99 dní do přistání Perseverance

Rover Perseverance po spojení se sestupovým stupněm

Necelých sto dní má rover Perseverance na to, aby urazil zbývajících 265 milionů kilometrů, které mu zbývají k Marsu. Přistání proběhne 18. února 2021 ve 21:43 SEČ, přičemž potvrzení dorazí na Zemi o zhruba 11,5 minuty později. Šestikolové vozítko má za úkol prozkoumat kráter Jezero, který před miliardami let býval skutečně jezerem. Tady bude pátrat po stopách dávného mikrobiálního života a také odebere vzorky hornin a regolitu určené k dopravě na Zemi. V  neposlední řadě navíc pomůže i vyšlapat cestu pilotované výpravě k Rudé planetě.

9. listopadu pozemní tým potvrdil, že pohonný systém přistávacího zařízení, které pomůže spustit rover na povrch Marsu, vykazuje správné chování. O den později se pozornost obrátila na analýzu přístrojů PIXLSHERLOC. Dnes pak byla v plánu kontrola systému, který bude při sestupu sledovat směr letu a případně upraví dráhu. Na zítřek je v plánu kontrola přístroje SuperCam. Na 18. prosince tým připravuje provedení korekčního manévru s využitím osmi korekčních trysek na přeletovém stupni. Díky tomuto manévru se zpřesní dráha příletu sondy k Marsu.

Mise už má za sebou několik testovacích scénářů, které pomohly vyhodnotit procesy a natrénovat pozemní týmy na nadcházející důležité milníky. Během těchto zkoušek, které trvají i několik dní, jsou členové týmu vystaveni nečekaným výzvám, které na ně připravili jejich kolegové. Když se třeba 29. října prováděla simulace činností před přistáním, podařilo se i přes nasazení problémů úspěšně nasimulovat přistání roveru na Marsu. Další důležitý milník se začne trénovat příští pondělí. 16. listopadu začnou pětidenní simulace povrchových činností včetně jízdy vozítka a odebírání vzorků. Na prosinec jsou pak plánovány dvě pětidenní zkoušky se simulovanými problémy. Testovat se bude přechod z fáze přistání do fáze povrchových činností.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/mary_rover_1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.