sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Skyrora XL – další hráč na trhu malých nosičů

Britská společnost Skyrora se na svém Twitteru pochlubila tím, že zákazníci si mohu objednávat vynesení nákladů už na rok 2022. Jelikož jsme se tomuto nosiči ještě nevěnovali, přichází nyní ideální chvilka, abychom se zmínili o očekávaných parametrech. Raketa Skyrora XL se bude řadit mezi malé a lehké nosné rakety. Jejím úkolem má být vynášení malých družic na heliosynchronní dráhy ve výšce 500 – 1000 kilometrů a na dráhy polární ve výšce 200 – 1000 kilometrů, přičemž nosnost na polární dráhu ve výšce 600 km by měla být 320 kg.

Skyrora XL
Skyrora XL
Zdroj: https://www.skyrora.com/

Firma uvedla, že startovní rampu již buduje, ale neuvedla, kde přesně. V letošním roce bychom se měli dočkat letové zkoušky menší suborbitální rakety Skyrora-1 s motorem na peroxid vodíku a letecký petrolej, která vynese do výšky 90 kilometrů náklad vážící maximálně 100 kg. Nejdříve ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 by měla mít testovací premiéru silnější třístupňová raketa Skyrora XL, která se má vyrábět čistě z britských součástek. Na prvním stupni najdeme devět motorů na peroxid vodíku a letecký petrolej.  Každý z motorů vyvine na hladině moře tah 70 kN, ve vakuu pak 79,9 kN. Rychlost spalin má být na hladině moře 2 454 m/s a ve vakuu 2 794 m/s. Stupeň má v prázdném stavu 2,6 tuny a pojme 32 tun paliva a okysličovadla.

Na druhém stupni bude jeden motor na stejnou pohonnou směs s tahem 85,5 kN při rychlosti spalin 3001 m/s ve vakuu. Jeho prázdná hmotnost bude jen pár desítek kilogramů nad jednou tunou a do nádrží se vejde 7,5 tuny pohonných látek. I třetí stupeň má mít motor na stejnou směs a jeho tah bude 3,5 kN s rychlostí spalin 3 004 m/s. V prázdném stavu má vážit 220 kg a pojme 527 kg pohonných látek.

Zdroje informací:
https://4e71d6ec-f568-4aab-bbea-9bd43304336d.filesusr.com/
https://www.skyrora.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://www.verdict.co.uk/wp-content/uploads/2019/10/Skyrora-1440×731.jpg
https://static.wixstatic.com/…usm_0.66_1.00_0.01/Skyrora%20XL_02.webp
https://static.wixstatic.com/…/w_300,h_300,al_c,q_85/III.webp
https://static.wixstatic.com/…/w_250,h_250,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01/II.webp
https://static.wixstatic.com/…/w_233,h_200,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01/III.webp

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tonda
tonda
4 let před

Možná že už poletí z toho kosmodromu,který má vzniknout na severu Skotska.

Asdf
Asdf
4 let před
Odpovědět  tonda

Skyrora jako slovní hříčka sky + aurora? 🙂

Asdf
Asdf
4 let před
Odpovědět  Asdf

To mělo být do hlavního vlákna.

Matouš Klugar
Matouš Klugar
4 let před

Kosmodrom bzy měl vzniknout vedle Cornwall Airport Newquay podle: https://www.insider.co.uk/news/edinburgh-firm-skyrora-closer-first-13966177

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Matouš Klugar

Díky moc za doplnění!

Josef
Josef
4 let před

Je zajímavé, že motory pracují s uzavřeným cyklem, to je u tak malých motorů nečekané. Pokud k pohonu turbočerpadla používají produkty rozkladu peroxidu vodíku (starý princip od von Brauna) a spojili to s uzavřeným cyklem je to šikovná inovace. Producenti malých raket (např. Electron se svými čerpadly na baterky) mají docela inovativní nápady. Snad budou mít i dostatek zákazníků.

Kraky
Kraky
4 let před

Zajímavá raketa,navíc díly z kompositů se mají dělat v Bratislavě.
Jen mi nesedí ty rychlosti spalin… 3km/s je málo,když orbitální rychlost musí být skoro 8km/s?

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Kraky

Rychlost spalin z raketového motoru přece s orbitální rychlostí přímo nesouvisí. Stačí, aby byl tah vyšší než přitažlivost a pak už raketa postupně zrychluje – ta rychlost spalin je přece vztažena vůči ní.

Kraky
Kraky
4 let před
Odpovědět  Dušan Majer

díky, zase nějaká mezera zacelena 🙂

antocyanin
antocyanin
4 let před
Odpovědět  Kraky

To je prave ten duvod, proc musi mit rakety tolik stupnu a proc jsou tak obrovske na relativne maly vyneseny naklad.

Kdyby mely spaliny 8km/s, tak neni problem se s jednim stupnem dostat ze zeme az na orbitu jako ve sci-fi.

Dan
Dan
4 let před
Odpovědět  Kraky

Přeberte si to tak, že těch 8 km/s je relativní rychlost vůči zemskému povrchu. Sama raketa vůči sobě (ehm…) má rychlost nulovou a tak má možnost zrychlovat vypuzováním pracovní látky, ať je rychlost té látky jakákoli. Jinými slovy, všechny inerciální soustavy jsou si navzájem rovny. Rychlost výtoku pracovní látky je to, čemu se říká specifický impuls – vizte https://www.kosmonautix.cz/2016/11/specificky-impuls-neni-nepochopitelny-strasak/

https://kosmonautix.cz/2020/01/04/skyrora-xl-dalsi-hrac-na-trhu-malych-nosicu/