Vesmírná technika: Mars Pathfinder – rover Sojourner

VT_2021_12

Další díl se zaměří na součást mise, která byla z hlediska dalšího vývoje sond pro Rudou planetu hodně důležitá. První vozítko pracující na povrchu Marsu bylo na dnešní standardy opravdu malé, ale přesto znamenalo velký pokrok. Sojourner umožnil průzkum nejen v těsném místa přistání, ale i v jeho blízkém okolí. Dnes se podíváme na konstrukci tohoto šestikolového průzkumníka.

Pokud Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku pořadu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Vesmírná technika vychází na MALL.TV každý pátek .

Kromě Vesmírné techniky najdete na internetové televizi MALL.TV i další pořady Kosmonautixu. Každý den zde vycházejí Vesmírné zprávy, které informují o dění v kosmonautice. Také zde najdete živě a česky komentované přímé přenosy startů raket pod názvem Vesmírné starty.

Pokud si chcete prohlížet tyto pořady přímo v aplikaci na svém telefonu, tabletu nebo na chytré televizi, zde je návod jak naladit MALL.TV

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Vesmírná technika: Mars Pathfinder – rover Sojourner”

  1. SGaba napsal:

    K procesoru 80C85:
    Jde o CMOS verzi 8085(nMOS) jedná se o 8 bitoví microprocessor přičemž datová sběrnice je 8 bitová ale šířka adresové sběrnice je 16 bitů. Procesor rovněž podporuje kromě 8 bitových také 16 bitové instrukce. Procesor vychází z Intel 8080 a oproti němu přidává jenom minimum instrukcí. Jeho výhodou oproti 8080 je jednotné napájení 5V oproti +5V,−5V a +12V u 8080, také integruje některé podpůrné obvody, které 8080 neobsahoval. Celí procesor je realizován pouze s přibližně 6500 tranzistory za použití 3.2 μm procesu (Apple M1 16000000000 tranzistorů 5nm proces). Procesor vyrábělo a vyrábí velké množství výrobců a běžně se nacházel například v tiskárnách.
    Pro vesmírné myse se používal procesor s pouzdřením typu rad-hard, to jest se zvýšenou radiační odolností. Použit byl také na sondách CRRES, POLAR, FAST, HESSI, THEMIS.

  2. Spytihněv napsal:

    Díky za další díl 🙂 V páté minutě je zabrán solární panel, který evidentně měl být použit na roveru Marie Curie (podle nápisu na něm) v rámci nerealizované mise Mars Surveyor 2001. Na ní bylo zvláštní, že lander typu Phoenix měl na povrch Marsu dopravit rover, který byl zřejmě dvojčetem Sojourneru. A jestli to dobře chápu, tak rover měl být na povrch Marsu snesen pomocí té hrabací lopatky. Celkově docela divočina.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.