Thomasův návrat na ISS (1. díl – Skafandry)

Pokud čtete náš web už delší dobu, možná si vzpomenete na seriál Thomasův fotokoutek, ve kterém jsme Vám přinášeli fotografie od Thomase Pesqueta. Tento francouzský astronaut během svého pobytu na ISS nahrával na sociální sítě mnoho snímků nejen Země z nadhledu, ale zachycoval i momenty ze života na stanici – od běžných činností až po výstupy do volného prostoru a vědecký výzkum. Jeho fotky byly vždy doplněny o komentář, který jsme ke snímku přidali přeložený do češtiny. Jelikož se nyní Thomas chystá na svůj druhý kosmický let a jelikož jej neopustila touha dělit se s ostatními o novinky na sociálních sítích, rozhodli jsme se přinést Vám nový seriál – Thomasův návrat na ISS, ve kterém Vám přineseme fotografie z jeho pozemní přípravy.

Oproti Thomasovu fotokoutku bude Thomasův návrat na ISS nepravidelný seriál, který vyjde pouze pokud Thomas něco zveřejní. Stejně tak se změní i formát článku – nenajdete v něm všechny Thomasovy fotky, ale pouze ty, které nás ze zveřejněného balíku zaujmou nejvíce. Pokud byste si chtěli prohlédnout i zbylé fotky, stačí kliknout na odkaz uvedený ve zdrojích informací na konci článku. A pokud nebude k dispozici Thomasův popisek, doplníme obrázek vlastním textem. To by mohlo být všechno, teď už si můžete vychutnat fotografie z Houstonu, kde se Thomas Pesquet připravuje na svou druhou kosmickou misi.

Setkal jsem se se Sojčim z Japonska a Reganem, naším instruktorem od NASA pro trénink výstupů do volného prostoru na Johnsonově středisku. Ale co si myslíte, že děláme na fotce? Povolené jsou pouze „špatné“ odpovědi.

Setkal jsem se se Sojčim z Japonska a Reganem, naším instruktorem od NASA pro trénink výstupů do volného prostoru na Johnsonově středisku. Ale co si myslíte, že děláme na fotce? Povolené jsou pouze „špatné“ odpovědi.
Zdroj: https://live.staticflickr.com/

Prošli jsme si, jak udržovat americké skafandry označované v kosmickém žargonu jako EMU (Extravehicular Mobility Units). V podstatě malé skafandry samy o sobě vyžadují docela dost technických znalostí, abyste je mohli udržovat - od elektřiny (světla helmy!) a rádiové komunikace, přes kontrolu úniků, až po chladicí a topný systém - vše musí být v perfektním stavu, aby nás skafandr udržel naživu, když vystoupíme mimo vesmírnou stanici!

Prošli jsme si, jak udržovat americké skafandry označované v kosmickém žargonu jako EMU (Extravehicular Mobility Units). V podstatě malé skafandry samy o sobě vyžadují docela dost technických znalostí, abyste je mohli udržovat – od elektřiny (světla helmy!) a rádiové komunikace, přes kontrolu úniků, až po chladicí a topný systém – vše musí být v perfektním stavu, aby nás skafandr udržel naživu, když vystoupíme mimo vesmírnou stanici!
Zdroj: https://live.staticflickr.com/

Thomas Pesquet při pozemním nácviku se skafandrem EMU.

Thomas Pesquet při pozemním nácviku se skafandrem EMU.
Zdroj: https://live.staticflickr.com/

Thomas Pesquet a Sojči Noguči při pozemním nácviku se skafandrem EMU.

Thomas Pesquet a Sojči Noguči při pozemním nácviku se skafandrem EMU.
Zdroj: https://live.staticflickr.com/

Thomas Pesquet

Thomas Pesquet
Zdroj: https://live.staticflickr.com/

Thomas Pesquet a Sojči Noguči při manipulaci s helmou skafandru EMU.

Thomas Pesquet a Sojči Noguči při manipulaci s helmou skafandru EMU.
Zdroj: https://live.staticflickr.com/

Zdroje informací:
https://www.flickr.com/

Zdroje obrázků:
https://fsmedia.imgix.net/fa/32/4f/20/8e07/4f08/8a7a/89bfa7de6335/thomas-pesquet.jpeg
https://live.staticflickr.com/65535/50021439783_43eb6eee5f_k_d.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/50022242967_358d9f7fda_k_d.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/50021982976_af62d3f54b_k_d.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/50022240167_c7d55998d5_k_d.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/50021440368_341d7005a5_k_d.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/50021984091_4766860ddc_k_d.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Thomasův návrat na ISS (1. díl – Skafandry)”

  1. Kamil napsal:

    Už si Thomas vybral jméno při svou misi?

  2. SaturnV napsal:

    Výborně! Moc se těším na další díly. Vypadá to opravdu zajímavě!

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.