ANKETA: Jak naložit se záznamem přenosu v případě odkladu startu?

Skoro osm měsíců visela v pravém menu našeho webu anketa, ve které jste mohli hlasovat o nejdůležitějších kosmonautických událostech roku 2019. Ano, uznávám, že ta anketa tam byla déle než obvykle, ale jednak jsme neměli inspiraci na novou otázku a také se toho dělo (a stále děje) tolik, že jsem si na anketu, přiznám se, vůbec nevzpomněl. Dnes se to ale změnilo – stará anketa byla uzavřena (všem jménem redakce mnohokrát děkuji za hlasy!) a místo ní byla spuštěna anketa nová. Dnes jsem si totiž uvědomil, že tu máme jednu věc, u které bych rád znal Vaše názory.

Část našich článků tvoří živě a česky komentované přenosy nejrůznějších kosmonautických událostí – páteří jsou starty raket, ale pokrýváme i připojování kosmických lodí k ISS, či jejich návraty na Zemi, nebo i zajímavé zkoušky. Každý, kdo se o kosmonautiku aspoň trochu otřel, ví, že v tomhle oboru nemá riziko místo. Pokud je tedy špatné počasí, nebo se objeví nějaký problém na vynášeném nákladu, nosné raketě, vzletové rampě či kdekoliv jinde ve složitém řetězci podmínek nutných pro start, nastává odklad.

Odklady se tedy logicky týkají i událostí, které pro Vás komentujeme. Což o tom, pokud dojde k odkladu před zahájením přenosu, nic se neděje. Stačí jen přeplánovat začátek přenosu na jiný čas a dát o změně vědět na webu (ano, vím, že tady mám stále mezery v tom, abych nezapomněl, na žádné z mnoha míst). Problém ale nastává, pokud dojde k odkladu až po zahájení našeho vysílání. Z přenosu může uběhnout třeba jen pár desítek sekund, ale i několik minut, než přijde informace, kterou nikdo z nás nechce slyšet – start byl odvolán.

Pokaždé je potřeba založit nový přenos a vyvstává otázka, jak se postavit k záznamu neúspěšného pokusu. V uplynulých letech jsem používal kombinaci čtyř metod, o kterých nyní můžete hlasovat. Sám cítím, že tenhle styl „každý pes jiná ves“ není ideální. Bylo by vhodné nastavit stejný metr pro všechny záznamy a ne se u každého rozmýšlet, jak se k němu postavit individuálně. A tady přichází chvíle pro Vás, naše čtenáře. Rád bych věděl, kterou z níže uvedených možností byste preferovali. Na výběr máte čtyři možnosti:

  • Zachovat záznam a vše nechat tak, jak je
  • Zachovat záznam a do názvu videa uvést ODKLAD
  • Smazat záznam – odkazy povedou na neexistující stránku
  • Skrýt záznam – systém napíše, že video je soukromé

Dovolím si upozornit, že možnost, která zvítězí, se bude aplikovat na VŠECHNY záznamy odložených přenosů bez rozdílu. Bude tedy jedno, zda oznámení o odkladu přišlo ještě během úvodní znělky, nebo v době zážehu motorů. Na všechny odložené záznamy se bude vztahovat pravidlo, které zvolíte. Díky tomu se nebudu muset u každého případu rozmýšlet, jak se ke konkrétnímu záznamu postavit, zda si zaslouží zachování a tak dále. Tato anketa bude spíše krátkodobá. Jednak kvůli tomu, že potřebuji znát Vaše názory co možná nejdříve a také proto, že před koncem roku musí přijít tradiční anketa, na co se v roce 2021 těšíte nejvíce. Budu tedy rád, když svůj názor projevíte v hlasování v anketě v pravém sloupci našeho webu.

Po představení nové ankety jako obvykle přichází čas na zhodnocení té právě ukončené. V ní jste vybírali z dvaceti událostí, které přinesl rok 2019 a mohli jste udělit celkem pět hlasů pro možnosti, které považujete za nejdůležitější. Anketa byla spuštěna 10. února roku 2020 a skončila dnes, tedy 30. září 2020. Celkem se v této anketě projevilo 1 526 lidí, kteří udělili 6 352 hlasů – to je zhruba 4,1 hlasu na osobu, takže je vidět, že někteří hlasující ani nepotřebovali pět možností. Na tomto místě bych chtěl ještě jednou poděkovat všem, kteří se do ankety zapojili a poskytli nám tak cenné informace o tom, co naše čtenáře baví a zajímá.

