sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Mocná Delta IV Heavy vyjela na rampu

Sice to už není nejsilnější raketa současnosti, ale pořád má šarm a kouzlo, které jí nikdo nevezme – raketa Delta IV Heavy 14. listopadu dorazila na startovní rampu 37 Mysu Canaveral, kde se bude chystat na start s utajeným nákladem pro Národní průzkumný úřad NRO. Raketa měřící na výšku 51 metrů byla na rampu převezena z montážní haly HIF (Horizontal Integration Facility) v horizontální poloze na transportéru s 36 koly. Integrované zvedací zařízení se druhý den postaralo o vztyčení třítrupé krasavice, která příští rok v červnu obslouží misi NROL-44.

Vraťme se ale ještě k dění v hale HIF, které předcházelo vývozu. Technici zde nejprve spojili tři základní stupně raket Delta IV a k mezistupni nad centrálním stupněm připojili horní stupeň DCSS. Dále došlo k instalaci systému LMU (Launch Mate Unit), který slouží jako strukturální podklad pro raketu, která stojí na startovním stole. LMU obsahuje 12 jistících šroubů, které jsou při startu pyrotechnicky odpáleny. Příští měsíc by měly začít zkoušky systémů rakety a pokud půjde vše dobře, dočkáme se integrace nákladu (chráněného aerodynamickým krytem) ve vertikální poloze. Tím bude Delta IV Heavy připravena na svůj 12. start celkově a 8. pro NRO.

Teoretická podoba satelitu řady Mentor v rozloženém stavu
Teoretická podoba satelitu řady Mentor v rozloženém stavu
Zdroj: http://reseau.echelon.free.fr/

Objevují se spekulace, že by nákladem při této misi mohla být družice ze systému Orion alias Mentor, která je určena k elektromagnetickému průzkumu (SIGINT). Pracovištěm těchto více než pětitunových družic je geostacionární dráha, na které rozvinou svou anténu, díky které se o nich hovoří jako o největších družicích ve vesmíru. Průměr jejich antény má totiž podle některých zdrojů převyšovat sto metrů! Systém Orion navazuje na starší systém Magnum a první družici na oběžnou dráhu dostal v roce 1995. Vynášení těchto družic měly dříve na starosti rakety Titan IV, v roce 2009 se začala pro tyto účely používat Delta IV Heavy. Z vývozu aktuálního exempláře vzniklo mnoho krásných fotek, které najdete v níže přiloženém Flickr albu.

Delta IV Heavy NROL-44 Mission Artwork

Zdroje informací:
https://www.ulalaunch.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://www.ulalaunch.com/images/default-source/default-album/l44lvos.jpg
http://reseau.echelon.free.fr/reseau.echelon/images/GIF/Aorion2.gif

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
v600
v600
4 let před

Taky hypotetický vzhled SIGINTcomment image

Radoslav Karásek
Radoslav Karásek
4 let před

A kedy by mala štartovať? Na stránke starty… Není nikde spomenuta

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Radoslav Karásek

V článku se píše o červnu příštího roku.

Radoslav Karásek
Radoslav Karásek
4 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Pardon. Čítal som to dvakrát, ale toto som proste nevidel..

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Radoslav Karásek

V pořádku, to se stane. 😉

pbpitko
pbpitko
4 let před

Skvostné photos, asi tie naj aké som tu kedy videl. A Delta je skutočne krásavica. Mohutné Ď !
pb 🙂

Mr. G
Mr. G
4 let před

Viem, ze Delty travia na startovacej rampe relativne dlhy cas pred startom, ale NROL-44 ma startovat az v juni :O co na tej rakete budu tolko testovat ?
Pride mi to sialene dlha doba.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Mr. G

Přesně tak, je to u této rakety běžné. Mají se testovat kompletně všechny systémy.

pbpitko
pbpitko
4 let před

Ja by som si typol že testujú nejaké nad-štadardné požiadavky zákazníka.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  pbpitko

Před startem s Parker Solar Probe byla taky na rampě dlouho, není to výsada startů pro NRO.

https://kosmonautix.cz/2019/11/16/mocna-delta-iv-heavy-vyjela-na-rampu/