Nový termín zážehu Green run

Na spodní části centrálního stupně SLS je dočasná stříbrná ochranná fólie

Na konci října potkal přípravy na statický zážeh letového exempláře centrálního stupně rakety SLS pro misi Artemis I několikadenní odklad vinou skluzu, který způsobil hurikán Zeta. Během posledního víkendu pak inženýři na Stennisově středisku nedaleko Bay St. Louis, stát Mississippi, úspěšně opravili ventil pro přívod kapalného vodíku. Ukázalo se totiž, že jeden z těchto osmi ventilů, které přivádí palivo k motorům RS-25 vykazoval nekonzistentní výsledky. Jde však o problém, na který byli experti připraveni – úkolem aktuální fáze je totiž právě odhalení závad. Při inspekci se ukázalo, že ventil nepracuje správně a proto přímo na stanovišti B-2 proběhla jeho oprava.

Centrální stupeň SLS v testovacím stanovišti B-2

Centrální stupeň SLS v testovacím stanovišti B-2
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com

K opravě zaměstnanci použili inovativní nástroj, díky kterému mohli z ventilu vyjmout nesprávně fungující díl, aniž by museli z centrálního stupně vymontovat celý ventil. Následovaly dodatečné testy opraveného ventilu, které prokázaly, že díl funguje správně. Je tedy možné pokračovat v dalších krocích. Tento týden se tým připravuje na sedmý test kampaně Green run, označovaný jako wet dress rehearsal. V rámci této zkoušky dojde vůbec poprvé k natankování kryogenních pohonných látek do nádrží centrálního stupně. Podle aktuálního harmonogramu NASA počítá s tím, že by tato zkouška mohla proběhnout v týdnu od 7. prosince. Na týden od 21. prosince je pak plánován samotný statický zážeh čtyř motorů RS-25. Během této zkoušky se bude simulovat provoz pohonného systému během letu.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/dsc_2868orig_cropped2.jpg
https://www.nasa.gov/…/image/s20-005_core_stage_installation_2955.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Nový termín zážehu Green run”

  1. jirik napsal:

    Nepředpokládám, že by NASA TV vysílala WDR živě? NASA je sice na tom s PR relativně výborně ve srovnání s některými osatními agenturami, ale s Copenhagen Suborbitals se to nedá srovnut. Zrovna Green Run mě osobně připadá dost zajímavý, ocenil bych, kdyby zveřejňovali víc videí. Koneckonců u NASA se nebojím, že by tam bylo důvodem nějaké utajování.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.