sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

SMOS slaví deset let

Jsou kosmické sondy, o kterých se píše téměř každou chvíli. Většinou to jsou projekty, které zkoumají vzdálené světy, případně dělají pěkné fotografie. Ale nesmíme zapomínat, že kosmické agentury spravují i jiné sondy a družice, které se pravidelně nevyhřívají na titulních stranách zpravodajských webů. Družice studující Zemi, které nedělají fotografie to mají v tomto ohledu nejsložitější. Studium Země je pro mnoho lidí (neprávem) považováno za nezajímavé a atraktivitě nepřidají ani číselné výstupy. Ale ve skutečnosti je význam těchto průzkumníků ohromný, protože se díky nim dozvídáme cenné informace o planetě, která je naším domovem. Jedním takovým opomíjeným projektem je evropská družice SMOS, která již brzy oslaví deset let fungování na oběžné dráze.

Družice SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity)
Družice SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity)
Zdroj: https://www.esa.int/

SMOS je zkratka anglického názvu Soil Moisture and Ocean Salinity, který po přeložení jasně popisuje její účel – měří vlhkost půdy a slanost moří. Tato 658 kg těžká družice se na dráhu ve výšce 765 km, která je vůči rovníku skloněna o 98,44° dostala díky raketě Rokot, která startovala 2. listopadu 2009 z kosmodromu Pleseck. Družice se nad každé místo na Zemi vrátí po 23 dnech, takže je možné sledovat změny veličin v průběhu času.

Dnes již družice překročila plánovanou tříletou životnost a stále nám poskytuje informace o koloběhu vody, intenzitě sucha nebo nepřímo o tání ledovců. Pravidelným mapováním všech faktorů družice SMOS zlepšuje naše chápání koloběhu vody a výměnných procesů mezi zemským povrchem a atmosférou. Kromě toho navíc pomáhá zlepšovat předpovědi počasí a přispívá k výzkumu klimatu. A i když se o ní nepíše moc často, tak také přispívá k rostoucímu počtu praktických každodenních aplikací.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/
https://en.wikipedia.org/
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/images/2009/09/smos/10241463-3-eng-GB/SMOS.jpg
https://www.esa.int/…/images/2004/06/smos/10146994-2-eng-GB/SMOS.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jakub
Jakub
4 let před

Avšak vďaka tymto článkom sa o týchto družiciach dozvedáme, aj preto mám túto stránku rád, vďaka za pekný článok

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Jakub

Jsem rád, že se Vám článek líbil, ale ani my nemáme v tomto směru čistý štít, jelikož o SMOS píšeme poprvé.

Jara
Jara
4 let před

Taky dekuju

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Jara

Nemáte vůbec zač. Jsem rád, že se Vám článek líbil.

KarelTv
KarelTv
4 let před

Zajímavý článek o zajímavé družici. Děkuji za takovéto články o vědeckých družicích, které nejsou jinak příliš mediálně propagovány.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  KarelTv

Jsem rád, že se Vám článek líbil. Narazil jsem na něj na webu ESA a hned mi bylo jasné, že máme vůči této družici dluh.

Pavel Dostál
Pavel Dostál
4 let před

Upřímně mě udivuje, když sonda prakticky jednou překoná životnost na jakou byla stavěna. Když jsme na střední škole v elektronice jen zabrousili k této tématice,tak mě šokuje že to tam vydrží týden, natož 10 let! 😀 Prostě skvělá práce skvělých lidí.

pbpitko
pbpitko
4 let před

o SMOS ešte nepočul, Ď. 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  pbpitko

Tak to nás těší, že jsme o ní napsali. 😉

Dan
Dan
4 let před

Díky za info o docela neznámé družici. Kdyby už nic jiného, tak coby hráč Kerbal Space Program s modem DMagic Orbital Science alespoň vím, kde se tvůrci inspirovali pro jeden ze senzorů 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Dan

No vidíte, pěkná paralela. A mám radost, že zmínka o tomhle nenápadném průzkumníkovi potěšila tolik lidí.

https://kosmonautix.cz/2019/10/31/smos-slavi-deset-let/