Neonová šou pohledem evropského teleskopu

XMM Newton

Evropský teleskop XMM-Newton zřejmě vyfotografoval nový typ hvězdy, který nebyl ještě nikdy spatřen v rentgenové části elektromagnetického spektra. Tato pro vědce podivná hvězda vznikla poté, co se dva bílí trpaslíci (pozůstatky po hvězdách podobných našemu Slunci) srazili a splynuli dohromady. Místo toho, aby se obě hvězdy navzájem zničily, daly vzniknout novému objektu, který jasně září v rentgenové části spektra. Tým astronomů, který vede Lidia Oskinova z Postupimské univerzity, studoval objekt, který byl původně objeven už v roce 2019 a ke svému studiu použili právě data z teleskopu XMM-Newton.

Už v době objevu astronomové zjistili, že daný objekt má příliš vysokou rychlost hvězdného větru (obdoba slunečního větru) a také je příliš jasný a tedy i hmotný na to, aby se jednalo o klasického bílého trpaslíka. Už první teorie předpokládaly, že jde o nový typ hvězdy, který přečkal sloučení dvou bílých trpaslíků.

Teleskop XMM-Newton sledoval nezvyklý zdroj rentgenového záření.

Teleskop XMM-Newton sledoval nezvyklý zdroj rentgenového záření.
Zdroj: https://www.esa.int/

Na základě informací z teleskopu XMM-Newton odborníci tuto teorii lehce upravili – na obrázcích podle nich vidíme nový typ rentgenového zdroje, který čerpá energii ze sloučení dvou bílých trpaslíků. Na snímku je zelenou barvou vyznačen i prvek neon, který tvoří převážnou část mlhoviny – ta vznikla jako pozůstatek kolize. Hvězda je podle všeho velmi nestabilní a během deseti tisíc let se zřejmě zhroutí a stane se z ní neutronová hvězda.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://i.ytimg.com/vi/YBehOoKN5jo/maxresdefault.jpg
https://www.esa.int/…/22411187-1-eng-GB/Cosmic_Neon_Lights.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.