sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Tisková konference po schůzi evropských ministrů

Včera a dnes probíhala ve španělské Seville schůze ministrů členských zemí Evropské kosmické agentury Space19+. V dřívějších měsících jste si mohli u některých našich článků všimnout poznámky, že o osudu různých návrhů se bude rozhodovat právě na ministerském setkání, které se uskuteční koncem roku – a šlo právě o Space19+. Dvoudenního jednání se zúčastnili již zmínění ministři členských států ESA, ale přizvání byli i zástupci Slovenska a Kanady, aby diskutovali o budoucích evropských kosmických aktivitách a především o rozpočtu Evropské kosmické agentury na další tři roky.

Po ukončení jednání by měla přijít tisková konference, které se zúčastní například nejvyšší muž ESA, ředitel Jan Wörner. Přímý přenos má od 14:00 vysílat ESA TV a v našem článku najdete psaný online přenos, ve kterém se pokusíme shrnout všechny důležité představené informace.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/…68783b33c727da9e940579816ae508d3&oe=5E7C25FA

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
40 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Tomáš
Tomáš
4 let před

je tam i zástupce České Republiky?

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Tomáš

Ano, jsou tam zástupci vybraných ministerstev.

Zastoupeni CR na ESA CM19
Zastoupeni CR na ESA CM19
4 let před
Odpovědět  Tomáš

Ano, de facto vsichni delegati do programovych rad ESA a MD, dale zastupce MSMT a velvyslanec CR v Italii. CR zastupoval 1.namestek ministra dopravy.

SFENCE
SFENCE
4 let před

Trochu me mrzi, ze CR stale troskari jen se 150 miliony.

Dan
Dan
4 let před
Odpovědět  SFENCE

Bývalo mnohem, mnohem hůř, co se vkladů ČR do ESA týče.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Dan

Ano, zlepšuje se to. To musíme objektivně uznat.

Radek
Radek
4 let před
Odpovědět  SFENCE

zhruba to odpovídá velikosti Česka. Za posledních cca 15 let se tu v kosmickém průmyslu udělal obrovský kus práce. Ale samozřejmě bych se nezlobil za větší příspěvky.

Štěpán
Štěpán
4 let před
Odpovědět  SFENCE

Upřímně, mě to 1% opravdu potěšilo 🙂

Pavelll
Pavelll
4 let před
Odpovědět  Štěpán

jj, mne to taky potesilo 🙂

Racek
Racek
4 let před
Odpovědět  SFENCE

No, ono je to v eurech, příteli :-)) a je to myslím docela dost. Za to už se dá ledascos podniknout.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
4 let před
Odpovědět  SFENCE

Je to o prioritách. Buď chcete, aby se lidé dozvěděli něco o vesmíru nebo aby si mysleli, že vlaky jezdí zadarmo.
Ale 1% v té konkurenci není ostuda, za to se stydět nemusíme.

Jiný Honza
Jiný Honza
4 let před
Odpovědět  Radim Pretsch

Svatá pravda, je to o prioritách. Někdo by chtěl vlaky zadarmo, někdo zase dálnice a třetí by zbůhdarma vrážel peníze do výzkumu rakoviny. A jiný by za to radši zaplatil dva starty F9 ročně a řekl lidem (univerzitám, vědcům, firmám), ať si tam pošlou co chtějí. 🙂

Je samozřejmě mnohem lepší to nasypat do bezedného měšce neefektivní mezinárodní byrokratické instituce a doufat, že z toho něco bude.

Radek
Radek
4 let před
Odpovědět  Jiný Honza

A vývoj sondy si zaplatí z kapesného 😀

Racek
Racek
4 let před
Odpovědět  Radek

Asi ano. Vždyť sonda stojí obvykle jen 10x tolik co nosič. :-))

Jiný Honza
Jiný Honza
4 let před
Odpovědět  Radek

Sonda stojí i stokrát tolik co nosič, když je to třeba JWST. No a taky může být levnější než cena za její vynesení jako v případě poslední české družice Lucky 7. Ono dost záleží kdo a jak ji dělá.

Ondras
Ondras
4 let před
Odpovědět  SFENCE

V roce 2016 jsme jako CR prispivali cca 18 mil. EUR/rok, v letosnim roce (2019) cca 48 mil. EUR/rok a od roku 2020 je to celkove (mandatory, optional, 3PP) 59 mil. EUR rocne. Myslim, ze jde o slusny progres, za ktery muzeme by radi a ktery bude tezke udrzet! Behem 5 let narust na temer ctyrnasobek!

