Modul ESPRIT postaví Thales Alenia Space

Evropská kosmická agentura podepsala 7. ledna kontrakt se společností Thales Alenia Space dohodu o stavbě evropského modulu ESPRIT pro lunární stanici Gateway. Úkolem tohoto modulu bude zajištění komunikace a možností doplňování pohonných látek pro tento nový průzkumný komplex. Na stavbě Gateway se mají podílet státy, které již provozují stanici ISS a prostřednictvím této nové stanice by mělo být možné provádět výzkum u Měsíce, ale i na něm. Prováděné výzkumy a testy nových technologií jsou přitom nezbytné pro budoucí plánované cesty lidí k Marsu.

Evropský modul ESPRIT ( European System Providing Refueling, Infrastructure and Telecommunications) bude mít tvar válce, ve kterém bude prostor, kde budou moci astronauti pracovat podobně jako na ISS. Součástí má být i observatoř nabízející 360° rozhledy na Měsíc i lodě, které se budou ke kosmické stanici připojovat. Samotný ESPRIT bude tvořen dvěma hlavními prvky. Tím prvním je systém, který poskytne datovou, hlasovou a video komunikaci mezi Gateway a povrchem Měsíce. Druhý prvek se týká doplňování xenonu a chemických pohonných látek do útrob Gateway. Právě díky systému doplňování pohonných látek bude mít Gateway jistotu, že bude moci spolehlivě udržovat svou dráhu a v budoucnu bude moci podpořit opakovaně použitelné lunární landery, či dopraví systémy určené pro hlubší vesmír.

Schéma stanice Gateway - modul ESPRIT je vyznačen modře.

Schéma stanice Gateway – modul ESPRIT je vyznačen modře.
Zdroj: https://www.esa.int/

Komunikační systém je ve fázi rychlého vývoje, aby se stihl jeho start v roce 2024, aby mohl být připojen k americkému modulu HALO – prvnímu ze dvou modulů stanice Gateway. Naopak modul pro doplňování pohonných látek má být připraven ke startu v roce 2026. Kontrakt za 296,5 milionu euro říká, že výrobu modulu zajistí Thales Alenia Space sídlící ve francouzském Cannes, přičemž bude spolupracovat se sesterskými společnostmi Thales Alenia Space v Itálii a Velké Británii.

Vývoj Gateway se urychluje díky tomuto novému kontraktu a evropským zkušenostem,“ říká David Parker, ředitel pilotovaného a robotického průzkumu v ESA a dodává: „Již za pár let budeme svědky toho, jak lidstvo – včetně evropských astronautů – bude spolupracovat na oběžné dráze Měsíce a provádět kosmický průzkum. Kromě našeho již existujícího podílu na lodi Orion a nedávného kontraktu na mezinárodní obytný modul I-Hab, se opět potvrdilo, že Evropa je klíčovým partnerem programu Artemis – podílí se na lunární dopravě, infrastruktuře, technologiích a vědě.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/Gateway_with_Orion_docking_over_Moon.jpg
https://www.esa.int/…/what_is_esprit/22255130-2-eng-GB/What_is_Esprit.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “Modul ESPRIT postaví Thales Alenia Space”

  1. Kamil napsal:

    Jaké jsou rozměry a váha modulu?

  2. Jan Jancura napsal:

    Díky za článek. Nechápu však konfiguraci toho modulu. V první větě druhého odstavce se uvádí „modul ESPRIT bude mít tvar válce, ve kterém bude prostor, kde budou moci astronauti pracovat podobně jako na ISS…“. V třetí větě je pak uvedeno „Samotný ESPRIT bude tvořen dvěma hlavními prvky… 1. má zajišťovat komunikace, 2. zásobování palivy“ – o žádném prostoru práci astronautů zde není zmínka. I velikostně dle obrázku se mi nezdá, že by se do něj vše vešlo.
    Omlouvám se za možné nepochopení, ale rád bych si to ujasnil

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.