Česká republika bude mít vlajku na raketě Vega

O tom, že v brněnské firmě SAB Aerospace vzniká dispenzer malých družic určený pro rakety Vega a Vega-C, jsme Vás informovali již několikrát. Samotný dispenzer, který byl v Brně od základu navržen, je vyroben ze speciálních sendvičových panelů z uhlíku a hliníku, které firma sama vyvinula a pro vesmírný let také certifikovala. Tato konstrukce bude umístěna pod aerodynamickým krytem rakety a po dosažení oběžné dráhy se z ní uvolní vynášené družice. Zjednodušeně tedy můžeme říct, že dispenzer slouží k tomu, aby raketa mohla najednou vynést několik menších družic, čímž se cena za start rozdělí mezi více zákazníků. Při startu Vegy s českým dispenzerem, který je zatím stále plánován na letošní podzim, bude na evropské raketě poprvé v historii přítomná česká vlajka. „Aby mohl mít nějaký stát svoji vlajku na raketě, je potřeba, aby se na jejím vývoji přímo podílel. A to teď díky naší konstrukci splňuje i Česko,“ uvedl Petr Kapoun, výkonný ředitel S.A.B. Aerospace s.r.o.

Petr Kapoun, výkonný ředitel S.A.B. Aerospace s.r.o., provádí exkurzi po čisté místnosti s dispenzerem.

Petr Kapoun, výkonný ředitel S.A.B. Aerospace s.r.o., provádí exkurzi po čisté místnosti s dispenzerem.
Foto: SAB Aerospace

Dispenzer by navíc měl být využíván poměrně často – každý rok se počítá se dvěma starty, protože celá konstrukce je modulární a dá se ušít na míru potřebám konkrétní mise. Dispenser je unikátní v tom, že konstrukce váží pouze 260 kg, ale přitom unese až tunu a půl nákladu,“ popisuje Patricie Ondriašová, inženýrka, která má v projektu na starost splnění všech norem od ESA.

Včera do Brna dorazili zástupci Evropské kosmické agentury, aby provedli odbornou inspekci a oficiálně dispenzer převzali. I pro ně jde o unikátní událost – vůbec poprvé dojde k situaci, kdy se budou družice integrovat už ve střední Evropě. Běžně to funguje tak, že k tomuto kroku dochází až na kosmodromu v Jižní Americe. Tentokrát se ale družice vydají do Brna, zde budou integrovány do dispenzeru a ten pak vyrazí na kosmodrom. „Když chtěla v minulosti nějaká firma, nebo instituce vynést menší družici na orbitu kolem Země, bylo potřeba počkat až poletí větší družice, a domluvit se s nimi. A to bylo opravdu velmi drahé. Dnes ale přichází jiný trend. Poskládat několik těchto menších nákladů dohromady a udělat start rakety speciálně pro ně,“ dodal Petr Kapoun. Česká republika si tedy může připsat další velmi významný kosmický projekt, na kterém se podílí.

Lafranco Zucconi, prezident holdingu SAB v rámci přivítání zástupců ESA v Brně.

Lafranco Zucconi, prezident holdingu SAB v rámci přivítání zástupců ESA v Brně.
Foto: SAB Aerospace

Zdroje informací:
Tisková zpráva SAB Aerospace

Zdroje obrázků:
SAB Aerospace

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Česká republika bude mít vlajku na raketě Vega”

  1. Richard napsal:

    Pro sektor menších firem je toto každopádně úspěch, nehledíce na státní příslušnosti. SAB taktéž ze všech firem v ČR ovládá nejlépe PR, viz už jen všechny články zde. Ale určitě bych nebyl tak nekritický k přínosu pro ČR. Italská firma zde za velkého přispění z českého rozpočtu vybudovala filiálku, která se může jakožto nyní „česká“ ucházet o zakázky, které k nám povinně v rámci ESA georeturn musí směřovat. Proč si nepojistit práci a zisk, když vám to místní stát ještě proplatí 🙂 Stejný scénář opakují ostatní velké space společnosti po celé Evropě. Ano přináší to pracovní místa a politickou prestiž. Ale jsem toho názoru, že podpora z peněz daňových poplatníků by se měla omezit na české firmy. A ty tu jsou, jen nejsou tak hlasité. Přeji každopádně úspěšný let, snad už si Vega svoji smůlu vybrala.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Samozřejmě, jsou tu i další firmy, jen o sobě neumí dát vědět. Toho si právě u SAB Aerospace vážím. Pánům jsem dal pár tipů, jak na sebe novináře upozornit, protože mám zkušenosti „z druhé strany“ a vím,co novináři potřebují, aby o dané věci psali na svých portálech. Velmi mne těší, že pánové z SAB Aerospace si tyto rady berou k srdci. Umět se pochlubit a dát o sobě vědět je hrozně důležité a věřím, že časem se to naučí i další firmy.

  2. frank napsal:

    Prostě paráda.
    Přesně tohle je ten příklad toho, jak i státy “ s malým státním rozpočtem“ mohou přispět nejenom “ hotovostí“, ale i vlastním umem.
    Navíc účast na velkých, prestižních projektech dává práci / viditelný cíl domácím odborníkům(odbornicím) a studentům (studentkám) a ti nám nemusí zmizet někde za oceánem.
    Pro Brno velká věc.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.