Kdo investuje v čínském NewSpace

Na čínském blogu china-aerospace.blog se objevil článek od Jeana Devilla, který převzal a komentoval poslední zprávu FutureAerospace – Commercial Space Investment Race, ze které také pocházejí dále uváděné číselné údaje. Originál zprávy v mandarínské čínštině je dostupný na webu – [1] nebo [2].

Čínský NewSpace roste, ale kdo jej subvencuje?

Pozorovatelé kosmického průmyslu obecně uvědomují, že do čínského New Space, který v současné době čítá něco mezi 50 až 100 společností (v závislosti na definici “NewSpace”), se nalévá velký proud investic. Jen v samotném roce 2018 bylo do čínských start-upů investováno 2,1 miliardy čínských jüanů – RMB (cca 300 mil. USD). Ale odkud se tento kapitál bere? Kteří investoři jsou oporou čínského NewSpace? FutureAerospace, v Pekingu sídlící investorská a konsultační společnost, právě publikovala zprávu Commercial Space Investment Race, která nabízí některé odpovědi na zmíněné otázky. Níže jsou uvedeny přeložené hlavní body této zprávy.

1) Zvyšující se počet investorů do čínského vesmírného sektoru

8_2019 Nejaktivnější investoři do čísnského NewSpace

Nejaktivnější investoři do čínského NewSpace
Zdroj: https://china-aerospace.blog/2019/08/17

Podle uvedené zprávy proběhlo mezi rokem 2015 a červencem 2019 v čínském komerčním kosmickém sektoru 161 investičních cyklů. Investice pocházely od 218 různých společností, které v průměru v tomto sektoru provedly 1,35 operací na jednu firmu. Takto nízký průměr ukazuje buď na zdánlivě nízkou úroveň specializace investorů, kteří uskuteční „jednu investiční ránu“ jen jako pokračování jejich původního investičního zaměření (jako např. investice do chytrého zemědělství, do průmyslu 4.0, apod.). Dalším možným vysvětlením je silné zastoupení entit spojených s místními administrativami, které podporují jednoho či dva místní start-upy. To může být příklad inkubátorů v Čchang-ša, Wu-chan, Čcheng-tu atd. Na druhé straně existuje několik velmi aktivních investorů, kteří provedli 3 až 8 různých investic do start-upů NewSpace. Mezi nimi jsou velmi respektované společnosti jako Matrix Capital China, Šun-wej Capital a Šen-čen Capital. Existuje 18 firem rizikového kapitálu, které provedly 3 a více investic. Většinou se jedná o soukromé, původně technicky orientované společnosti, které mají silnou zkušenost s podporou růstu a transformace. Zbývajících 200 investorů uskutečnilo jednu nebo dvě investice.

2) Rostoucí zájem investorů o komerční kosmický sektor

Čínské společnosti investující do kosmu

Čínské společnosti investující do kosmu
Zdroj: https://china-aerospace.blog/2019/08/17

Zpráva FutureAerospace’s také uvádí počty společností investujících do aktivit spojených s kosmem v jednotlivých letech mezi roky 2015 a 2018. Nepřekvapivě se jedná o neustálý vzestup (se skokovým zvýšením o 75% mezi lety 2015/2016 a 2017/2018). Tato rostoucí důvěra investorů v kosmický sektor byla také zmiňována během čínského Vesmírného dne 2019.

3) Kam jsou tyto investice směřovány?

8_2019 Investice do čínského NewSpace

Investice do čínského NewSpace
Zdroj: https://china-aerospace.blog/2019/08/17

Z dostupných dat nejvíce zájmu (ve smyslu počtu investičních cyklů – 52) přitáhl sektor výroby satelitů. Jen o jednu méně se zajímalo o satelitní aplikace – 51 cyklů – z toho je nejpopulárnější dálkový průzkum (24), potom satelitní komunikace (17). Aktivity spojené s vypouštěním raket také přitáhly podstatný počet investic (36), to je v relaci s velkým počtem čínských soukromých společností v tomto oboru,  jak Jean psal v předchozích článcích.

To co, bohužel, zpráva FutureAerospace nezmiňuje, je klasifikace založená na objemu investic. Absence takových informací není úplně překvapivá, protože start-upy nemusí oznamovat objem získaných prostředků. FutureAerospace přesto indikuje, že podle konzervativního odhadu se mezi rokem 2015 a červencem 2019 se jednalo minimálně o 10 miliard RMB (přibližně 1,42 miliardy USD).

 

Zdroj informací:
[1] 商业航天投资赛道布局报告, 36kr, 16 August 2019
[2] “商业航天投资赛道布局报告” 发布 , 际商业航天, 16 August 2019
https://china-aerospace.blog/2019/08/17/whos-investing-in-chinas-newspace/

Zdroj obrázků:
https://china-aerospace.blog/2019/08/17/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Kdo investuje v čínském NewSpace”

  1. Radim Pretsch Redakce napsal:

    A jaké jsou tedy odpovědi na otázky v úvodu? Jedná se výhradně o čínský (státní?) kapitál nebo do čínského kosmického průmyslu investují ve velkém zahraniční investoři.

  2. Miloš napsal:

    Zaujímavé, ale zaujal ma aj tento článok porovnávajuci novú Čínsku loď k Dragonu a vývoji rakety odvodenej od LM-5 s nosnosťou 70 ton na LEO podobnej FH od SpaceX … https://danielmarin.naukas.com/2019/08/23/contemplando-la-nueva-nave-tripulada-china-por-primera-vez/

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.