Výsledky ankety: Jakých PĚT momentů roku 2019 považujete za nejdůležitější?

Výsledky ankety: Jakých PĚT momentů roku 2019 považujete za nejdůležitější?

Znovu se nám potvrdilo, že naši čtenáři stojí o dění kolem SpaceX – anketu vyhrála nepilotovaná testovací mise lodi Crew Dragon, která dostala 1016 hlasů – to znamená, že pro ni hlasovalo 66 % lidí, kteří v anketě projevili svůj názor. První místo se dalo čekat, ale mnohem zajímavější bylo dění na druhé / třetí příčce. Tady jsme totiž zažili něco nevídaného. Dva historické momenty, konkrétně průlet sondy New Horizons kolem kontaktní dvojplanetky Arrokoth a přistání čínské sondy Chang’e 4 na odvrácené straně Měsíce získaly shodně 662 hlasů. Osobně jsem čekal trochu výše první zaznamenaná marsotřesení, která nakonec skončila s 279 hlasy na 11. příčce.

Na chvostu pak skončily malé rakety, o kterých se příliš nemluví – Rokot (konec služby) a Hyperbola-1 a Jielong-1 (pro obě premiérové starty). Pro nás jde o důležité zjištění. Díky anketám víme, na jaká témata se třeba v budoucnu více zaměřit, aby o nich měli čtenáři více informací. Za pozitivní můžeme označit, že drtivá většina vědeckých misí (které jsou stále vrcholem kosmonautiky) nasbírala docela dost hlasů. V tomto směru byla nejslabší indická mise Chandrayaan-2 na 13. místě se 132 hlasy. V tomto případě zřejmě sehrálo roli neúspěšné přistání landeru Vikram, ale nezapomínejme, že orbiter úspěšně pracuje.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

28 komentářů ke článku “ANKETA: Jak naložit se záznamem přenosu v případě odkladu startu?”

  1. bohyn napsal:

    Někdy se i u přerušeného startu objeví zajímavé video. Třeba ohňová show u přerušeného startu D4H, nebo když si F9 jen tak pšoukne… Navíc někdy už v přenosu zazní důvod odkladu a i to je zajímavá informace.

  2. vakuum napsal:

    Za mě je jednoznačná volba zachovat video a připsat do názvu „Odloženo“ případně ještě do videa vložit titulek. Předem vytvořené odkazy budou fungovat a bude v nich přehled.
    Jak napsali někteří přede mnou, může se i v kratičkém videu mihnout zajímavá informace.

  3. Vaclav napsal:

    Přesně takhle mi to vyhovuje. Našel jsem si článek o původní startu FH a je tam nová redakční poznámka o zítřejším startu. / 1.1O v 5.56 /.
    Je to jasné jako fa..a.

  4. Vasek napsal:

    Já jsem určitě pro záznam zachovat a napsat poznámku ODKLAD. Kolikrát může v přenosu zaznít něco zajímavého co třeba už v dalším přenosu nezazní včetně odpovědí na otázky diváků. Když pak kdokoliv uvidí video s odkladem tak je na každém zda si to zapne a poslechne si co zazněno a nezaznělo. Myslím že je to dostatečně přehledné a nematoucí na rozdíl od smazání videa a nefunkčních odkazů. A ještě jeden malý příklad startu-nestaru který by bylo škoda kdyby se smazal je třeba teď v létě start Falconu 9 který byl zastaven až po zážehu motorů – to je si myslím velmi zajímavé a bylo by škoda ho smazat.

  5. Filipes napsal:

    Že by u odložených startů bylo v názvu videa uvedeno ODKLAD je super.

