sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Sokolí oko na raketě Vega

Při své patnácté misi vynese nejlehčí evropská raketa družici FalconEye1, kterou pro Spojené Arabské Emiráty postavily firmy Airbus Defence and Space a Thales Alenia Space. Start měl původně proběhnout už dříve, ale kvůli výškovému větru byl několikrát odložen. Letět by se mělo ve středu ve 3:53 SELČ. V dnešním článku Vás seznámíme s celou misí a nabídneme Vám i možnost přímého přenosu. Ten však vzhledem k termínu startu využije zřejmě jen málokdo.

FalconEye1 je výkonná družice pro snímkování Země, které má využívat armáda UAE. Družice s hmotností 1197 kg bude tvořit jednu polovinu celého systému – FalconEye2 má  letět také na raketě Vega na přelomu letošního a příštího roku. Obě družice, které částečně vychází z programu francouzských snímkovacích družic (třeba systému Pleiades), budou umístěny na heliosynchronní dráhu ve výšce 611 kilometrů.

FalconEye1
FalconEye1
Zdroj: https://spacewatch.global

Minutu a 54 sekund po startu dohoří první stupeň P80 a o sekundu později se zapálí motor Zefiro-23. Ten dohoří v čase 3:38 a bude odhozen. V čase 3:51 se zažehne motor Zefiro-9 a o pět sekund později dojde k odhození aerodynamického krytu. Třetí stupeň dohoří v čase 6:32 a pak přijde téměř dvouminutová přeletová fáze. V čase 8:28 se poprvé zapálí motor horního stupně AVUM, který již není na tuhé pohonné látky jako třetí předchozí stupně. jeho první zážeh skončí v čase 16:23 a pak přijde téměř čtyřicetiminutová přeletová fáze s vypnutým motorem. Druhý zážeh začne v čase 54:58 a skončí v čase 56:07. Pak proběhne kontrola všech systémů a dosažené dráhy – pokud se neobjeví žádný problém, mělo by k oddělení družic dojít v čase 57:09. Půjde o 131. družici, kterou vyrobil Airbus a která letěla na raketě firmy Arianespace. V zásobě přitom čeká dalších 20 domluvených nákladů.

Jenže tím úkol pro raketu ještě neskončí. Téměř za další hodinu, konkrétně v čase 1:51:10 provede horní stupeň AVUM třetí zážeh, který bude uklízecí – k vypnutí motoru by mělo dojít v čase 1:52:06. Tím bude mise rakety Vega ukončena a pozemní týmům v řídícím středisku skončí období nervů. Naopak pro inženýry na Arabském poloostrově začne fáze oživování, ověřování a kalibrace jejich nové družice.

EDIT 10.7. 12:45
Start by měl proběhnout v noci na čtvrtek – 11. července ve 3:53 SELČ – jakmile bude k dispozici přenos, vložím ho do článku a vydáme i krátkou zprávu.

EDIT 9.7. 22:00
Přenosy stále nejsou založeny, je pravděpodobné, že se v noci na zítřek nepoletí. Uvidíme, jak to bude za 24 hodin.

Zdroje informací:
http://www.arianespace.com/

Zdroje obrázků:
https://www.emirates247.com/polopoly_fs/1.686463.1562320488!/image/image.jpg
https://spacewatch.global/wp-content/uploads/2019/06/emirates14-546.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vojta
Vojta
5 let před

Hmm, silný vítr ve vyšších vrstvách atmosféry už podruhé. Z hlediska počasí nemá kosmodrom v Kourou zrovna nejvýhodnější polohu.
http://www.arianespace.com/press-release/flight-vv15-new-postponement-due-to-weather-conditions/
Jelikož zatím není uveden náhradní termín, čekal bych odložení spíš o 48 nebo více hodin než o 24, ale třeba překvapí a bude to dřív.

Vojta
Vojta
5 let před
Odpovědět  Vojta

Sakra, starší zpráva, pomotala se mi čísla a ArianeSpace nestíhá vydávat tisková prohlášení. Takže nic není jisté.

space launch schedule
space launch schedule
5 let před
Odpovědět  Vojta

podle space launch schedule je start presunut na 13.7, zatim bez udani casu

Dušan Majer
5 let před

Díky moc!

Matej Klimo
Matej Klimo
5 let před

Tak kdy ??

Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Matej Klimo

Viz dnešní aktualizace. 😉

BJ
BJ
5 let před

…ani ne hodina do startu, takze se o to pokusi jeste pred 3:00 SELC

BJ
BJ
5 let před
Odpovědět  BJ

…oprava, app “Next spaceflight” hlasila 1h do startu (launch) , to je ale jedna hodina do startu prenosu (takze se poleti po treti)

Matej Klimo
Matej Klimo
5 let před

Vega se odklonila z dráhy

https://kosmonautix.cz/2019/07/09/zive-sokoli-oko-na-rakete-vega/