sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

BlackSky

BlackSky Technology oznámila kontrakt s australským startupem HEO. V rámci kontraktu dojde k poskytování snímků vesmírných objektů pro obranu, zpravodajství a komerční využití. Prostřednictvím dohody se společnost BlackSky připojí k síti zobrazovacích senzorů HEO mimo Zemi.

Astranis Space

Startup Astranis, zabývající se družicovou komunikací, získal kontrakt v hodnotě 13,2 milionu dolarů na zajištění kompatibility svých komunikačních družic s vojenskými terminály. Společnost získala zakázku prostřednictvím dohody o zvýšení strategického financování (STRATFI).

SpaceX a FAA

SpaceX zveřejnila 19. září dopis, který zaslala vedení sněmovního vědeckého výboru a senátního obchodního výboru, dvou výborů, které dohlížejí na Úřad pro komerční vesmírnou přepravu FAA neboli AST.Čtyřstránkový dopis nabídl podrobnou odpověď na navrhovanou pokutu ve výši 633 000 USD za porušení licence od FAA.

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Video z přistání ChanChang’e 4

Čína zveřejnila velmi povedené video z přistání na odvrácené straně Měsíce. Zdroj
11. ledna 13:52

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Mara
Mara
5 let před

Moc pěkný video, překvapilo mě, jak před přistáním nějakou dobu sonda visela na jednom místě, jak kdyby přemýšlela, kam to posadí – myslíte, že je to možné, automatická analýza obrazu nebo rozhodnutí operátora na Zemi? A nakonci to docela solidně rychle zanořil do rigolitu 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Karel Zvoník

Ano, plně autonomní.

marian
5 let před
Odpovědět  Karel Zvoník

Podrobností je známych docela dosť. Budem citovať pekne skompletizovaný opis z fóra od užívateľa ptpc, ktoré si asi Karel nevšimol: „Samotný pristávací manéver trval 12 minút. Oproti sonde Chang´e 3 bola pristávacia oblasť 8x menšia. Raketový motor znížil rýchlosť sondy z 1,7 km/s až na nulu. Vo výške dvoch kilometrov sonda zastavila klesanie a vyhodnotila kde sú veľké prekážky (hory, krátery). To isté sa zopakovalo vo výške 100 m, len s tým rozdielom že išlo o pomerovo menšie nerovnosti. Potom už sonda plynulo klesala až do výšky 2 m, kde vypla motor a nohy absorbovali náraz na povrch. Všetko prebiehalo v automatickom režime. Retlanslačná sonda Queqiao len prenášala dáta na Zem.“

Mara
Mara
5 let před
Odpovědět  marian

Super, díky za info

zvejkal
zvejkal
5 let před

Super video!
Dobre to tam polozili 🙂

Spytihněv
Spytihněv
5 let před

Pěkné. U čtyřky to vidíme asi až teď, ale přistání Chang’e 3 bylo takto vysíláno v přímém přenosu.

Dan
Dan
5 let před
Odpovědět  Spytihněv

To oni aby nedej bože neukazovali světu v přímém přenosu, jak se jim nedej bože rozpadne nosič.
I tak chválím, video je to pěkné.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2019/01/11/video-z-pristani-chanchange-4/