    Ale také si myslím, že pokud bude start zrušen ještě před finálním odpočítáváním (většinou špatné počasí), tak může být klidně smazán, protože jako divák o nic nepřijdu, protože Dušan spolehlivě vše podstatné sdělí před dalším pokusem (BTW: nestálo by za to si to hlavní při prvním pokusu nahrát a při dalších to pustit ze záznamu?).
    Každopádně na start odložený z důvodu počasí, nebo vadného senzoru tlaku, se asi už nikdo nikdy nepodívá, ale na poslední nepodařený start DIVH (NROL44) se ledaskdo určitě rád podívá znovu. 🙂

    Ale mohli by jsme udělat pevné pravidlo, že pokud Dušan řekne, že se nyní odmlčí a zesílí zvuk, aby jsme si mohli vychutnat řev motorů, tak bych to považoval za hodné archivace. Pokdu se k tomu nedostane, tak smazat – tedy pokud nedojde k nějakému nečekanému vývoji (třeba výbuch na rampě při tankování). 😀

  6. Latom napsal:

    Co třeba všechny videa zachovat a k němu jen uvést: „Odloženo pro technickou závadu T-5 min“ „Odloženo T-25 min počasí“ atd. Myslím, že pravidelný divák jistě už ví kolik toho Dušan M. je schopen říct za určitou dobu a z názvu to bude jasné.

  7. tonda napsal:

    Ještě mě tedy napadlo,aby se v případě zrušení záznamu nepodivovali,proč to nejede,dávat automaticky do každého založeného přenosu před okno s přenosem poznámku:V případě odkladu startu bude video nefunkční.

  8. Pajuc napsal:

    Mohlo by těch anket být o trochu víc. I samotné čtenáře zajímá, jak věci hodnotí jiní čtenáři. Mě by třeba zajímalo, jak by vypadala anketa na téma: Která z nových velkých raket poletí první v roce 2021? SLS, prototyp SH/SS, New Glenn, Ariane 6, Vulcan, Angara?

  9. Vaclav napsal:

    První možnost. Pokud dojde k odkladu v řádu minut během komentovaného přenosu naskakuje redakční poznámka, stejně jako v případě, že se nakonec start neuskuteční. Stačila by reakční poznámka i v případě, že dojde k odkladu před zahájením komentovaného přenosu.

  10. Radoslav Karásek napsal:

    Chápem aj zároveň nechápem tu nutnosť mat striktne pravidlo pre všetky situácie.

    Minimálne ja by som rozlišoval medzi odkladom kvôli počasiu, kedy už prenos začína tým, že uvidíme, či start bude a celé sa to nesie v tomto duchu.

    A potom odklad, ktorý je kvôli technickému problému, ktorý nastane počas odpočtu (a nerozlišoval by som medzi T-0 a T-10 min.

    Tu prvú kategóriu by som mazal, tu druhu nechával. Ak má byť len jedno, tak radšej nechávat všetko ale fakt nerozumiem načo plevelit server odkladmi pre počasie.. ‍♂️

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Třeba proto, aby se lidi pořád neptali, proč ten odkaz nefunguje (smazané video) a nebo proč je video soukromé. U posledního pokusu o start Starlinku to několik lidí hlásilo jako chybu systému.

      • Tovy napsal:

        Jo, to jsem byl třeba já 🙂
        Protože jsem se připojil v době, kdy měl přenos běžet a ještě Dušan nestihl napsat krátkou zprávu. Navíc hláška, že je video soukromé je trochu matoucí.
        Jsem pro nápis „Odklad“, ale videa (a články, pokud to jde), které by byly zrušené do pozdravení diváků včetně bych mazal. Pokud to neudělá zmatek v databázi článků na webu, do toho nevidím.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Těch lidí bylo víc, takže pohoda. 😉
        Mazání videí nedělá problémy s databází článků. Spíš to mate lidi.

  11. tonda napsal:

    Je to těžké,z mého pohledu důchodce,co má relativně dost času,nemusí do práce,tak drtivou většinu startů sleduji live a ne ze záznamu.Každý pracující si to nemůže dovolit,tak je pro něj důležitý záznam.Ale proti zachování záznamu tak jak je to povede k nepřehlednosti,bude toho časem moc a orientace špatná.Osobně hlasuji pro smazat záznam,jasně Dušan tam uvádí věci o raketě,nákladu,atd,ale v případě odkladu to stejně opakuje v novém přenosu,takže o nic důležitého nepřijdeme.Toť můj pohled a názor.

