví se o tom.Ale máme se na co těšit,přijde doba kosmonautů z Indie a arabských států,takže to bude ještě ostřejší!

tonda
tonda
3 let před
Odpovědět  Tomáš Přibyl

Díky za upřesnění,máš v tom přehled.Snad i víš,jak se jmenovali jejich babičky a dědové!

https://kosmonautix.cz/2021/04/26/maly-pruvodce-podpisy-cinskych-kosmonautu/