sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Chytrý drak z Číny poprvé odstartoval

Malá raketa Jielong-1 dnes ráno v 6:11 SELČ poprvé odstartovala z kosmodromu Ťiou-čchüan. Název této rakety můžeme přeložit jako Chytrý drak – v angličtině Smart dragon, což vysvětluje, proč je na raketě napsáno SD-1. Tento nosič je produktem soukromé společnosti Chinarocket, ale není to soukromá firma v běžném slova smyslu. Jedná se o dceřinnou společnost státní organizace CASC. O raketě samotné zatím není k dispozici mnoho informací. Měla by při startu vážit jen 23 tun a skládat se ze čtyř stupňů, přičemž všechny mají být na tuhé pohonné látky – spekuluje se však o možnosti, zda čtvrtý stupeň není na kapalné pohonné látky. Na heliosynchronní dráhu ve výšce 700 kilometrů by měla vynést zhruba 150 kg nákladu. Jedná se tedy o dalšího hráče na poli nosičů malých družic.

Raketa Jielong-1 startuje z kolového transportéru.
Raketa Jielong-1 startuje z kolového transportéru.
Zdroj: https://forum.nasaspaceflight.com

Při premiérovém startu měla raketa vynést tři družice. Tianqi-2 má sloužit jako technologický demonstrátor, Qian Sheng-1 01 má být prvním článkem družicové komunikační sítě a Xingshidai-5 má sloužit dálkovému průzkumu. Všechny družice měly být zřejmě dopraveny na heliosynchronní dráhu ve výšce 540 kilometrů.

Raketa Jielong-1
Raketa Jielong-1
Zdroj: https://wx2.sinaimg.cn
Výroba rakety Jielong-1
Výroba rakety Jielong-1
Zdroj: https://forum.nasaspaceflight.com/
Sestavená raketa Jielong-1
Sestavená raketa Jielong-1
Zdroj: https://forum.nasaspaceflight.com

Zdroje informací:
https://www.weibo.com/
https://twitter.com/
https://forum.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://wx1.sinaimg.cn/mw690/00686eaKgy1g62krb1q2wj30zk0npte5.jpg
https://forum.nasaspaceflight.com/…48034.0;attach=1577298;image
https://wx2.sinaimg.cn/mw690/00686eaKgy1g62krapd9sj30sg16on4h.jpg
https://forum.nasaspaceflight.com/…48034.0;attach=1577318;image
https://forum.nasaspaceflight.com/…48034.0;attach=1577330;image

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
frank
frank
5 let před

Zajímavé, evidentně je pro start použitá vojenská technologie pro mobilní odpalovaní balistických raket, jinými slovy, start není příliš vázán na kosmodrom, jen na střelecký sektor 🙂 Mám pocit, že tenhle 12×12 TEL transporter je upravený typ, který normálně nosí cca od roku 2015 jadernou střelu středního doletu DF 26 určenou pro napadaní letadlového svazu protivníka ještě daleko v oceánu nebo na předsunutých základnách…

bohyn
bohyn
5 let před
Odpovědět  frank

Tady se nabízí, jestli ta samotná raketa není vyřazená ICBM, nebo její civilní verze

frank
frank
5 let před
Odpovědět  bohyn

nemyslím si, že vyřazená ve smyslu starý typ, spíš to bude ta civilizovaná verze 🙂
Obecně vzato je to skvělý nápad, jak to využití v civilním sektoru tak i případné mimikry pro naprosto otevřený přesun vojenské rakety na neobvyklé místo, třeba pro zvýšení dostřelu, ostatně civilně startovat s tím mohou po patřičné smlouvě klidně i v zahraničí .
Taková rovníková Afrika nabízí skvělý střelecký sektor, pro tenhle typ netřeba stavět rampu, prostě tam najede na loď, naloží se raketa, či několik. Takové pobřeží Keni je prakticky pod rovníkem a zrovna nedávno Keňa nedokázala Číně splatit dluh a tak jí předává přístav Mombassa…

bohyn
bohyn
5 let před
Odpovědět  frank

Nebylo to myšleno jako technicky zastaralá a vyřazená, ale ty vyrobené kusy mají svojí životnost. Pak se odmontuje hlavice a může letět jako civilní. Technologie ICBM vlastně ani není potřeba příliš rozvíjet, jednou mám MIRV, který doletí kam chci a víc nepotřebuju. Pak se dá ladit jen spolehlivost a tu mají tyhle rakety na docela dobré úrovni

