Největší český festival kosmických aktivit bude online

V minulých dvou letech se na podzim uskutečnil veřejností oblíbený festival Czech Space Week. Také letos měl proběhnout v klasické formě, leč aktuální omezení spojená s pandemií COVID-19 udělala čáru přes rozpočet. Organizátoři, tedy agentura CzechInvest a Ministerstvo dopravy společně s dalšími partnery proto rozhodli, že se tato akce uskuteční online. Jelikož je portál Kosmonautix hrdým mediálním partnerem této akce, rádi bychom Vás informovali o široké nabídce programů, ve které si to své najde asi opravdu každý – od studentů až po zástupce soukromých firem. Od 6. do 14. listopadu 2020 proběhnou přednášky, panelové diskuse a živé přenosy, v rámci kterých společně oslavíme kosmické úspěchy České republiky a veřejnost se bude moci seznámit s novinkami na poli vědeckého výzkumu a kosmického průmyslu.

Přehled akcí z webu Czech Space Week 2020

Přehled akcí z webu Czech Space Week 2020
Zdroj: https://czechspaceweek.com/

Mnoho lidí totiž stále bohužel neví, že české firmy opravdu mají být na co hrdé. Účastní se například mezinárodních misí Hera, PLATO, Solar Orbiter nebo LISA. Nejen o těchto českých stopách budou na online festivalu přednášet odborníci z Akademie věd České republiky. Vystoupit by měli například Jiří Svoboda, Ivana Kolmašová, Petr Brož a další.

„I v této jiné formě se držíme našeho hlavního cíle, s nímž jsme festival před třemi roky s Ministerstvem dopravy zakládali. Širokou veřejnost chceme informovat o přínosu kosmických aktivit pro naši zemi a ukázat tak, že investice plynoucí do tohoto průmyslového odvětví se ve výsledku České republice mnohonásobně vrátí,” říká Tereza Kubicová z agentury CzechInvest, která zároveň předsedá Řídícímu výboru ESA BIC Prague.

Účastníci se mohou těšit například na diskuze o spolupráci firem a vědců v oblasti kosmických aktivit nebo o družicích a jejich užitku pro planetu Zemi. Pro firmy bude připraven také blok Gate2Space, ve kterém se dozví o možnostech zapojení do programů Evropské kosmické agentury. „Česká republika je součástí Evropské kosmické agentury (ESA) od roku 2008 a od té doby se do jejích programů zapojilo přes 60 českých firem. Díky členství v ESA se nám v České republice podařilo vyvinout jedinečné technologie, přilákat zahraniční investice a přesvědčit zahraniční firmy o rozšíření výroby i u nás,” říká ředitel Odboru inteligentních dopravních systémů a kosmických aktivit Ministerstva dopravy Václav Kobera.

Jak jsem uvedl již na začátku, na své si přijde i mladá generace – nemalá část programu je zaměřena na studenty. Právě oni totiž jednou převezmou otěže kosmických programů a je tedy potřeba vychovávat nástupce, kterých není nikdy dost. Pokud tedy studujete střední školu a rozmýšlíte se, na jakou vysokou školu jít, nebo jakému oboru se věnovat, možná Vám pomůže právě Czech Space Week.

Pro studenty jsou přichystány panelové diskuze, na kterých vystoupí mladí lidé, kteří pracují ve výzkumu, založili nějaký startup související s kosmonautikou, absolvovali stáž v ESA, nebo pracují v českých kosmických firmách. Právě tuto část mimochodem považujeme za vůbec nejdůležitější. V uplynulých dvou letech nás kontaktovalo hned několik studentů, kterým tato akce pomohla najít cestu do kosmického průmyslu.

Na akci se podílí Akademie věd, hvězdárny a firmy věnující se kosmonautice. Těší nás, že mezi mediální partnery patří i náš Kosmonautix.

Na akci se podílí Akademie věd, hvězdárny a firmy věnující se kosmonautice. Těší nás, že mezi mediální partnery patří i náš Kosmonautix.
Zdroj: https://czechspaceweek.com/

A kdo by si myslel, že tenhle obor je jen pro muže, toho z omylu vyvede akce Space for Women. O svých profesních příbězích budou vyprávět odbornice, které se kosmonautice věnují nejen v České republice, ale i v ESA. „Chceme ženám, které se rozhodují, co půjdou dělat, otevřít dveře a ukázat jim, jak ohromný přesah mají vesmírné technologie do řady jiných zaměstnání, jako je třeba marketing nebo právo,” uzavírá Kubicová.

Připadá Vám, že jsme ve výčtu cílových skupin na předchozích řádcích vynechali děti? Hned to napravíme, protože pro nejmladší je také připraven speciální program! V jeho rámci se mají děti interaktivně a zábavně seznámit s tajemstvím a záhadami vesmíru.

Ve stylu Škola hrou se dozví informace nejen o kosmonautice, ale i nějaké zajímavosti z astronomie. Řeč bude třeba o Sluneční soustavě, stanici ISS, kometách či exoplanetách. Na své si přijdou i ti, kteří se orientují na techniku – chybět nebude seznámení se zákonitostmi programování mikropočítačů na Mezinárodní kosmické stanici. Kompletní program festivalu najdete na oficiálním webu akce a samozřejmě můžete využít i profily na sociálních sítích.

Zdroje informací:
https://czechspaceweek.com/

Zdroje obrázků:
https://czechspaceweek.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Největší český festival kosmických aktivit bude online”

  1. Lada Pospisil napsal:

    Výborné akce, pro dospěláky i pro děti. Akorát jsem nějak nezachytil, jak a kde se připojit, přihlásit, možná jsem přehlédl. Některé akce jsou na registraci, ale třeba ta „osudová přitažlivost“ pro děti – jak a kde, online?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.