Novinka na našem webu – Tooltipy

Vážení čtenáři, čas od času Vás v článku na našem webu seznamujeme s novinkami, které jsme si pro Vás připravili, aby se Vám na našem webu líbilo ještě více. Možná jste si v posledních dnech povšimli, že se v článcích začala objevovat slova, která jsou podtržena tečkovanou čárkou – například ISS, UNOOSA nebo DSN. Někteří zvídavější uživatelé možná zkusili na takové slovo najet myší – těm se ukázalo malé okénko s vysvětlením daného výrazu. Uživatel se tak seznámil s novinkou, které se říká Tooltip. Tuto novou funkci jsme na našem webu zavedli před pár dny a nyní přichází čas, abychom ji oficiálně představili Vám všem.

Tooltipy používáme jako stručné vysvětlivky nejrůznějších výrazů spojených s kosmonautikou. Jedná se tedy o další krok, který má usnadnit proniknutí do tohoto oboru především novým zájemcům, kteří se v kosmonautice teprve rozkoukávají a nemusí znát všechny termíny a výrazy. Tooltipy jsme se snažili dělat stručně a vystihnout ve vysvětlujícím textu podstatu daného výrazu. Velkou výhodou je, že systém pracuje s vytvořenou databází tooltipů automaticky a vkládá je do všech článků, které jsme na našem webu vydali od založení v roce 2012. Jakmile tedy přidáme nový tooltip, automaticky se přidá do všech článků.

Databáze našich tooltipů je prozatím malá – obsahuje všeho všudy 12 položek. Ale časem plánujeme tento soubor postupně rozšiřovat, abychom pokryli co možná nejvíce výrazů, které nemusí každý čtenář znát. Nemusíte ale mít strach, že by články za chvíli přetékaly tooltipy. Pomáhá tomu i chytrá funkce, že pokud se jedno heslo tooltipu objevuje v článku víckrát, tooltip se zobrazí pouze u prvního použití. Kromě toho chceme zpracovat především tooltipy pouze pro výrazy, které třeba nemusí každý běžně znát. Ale v tooltipech budou určitě i obecnější výrazy popisující často zmiňované kusy techniky – například Crew Dragon či Starliner.

Tvorbu samotných tolltipů zajišťují jednotliví členové naší redakce a o nasazení systému se postaral správce našeho webu, Drahoslav Trnka, který k novince říká: „Myslíme aj na nových čitateľov, ktorých najväčším problémom je poznať nové pojmy a dešifrovať množstvo kozmonautických skratiek, ktoré samozrejme nemôžu byť vysvetlované v každom článku. Vysvetlivky, ktoré sme zaviedli sú skvelé riešenie. Kto skratke alebo anglickému označeniu nerozumie si môže zobraziť vysvetlenie a pre ostatných to neprekáža a nepredlžuje článok.“ Sluší se také připomenout, že Drahoslav nedávno na naši subdoménu o přednáškách také přidal seznam všech přednášejících, jejichž přednášky o kosmonautice jsou v této sekci uvedeny.

P.S. Pokud byste chtěli doplnit tooltip pro nějaké heslo, stačí jej napsat do komentáře a pokud uznáme za vhodné, rádi jej doplníme do databáze.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

9 komentářů ke článku “Novinka na našem webu – Tooltipy”

  1. TyfuZ napsal:

    Ještě mne napadlo, nechcete databázi tooltipů někde zobrazit? Jako takový slovníček pro případné zájemce.

  2. SaturnV napsal:

    Paráda! Jen pozor na tu automatiku. Slovo problémom v článku obsahuje MOM – Mars Orbiter Mission. Tooltip se sem automaticky doplnil 😀

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky za pochvalu a o té chybě víme. Kolega to hned nahlásil vývojářům.

      • SaturnV napsal:

        Ještě mě napadlo, že při kliknutí na tooltip by mě to mohlo hodit na články s tímto štítkem.

      • TyfuZ napsal:

        Něco takového mne taky napadlo, možná to spíše přidat jako odkaz přímo v tooltipu. Každopádně tooltipy jsou skvělý nápad!

      • Drahoslav Trnka Administrátor napsal:

        Je to na tom kto tooltip napise. Akykolvek text alebo obrazok moze byt odkaz na nejaku www adresu, napr. pri ISS sa da kliknut na obrazok.

      • poipop napsal:

        Velká paráda. Tohle skutečně pomůže. Už jen proto, že i „odborníkům“ z řad veřejnosti jako jsem já se občas poplete SLS, SHS, SS atd :).Klidně bych se nebál zařadit i vysvětlení slov jako je apogeum, perigeum (a příbuzné pojmy), zkratky jako ISP…. No určitě autoři vědí jaké pojmy se neustále probírají v diskuzích :).

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, přesně tyto termíny bychom rádi zpracovali. 😉

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.