Miloš
Miloš
5 let před

Čína a súkromná spoločnosť je oxymoron.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Miloš

V článku je to vysvětleno.

maro
maro
5 let před
Odpovědět  Miloš

Oxymoron? Oxymoronem je nazývat Čínu komunistickou zemí. Čína je království, ve kterém je normální kapitalismus pod totalitním dohledem krále. Taková Anglie za královny Viktorie tomu odpovídá hodně přesně.

Tomas Kratochvil
Tomas Kratochvil
5 let před
Odpovědět  maro

Normalni kapitalismus se obvykle poji s demokratickou spolecnosti. Cinsky kapitalismus je nenormalni a nemoralni.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Tomas Kratochvil

Tahle debata začíná pomalu, ale jistě utíkat mimo téma.

maro
maro
5 let před
Odpovědět  Tomas Kratochvil

Kapitalismus souvisí s nějakým množstvím demokracie, ale může být velice omezené. V Evrope byl ve všech velice omezených „skorodemokratických“ splečnostech – konstitučních monarchiích – v Německu (Prusku), Rakousku Uhersku, Viktoriánské Anglii. Belgii. To fakt nebyly žádné republiky. A Čína je totéž, tedy „skorodemokratická“ konstituční monarchie. Na lokální úrovni už jsou dokonce demokratické volby. Do vlády si ale samozřejmě monarcha kecat nenechá.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  maro

Tohle už hodně utíká od tématu.

Miloš
Miloš
5 let před
Odpovědět  maro

A akože v čom si protirečíme?

maro
maro
5 let před
Odpovědět  Miloš

V tom, že stejně jako v totalitní Viktoriánské Anglii, nebo totalitním Prusku (Bachův absolutismus), či Rakousku Uhersku totalitního císaře Františka Josefa byly normálně soukromé společnosti, jsou i v dnešním čínském císařství (které si jen nese nálepku „komunistická společnost“) normální soukromé či akciové (více vlastníků) společnosti.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  maro

Pánové, já znovu a naposledy upozorńuju, že vaše debata jede už delší dobu jede mimo téma. Díky za pochopení.

Miloš
Miloš
5 let před
Odpovědět  maro

No tak si porovnajte súkromnú spoločnosť napr. v Nemecku a súkromnú spoločnosť v Číne. Snáď vám docvakne.

Alois
Alois
5 let před

Není to žádný zázrak. Americká raketa Scout vyvinutá před padesáti lety měla stejnou nosnost, stejné konstrukční schema a byla o 5 tun lehčí. V současné úrovni technologie bych viděl malé rakety někde na úrovni Elektronu, či lépe pod ní. Elektron má 12 tun a létaly i 10ti tunové nosiče.
Už prapředek nosných systémů měl před šedesáti léty 10 tun – americký Vanguard.
Na druhou stranu THP ve vojenských raketách má omezenou životnost tak proč to nevyužít pro něco užitečného.

bohyn
bohyn
5 let před
Odpovědět  Alois

Jak důležitá je hmotnost? Co dolet a nosnost? A Elektron je úplně jiná třída raket.

maro
maro
5 let před
Odpovědět  Alois

Alois: no vidíte, že jste to nakonec pochopil a smysl našel.

https://kosmonautix.cz/2019/08/17/chytry-drak-z-ciny-poprve-odstartoval/