ŽIVĚ A ČESKY: Odložená Delta IV Heavy čeká

Na začátku září jsme se těšili na působivý start rakety Delta IV Heavy od United Launch Alliance na misi NROL-44 s utajeným nákladem. Jenže nosič se vinou technické závady neodlepil od rampy – start byl totiž na poslední chvíli zastaven. Následovala podrobná inspekce situace a firma ULA vyměnila pro jistotu všechny tři regulátory přívodu vysokotlakého helia. Nyní se zdá, že by startu nemělo nic bránit a ke startu by tedy mělo dojít v úterý ráno v 6:02 SELČ. Pokud Vás tedy časné vstávání neodradí, rádi Vás pozveme k našemu živě a česky komentovanému přenosu.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 5:45 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT 30. září 16:15
Další pokus o start přijde 1. října v 5:54, náš přenos začne v 5:40 SELČ. Meteorologové dávají startu zatím 70% pravděpodobnost.

EDIT 29. září 0:50
Firma ULA zrušila přípravy na dnešní start. Důvodem je nepříznivé počasí. Další pokus přijde nejdříve 30. září v 5:58 SELČ.

Zdroje informací:
https://www.ulalaunch.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/Dt2JeIFXQAYD5xy.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

21 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Odložená Delta IV Heavy čeká”

  1. Vasek napsal:

    Prosím o aktualizaci datumů startů – bude toho teď hodně tak ať nám nic neuteče. Děkuji

  2. jakubvanek napsal:

    Koukám, té Deltě IV Heavy se nějak nechce stále letět, to už dlouho neměla ULA tolik odkladu, kdyžtak mě opravte…
    No, teď bude muset dát přednost 2x F9 než na ní zase přijde řada…

  3. milantos napsal:

    Já tam vidím titulní obrázek vesmírné starty, a ten tam je statický až do 26. minuty.A čas běží

  4. milantos napsal:

    Video se sice jmenuje odklad, má 44 minut a není vůbec o  tomto startu, ale o vaření

  5. Vasek napsal:

    No osobně jsem čekal že ODKLAD bude uveden v nadpisu. Tak je to zcela zřetelné a jasné.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Vždyť se v anketě zcela jasně píše možnost: „Zachovat záznam a do názvu videa uvést ODKLAD“. Nezlobte se, ale pokud tohle někomu nedojde a potřebuje to mít v nadpisu, tak chyba není na mé straně.

      • Vasek napsal:

        Mě to dojde ale není to tak jednoznačné. Například když to bude v nadpisu tak je to jasně zřetelné už v seznamu článků na hlavní stránce že se nestartovalo a byl odklad. A taky už těch dokladů jenom v tomto článku už je několik. To aby se v tom pes vyznal kolikrát se odkládalo a jestli se teda už nakonec startovalo nebo ne.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Primárně se snažíme, aby byly nadpisy na jeden řádek. Přidáním slova odklad by u většiny nadpisů hrozilo, že přetečou na další řádek. Holt občas budou muset čtenáři trochu přemýšlet. Mám dojem/pocit/strach, že jde o další pokus ustoupit pohodlným lidem, kteří před časem hořekovali, že mají problém s pochopením významu slov dnes a zítra, jelikož si nepřečtou datum vydání článku. V tom jsem ještě s výrazným skřípáním zubů ustoupil, ale tady už opravdu ne. Fakt se bojím, kam by se to časem posunulo. Zkrátka v takových případech budou muset chudáci čtenáři udělat o jeden klik víc, aby nápis ODKLAD viděli v nadpisu videa. Já vím, je to práce navíc a leckoho to v dnešní uspěchané době, kdy vše musí být polopatické a na jeden klik, odradí. Ale není možné ustupovat do nekonečna.

      • Vasek napsal:

        Jasně. Nadpis musí být co nejkratší a nejsrozumitelnější proto bych tak psal jenom to jedno krátké, jasné a všeříkající slovo ODKLAD. A ne jak někteří tam chtěli ještě psát důvody odkladu a další věci. To si myslím že není moc dlouhé. A taky vy to berete pouze pro aktuální start – v tom nemám problém udělat o jeden klik navíc. Jenomže když se chce člověk podívat na starší starty tak si prochází seznam článků a krásně by viděl kdy se startovalo a kdy byl odklad. A to už docela dost urychlí hledání a přidá na přehlednosti. No ale jak chcete. Je to váš web. Já jsem jen měl nápad na zvýšení přehlednosti stránek. Jak s tím naložíte je už jenom na vás.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ale jo, nápad pěkný, jen ne úplně vhodný k realizaci. Už teď jsou některé nadpisy jen tak tak na jeden řádek. I krátké slovo jako Odklad je nemilosrdně pošle na dva řádky.

  6. Zbynek_Mc napsal:

    Dobrý den, mam prosbu/námět – nebylo by mozne posuny startů davat vzdy pod video jako Edit? Takto kdyz je to někdy pod videem, a někdy v krátkých zprávách, je to matoucí. Kdyz navic u videa naskočí „Soukromé video“ clovek netuší je-li to chyba u něj ci jinde. Jinak děkuji moc za vasi práci. Uz si nedovedu ani predstavit kde jinde bych sledoval starty a novinky v kosmouative.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hezký den,
      já to tak většinou dělám, jenom to ne vždycky stihnu. V případě odkladu je potřeba tuto informaci vydat na několika místech a je vleká pravděpodobnost, že na některé z nich zapomenu.

      • Ivo napsal:

        Já se v tom zde vždy ztrácím. Například aktuálně píšete o tom, že start měl být dneska ráno, ale nikde ani slovo o tom, jestli byl nebo nebyl, takže asi nebyl.

      • Radim napsal:

        Pan Majer nás jen udržuje ve střehu a chrání naše mozkové buňky, by nezakrněly tím, že nám vše předloží na stříbrném podnosu 😉
        A nemělo to video v cca 7h ještě cca 44 minut?

        R.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        44 minut mít nemohlo, když vysílání trvalo ani ne půl hodiny – stejně dlouhý je i záznam.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jelikož se video jmenuje ODKLAD, tak je asi jasné, jaký byl výsledek.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.