sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Vega vynáší italskou snímkovací družici

Evropský kosmodrom v jihoamerickou Kourou se chystá na třetí start letošního roku. Letos už odsud startovala těžká raketa Ariane 5 i středně těžký Sojuz – nyní přichází řada na nejslabší nosič evropské flotily – lehkotonážní raketu Vega. Ta by měla vynést italskou družici PRISMA (PRecursore IperSpettrale della Missione Applicativa) na heliosynchronní dráhu ve výšce 615 kilometrů. Družice o hmotnosti 813 kg nese hyperspektrální optický snímač nové generace. Jako hyperspektrální snímače se označují přístroje schopné sledovat více než 250 spektrálních pásem. Startovat by se mělo zítra, tedy 22. března ve 2:50 SEČ.

Družice PRISMA během předstartovní přípravy.
Družice PRISMA během předstartovní přípravy.
Zdroj: https://directory.eoportal.org/

Vývoj družice zajistily dvě firmy – OHB Italia měla na starost programové řízení, systémové inženýrství, plánování, vývoj, integraci a validaci. Společnost Leonardo se postarala o návrh, vývoj, integraci, zkoušky a kalibraci hyperspektrálního snímače a panchromatické kamery. PRISMA má jednak ověřit fungování této nové technologie, ale bude mít i praktické využití. Nasbíraná data bude možné použít k širokému spektru úkolů. Od monitoringu životního prostředí, přes správu zdrojů, identifikace a klasifikace plodin, až po boj se znečištěním.

Zdroje informací:
https://directory.eoportal.org/
http://www.asi.it/
https://web.archive.org/
https://en.wikipedia.org/
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://directory.eoportal.org/documents/163813/4348513/Prismahyp_Auto11.jpeg
https://directory.eoportal.org/documents/163813/4348513/Prismahyp_Auto10.jpeg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Tomas Mik
Tomas Mik
5 let před

Kdy bude zazech prvniho Raptoru?

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Tomas Mik

Pokud myslíte samotný Raptor, tak ten se zažehl už před několika týdny. Zážeh Raptoru na Starship Hopperu bude možná už dnes – viz krátká zpráva.

Tomas Mik
Tomas Mik
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Dekuji za odpoved.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Tomas Mik

Není zač.

Dan
Dan
5 let před
Odpovědět  Tomas Mik

Nic mi do toho není, ale na zážeh Raptoru bych se ptal spíš pod článkem o Starship Hopperu a ne pod článkem o Veze a PRISMA 🙂

Ondrej
Ondrej
5 let před

Tak uz za chvili

František
František
5 let před

Ta francouzština by se měla zakázat 🙂

Dan
Dan
5 let před
Odpovědět  František

Navrhujete italštinu nebo němčinu? 🙂 Náhodou, sice jsem nerozuměl, ale je to vždy příjemné zpestření. Podobně jako japonské starty, kde bych tedy vyrazil hudební podkres.

Karel Kocourek
Karel Kocourek
5 let před
Odpovědět  František

Není to složité, chce to umět číslovky 1-10, „alymáž“ je zážeh a „dekoláž“ je start, „separasion“ oddělení stupně (to je skoro jako anglicky, pak vždycky říkají typ stupně), taky tam zaznělo „pilotáž“, to je řízení 🙂

https://kosmonautix.cz/2019/03/21/zive-vega-vynasi-italskou-snimkovaci-druzici/