sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Biomass má zajištěné vynesení na oběžnou dráhu

Včera podepsala Evropská kosmická agentura s firmou Arianespace dohodu na vynesení družice Biomass pro výzkum Země. Start naplánovaný na rok 2022 na raketě Vega z Francouzské Guyany umožní realizovat misi, která má být dalším krokem ke zmapování množství uhlíku, který je vázán v lesích. Vědci by s pomocí družice také rádi prozkoumali změny této hodnoty v průběhu času například kvůli odlesňování. Jiné družice mohou měřit, jak je povrch Země pokryt stromy, ale Biomass posune počítání stromů na novou úroveň. Poslouží jí k tomu přístroj, který ještě nikdy nebyl ve vesmíru. Radar se syntetickou aperturou pracující v pásmu P.

Pásmo P pokrývá radarové vlny s nejdelší vlnovou délkou, jaké jsou pro sledování Země k dispozici. Z oběžné dráhy ve výšce 650 kilometrů umožní prohlédnout skrz listnaté koruny a bude měřit výšku lesa. Tato informace může být využita k výpočtu, kolik biomasy – a tedy uhlíku je v těchto lesích vázáno. Lesy hrají v koloběhu uhlíku důležitou roli – pohlcují a ukládají velké množství tohoto prvku tím, že z atmosféry stahují oxid uhličitý.

Všichni víme o klimatické krizi a o tom, jak důležité jsou lesy pro zdraví naší planety,“ uvedl Josef Aschbacher, ředitel direktorátu Evropské kosmické agentury pro sledování Země a dodal: „Mapování biomasy lesů z oběžné dráhy je technologická výzva, protože lesy jsou komplexní struktury. Mise Biomass by si s tím však měla poradit a během své nejméně pětileté mise má sledovat hned několik růstových cyklů. Díky tomu bude moci dodat důležité údaje pro lepší pochopení uhlíkového cyklu a toho, jak se lesy mění.

Uzavření dohody na vynesení mise Biomass.
Uzavření dohody na vynesení mise Biomass.
Zdroj: http://www.esa.int

Očekává se, že výstupy z mise poslouží i pro materiály na jednání Spojených národů o odlesňování a změnách lesů. Stejně tak vědci očekávají mnohem lepší proniknutí do úbytku lesů a jejich biodiverzity. Odborníci využijí novou technologii k mapování topografie pod hustou vegetací a také k mapování podpovrchové geologie na pouštích. Díky aktuálně podepsané dohodě má 1200 kg vážící družice zajištěné vynesení na oběžnou dráhu, ke kterému dojde z kosmodromu v Kourou nejdříve v říjnu 2022. Výkonný ředitel Arianespace, Stéphane Israël, k dohodě uvedl: „Jsme velmi hrdí, že družice Biomass poletí na raketě Vega. Znovu se ukazuje, že Vega umožňuje Evropě přístup do kosmického prostoru, nyní se postaráme o důležitou misi Evropské kosmické agentury, která bude sloužit výzkumu intenzivního tématu, které se týká nás všech – výzvě klimatické změny.

Přeloženo z:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/biomass_mission/19240424-1-eng-GB/Biomass_mission.jpg
http://www.esa.int/…/21126385-1-eng-GB/Biomass_launch_contract_signature.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2019/10/29/biomass-ma-zajistene-vyneseni-na-obeznou-drahu/