  12. DanT napsal:

    Zachování záznamů mi přijde rozumné pro případ, kdy se již rozjede diskuse s námi diváky. Pak bych se třeba i rád podíval na záznam, jestli náhodou nezazněla nějaká zajímavá informace. Což pouze z popisku videa „ODKLAD“ nelze poznat.

    Tedy pravidlo „… Bude tedy jedno, zda oznámení o odkladu přišlo ještě během úvodní znělky, nebo v době zážehu motorů. …“ mi přijde příliš striktní. Osobně bych spíše mazal (nebo možná raději skrýval) záznamy, pokud se odklad odehraje v průběhu „úvodní zdravice“, protože tam ještě nezazní nic zcela zásadního a informace stejně bude zopakována při dalším pokusu.

    Ano, je to stále poměrně vágní definice, takže více striktní by mohlo být „než začne komentář“ (do čehož ale ideálně nepočítám oznámení o odkladu).
    Byly vůbec ale někdy tak brzy ukončené přenosy?

    Nicméně, lze-li vybírat jen z daných možností, pak určitě zachovávat (holt strávím pár desítek vteřin jen poslechem příjemné melodie znělky :-))

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Já se právě chci zbavit toho rozhodování ve stylu: „zaznělo už v přenosu dost informací, aby si záznam zasloužil vzniknout?“ Proto chci nasadit jasný metr a toho se držet – žádné rozmýšlení, prostě automaticky dělat. 😉 Jak příbývá aktivit, tak se hodí mít ustálené postupy a co nejméně ztrácet čas váháním. 🙂
      Pokud si dobře pamatuju, tak během úvodní znělky byly odvolány asi jeden nebo dva starty v celé historii přenosů. Takže jsem nechal dojet znělku, pak jsem pozdravil lidi, poděkoval jim, že přišli a oznámil, že před pár desítkami minut přišla informace o odkladu a spustil zase znělku na rozloučenou.
      A navíc při spuštění záznamu vidíte, jak je dlouhý. Pokud se tam ukazuje třeba jen 5 minut, je jasné, že cca dvouminutová znělka na začátku a na konci nechává prostor jen pro asi minutu normálního komentování. 😉
      Rozhodně díky za Váš hlas v anketě. zatím to vypadá poměrně jednoznačně.

      • DanT napsal:

        Ano, přesně tomu rozumím. Já na to zase koukal tak, že jsou informace a informace – jak píše pan Tonda, info o startu bude zcela jistě zopakováno při dalším pokusu (pravděpodobně i s komentářem o odkladu).

        Pravda je, že s ubíhajícím časem přenosu se rozhodování stává těžší a těžší (řekl už jsem něco důležitého? nebo ještě ne? …). Proto jsem se hranici snažil definovat tou „zdravicí“ diváků.

        Každopádně díky za komentované přenosy. Pravda je, že třeba zrovna starty SpaceX sice sleduji v originále, ale přenos si pak stejně pouštím pro případ, kdyby se v diskusi objevil nějaký zajímavý dotaz (a je to více v klidu, když už člověk ví, jak (tvrdě/měkce) to dopadlo :-))

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Plně chápu, že sledujete přenosy i jinde. A jsem dokonce rád – já totiž naše přenosy neberu jako povinnost. Jsem moc rád, že si mohou diváci vybral – mají možnost volby a každý si může zvolit, co mu více vyhovuje. Takže se na nikoho nezlobím, že sleduje originální přenos. 😉
        A myslím si, že kdybych smazal záznam kvůli odvolání startu během znělky, tak by se nemálo lidí ptalo, proč jim nefunguje odkaz. U posledního pokusu o start Starlinků jsem video skryl jako soukromé a přišlo mi několik komentářů od lidí, kteří nechápali, proč se na to video nejde dostat. Mysleli si, ež jde o technickou chybu.

      • ventYl napsal:

        Ja si myslim, ze ak by sa v diskusii pod zaznamom rozbehla nejaka naozaj zaujimava tema, hodi sa ju spracovat bud do kratkej spravy (keby niekto nieco podotkol), alebo to skopcit na forum, alebo sa proste napise clanok. Clanok je hodnotnejsie medium, ako diskusia pri videu. V najhorsom pripade sa mozu robit z takych diskusii poznamky a moze sa to pouzit ako „seed“ pre pokec s kosmonatixom (?)

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Zase to nekomplikujme. 😉

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.