Aeolus je na správné cestě

Vyhodnotit přesnost dat získaných zbrusu novou technologií je složité. Ale právě o to se nyní snaží inženýři a vědci, kteří v uplynulých měsících pracovali s údaji z evropské družice Aeolus. Zajímalo je, zda tato data mohou být s jistotou zapojena do předpovědních modelů. Sonda vypuštěná v srpnu loňského roku nese na své palubě přístroj Aladin, který funguje na unikátní laserové technologii. Do atmosféry vysílá krátké, ale silné laserové pulsy a jeho teleskop s velmi citlivými senzory zachytává záření.

10. března 2019 se Velká Británie i část kontinentální Evropy potýkala se silným větrem. Takto zachytila situaci družice Aeolus.

10. března 2019 se Velká Británie i část kontinentální Evropy potýkala se silným větrem. Takto zachytila situaci družice Aeolus.
Zdroj: http://www.esa.int

První míse schopná zmapovat globální vzdušné proudění dokáže poskytovat data v reálném čase. Již brzy se tyto údaje dostanou do rukou meteorologům po celém světě. Díky těmto pozorováním by se měla zlepšit přesnost předpovědí, ale měli bychom i lépe porozumět dynamice atmosféry a jejím procesům. Než však ESA uzná, že jsou data dost dobrá na to, aby mohla být zapojena do předpovědí, musí dojít k jejich přesné kalibraci a ověření. Součástí tohoto procesu byla měření údajů o větru, aerosolech a oblačnosti ze země, letadel i jiných družic, aby bylo možné údaje z družice Aeolus s něčím porovnat.

Současně s tím začalo několik center pro předpověď počasí v celém světě porovnávat údaje z družice Aeolus se svými modely. Během několika měsíců se do kalibrací a ověřování zapojilo více než sto vědců a inženýrů z univerzit i center pro předpověď počasí z Evropy, USA, Kanady, Japonska a Číny. Evropské středisko pro střednědobé předpovědi počasí ECMWF a Německá meteorologická služba DWD už vydaly předběžnou analýzu, že data z družice Aeolus zpřesní předpovědi, především pak v troposféře (část atmosféry od povrchu do výšky 16 km).

Cyklón Idai zasáhl 11. března Mozambik, Zimbabwe a Mallawi. Družice Aeolus zaznamenala proudění vzduchu rychlostí více než 150 km/h.

Cyklón Idai zasáhl 11. března Mozambik, Zimbabwe a Mallawi. Družice Aeolus zaznamenala proudění vzduchu rychlostí více než 150 km/h.
Zdroj: http://www.esa.int/

Výsledky jsou opravdu slibné a naznačují, že údaje o větru z družice Aeolus zlepší předpověď počasí a pomohou nám lépe pochopit globální cirkulaci vzduchu,“ říká Lars Isaksen, hlavní vědecký pracovník ECMWF. Jeho slova ještě doplňuje Tommaso Parrinello, manažer celé mise z Evropské kosmické agentury: „Stále probíhají porovnávání dat s výstupy z pozemních přístrojů a predikčními modely, aby se kalibrace zpřesnila. Očekáváme, že kvalita dat z družice Aeolus by mohla být dostatečně vysoká někdy koncem letošního roku. Pak budou data připravena k vědeckému výzkumu i pro předpověď počasí.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/adm-aeolus2/10013653-2-eng-GB/ADM-Aeolus.jpg
http://www.esa.int/…/Strong_wind_over_western_Europe.png
http://www.esa.int/…/04/cyclone_idai/19336346-1-eng-GB/Cyclone_Idai.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.