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Ondras

Ten trend je opravdu jednoznačný a nemohu říct nic jiného než: Jen tak dál! 😉

Pavel
Pavel
4 let před

Po takové době dáváme trochu málo na výzkum v oblasti kosmonautiky a už jsou tu poslanci kteří by to hned zrušily. Vyz nedávno avizované plány ODS, kteří chtějí šetřit tím, že to zase zarazí. Prý je to plýtvání 🙁

Radek
Radek
4 let před
Odpovědět  Pavel

zdroj?
pochybuji, že politici vůbec vědí, o co jde. I odborníkům v oboru musí člověk často vysvětlovat, co členství v ESA pro Česko znamená, nebo co to vůbec je.

Jirka B.
Jirka B.
4 let před
Odpovědět  Radek

Zdroj je zde: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozpocet-pozmenovaci-navrhy-snemovna-ods.A191127_132606_domaci_kop

Stačí se podívat na fotku, co ti dva vysmátí pánové drží v ruce a tam hned ten první bod.
Přitom příspěvky na kosmický program schválila tuším v roce 2011 Nečasova vláda, tedy ODS. Dost tímhle u mě v očích klesli.

Spytihněv
Spytihněv
4 let před
Odpovědět  Radek

Je to tak. Stačí se podívat na Facebook předsedy ODS Petra Fialy. Na poslední příspěvek. Má tam pět bodů, na kterých by chtěli ušetřit. Jeden z nich jsou „Kosmické aktivity“.

Jakub
Jakub
4 let před
Odpovědět  Pavel

Pozrite sa na to takto, my Slováci v ESA ani nie sme, naša tzv. Vesmírna agentúra je vlastne nezisková organizácia pár vedcov ktorý peniaze na prvý a zatiaľ posledný cubesat zbierali pomoci príspevkov od ľudí a naša ministerka pod ktorú spadá aj veda a výskum odmietla predĺžiť len dohodu o spolupráci s ESA(nemám najnovšie informácie ako sa to vyvinulo), z tohoto uhlu pohľadu ste na tom není až tak zle, vaša vlajka narozdiel od našej už veje na vlajke ESA a čoskoro aj na vesmírnom nosiči

Noname
Noname
4 let před
Odpovědět  Jakub

Podla mojich informacii sa plne clenstvo v ESA posunulo z 2020 na 2021 a momentalne bezi 5th PECS call.
Na jednej strane je problem v nedostatku financnych zdrojov a univerzalnej nekompetencii celej politickej sceny a velkej casti akademickej sfery. Ale ak by sme aj boli clenmi ESA, vyska nasho prispevku by bola pravdepodobne zanedbatelna. PECS budget je 250 000 euro pre hardware development… Za to sa da spravit len velmi malo… Ale zas je to aspon nieco…
Na druhej strane, pokial by nas priemysel ponukal unikatne produkty a technologie, tak by ich od nas nakupovali aj bez toho, aby sme boli clenmi ESA.

Radek
Radek
4 let před

Vtipné srovnat si příspěvky jednotlivých států. Například Německo, které má navíc ještě štědře financovanou DLR, s Británií. Dost ostuda pro zemi s takovou historií v letectví a kosmonautice, jakou UK je.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
4 let před
Odpovědět  Radek

Penize negeneruje historie, ale přítomnost. Britové mají své priority a ví lépe než my proč přispívají tolik kolik dávají.

Pro mě je podstatná celková částka. Agentura s přípěvkem 14mld Eur, to podle mě vůbec nevypadá špatně.

Alois
Alois
4 let před

Aby mělo členství význam a nebylo jen příspěvkem na aktivity jiných, je třeba aby naše firmy či vědecká pracoviště dostávaly a realizovaly zakázky zhruba v rozsahu příspěvku. Aby se to dalo objektivně zhodnotit bylo by třeba toto vyčíslit. Nikde jsem nic podobného nenašel. Dávat jen peníze by bylo nejen málo, ale zejména by to nenutilo naše firmy a vědecká pracoviště udržovat kontakt se špičkou.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Alois

Peníze vložené do rozpočtu se z 85 % vrací do daného státu formou zakázek pro tamní firmy.

Alois
Alois
4 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Měl jsem na mysli takové zakázky na jejichž základě se česká vlajka ocitne na nosiči či na kosmickém aparátu, příkladně jako mají Poláci na InS, čili významné špičkové zakázky. Zatím jsem českou vlajku na nosiči ESA, nebo na aparátu ESA neviděl, rád bych se ale mýlil pokud se tak již stalo, neboť taková symbolika je důležitá pro národní sebevědomí.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Alois

Bude.

CarlJARx
CarlJARx
4 let před
Odpovědět  Alois

Ariane 6 v rámci tohoto projektu třeba získala:
Firma MCE Slaný zakázku na dodávku deflektoru.

Už dlouhodobá zakázka firma Areotech Czech v Klatovech, zaměřují se na obrábění dílů ze speciálních žáruvzdorných ocelí s vysokým podílem niklu a slitin z titanu, které se montují do leteckých motorů. Kromě součástek pro pohonné jednotky letadel, vyrábějí také komponenty pro Evropský kosmický program, jedná se o komponenty rakety Ariane 5 a v budoucnosti mají vyrábět komponenty ve větším rozsahu pro Ariane 6. Možná už probíhá zkušební výroba.

Luděk
Luděk
4 let před
Odpovědět  CarlJARx

Aerotech Czech (ATC) Klatovy…

Radek
Radek
4 let před
Odpovědět  Alois

Nevím, jestli to nějak zvýší národní sebevědomí, ale česká vlajka bude na obou nových nosičích.

Jiný Honza
Jiný Honza
4 let před
Odpovědět  Dušan Majer

To je opravdu 4,5 miliardy každý rok? A 85% zpátky? To už je slušnej penězovod. Tak to už chápu některé intenzivní reakce, když se někdo jen otře o ESA.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Jiný Honza

Díky účasti v ESA se mohou české firmy i akademická pracoviště dostat k účasti na špičkových projektech a je zajištěno, že mladí odborníci nebudou muset z ČR odcházet, protože tu pro ně bude odpovídající práce.

Hawk
Hawk
4 let před
Odpovědět  Jiný Honza

Pokud by mela ESA ambiciozni program jako NASA(Artemis) ci Cina(vlastni modularni stanice, lunarni program a s ni spojeny vyvoj CZ-9), tak bych ji pral jeste mnohem vice. Treba Aurora je vize kde puvodni plan docela ujizdi od harmonogramu, a pilotovaou cast vyresi tak, ze Evropany na Mesic „odveze“ NASA. Ano je to pod zastitou spoluprace na Artemis, ale jaky podil financnich nakladu ESA ve vysledku ponese?

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Hawk

ESA má hned několik samostatných ambiciózních plánů – sice ne na poli pilotované kosmonautiky (tam spolupracuje na Orionu s NASA) – ale nepilotované mise jako JUICE, Euclid, Athena či LISA, jsou mimořádně atraktivní.

Radek
Radek
4 let před
Odpovědět  Hawk

Co je na modulární stanici sovětského typu ambiciózního?
Důležité je, co se bude na Měsíci dělat, né jak se tam člověk dostane. Nebo jestli tam vůbec lidé poletí… že musí být špičková kosmonautika pilotovaná je přežitek.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Radek

Zkuste si něco o Gateway zjistit a hned uvidíte, že vycházíte v velmi zkreslených dojmů. Tato stanice se má stát unikátním pomocníkem k přípravě lidí na cesty k například k Marsu – bude se na ní zkoušet technika k tomuto určená, budou na ní pobývat lidé, na kterých se bude testovat dlouhodobý vliv prostředí. To, že umožní robotické a pilotované výsadky na povrch Měsíce je jen jakási třešnička na dortu – ta stanice toho má nabídnout mnohem víc.

Hawk
Hawk
4 let před
Odpovědět  Hawk

Dusan: On asi spise narazel na moji zminku o cinske modularni stanici. V kazdem pripade je uplne jedno jakeho je typu, zalezi na vnitrnim vybaveni stanice a vlastni vedecke praci, ktera v ni bude probihat.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Hawk

Jo takhle, tak to se omlouvám. Vycházel jsem ze zmínky o Měsíci.

https://kosmonautix.cz/2019/11/28/zive-tiskova-konference-po-schuzi-evropskych-ministru/